17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Παραιτήθηκε Ρώσος διπλωμάτης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένας βετεράνος Ρώσος διπλωμάτης στη Γενεύη παραιτήθηκε λόγω της εισβολής της χώρας του στην Ουκρανία σε μια σπάνια πολιτική διαμαρτυρία από το ρωσικό κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής.

Ο Μπόρις Μποντάρεφ, σύμβουλος στη μόνιμη ρωσική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, έγραψε σε δημόσια δήλωση: «Ποτέ δεν ντρεπόμουν τόσο πολύ για τη χώρα μου».

«Σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών δεν ασχολείται με τη διπλωματία», έγραψε ο διπλωμάτης, βετεράνος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Είναι όλα σχετικά με τον πόλεμο, τα ψέματα και το μίσος. Είναι πολεμοχαρές υπουργείο. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα λίγων, των πολύ λίγων ανθρώπων, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω απομόνωση και υποβάθμιση της χώρας μου. Η Ρωσία δεν έχει πλέον συμμάχους και δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος παρά μόνο η απερίσκεπτη και κακοσχεδιασμένη πολιτική της».

Ο Μποντάρεφ είναι ο διπλωμάτης υψηλότερου επιπέδου που έχει ακόμη παραιτηθεί δημόσια από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών λόγω του πολέμου, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Σε τηλεφωνική συνέντευξη στον Guardian, ο Μποντάρεφ επιβεβαίωσε ότι είχε συντάξει τη δήλωση και υπέβαλε την επιστολή παραίτησής του τη Δευτέρα.

«Η απόφαση ήταν πολύ απλή», είπε ο Μποντάρεφ . «Όταν βλέπεις ότι η χώρα σου κάνει τα χειρότερα πράγματα και ότι είσαι δημόσιος υπάλληλος κατά κάποιο τρόπο σχετίζεσαι με αυτό, είναι δική σου απόφαση απλώς να τερματίσεις τη σύνδεσή σου με την κυβέρνηση. Πρέπει να είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Και δεν θέλω να έχω καμία ευθύνη για αυτό που δεν εγκρίνω».

Ο Μποντάρεφ δημοσίευσε τη δήλωση στους λογαριασμούς του στο Facebook και στο LinkedIn και έστειλε αντίγραφα σε διπλωμάτες και μέσα ενημέρωσης. Είπε ότι πήγε στη δουλειά τη Δευτέρα, υπέβαλε την παραίτησή του και αποχώρησε.

«Πήρα την απόφαση στις 24 Φεβρουαρίου (σ.σ. την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή). Αλλά χρειάστηκε λίγος χρόνος για να βρω την  αποφασιστικότητα και να το κάνω», είπε.

: Guardian

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό