20.7 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Παραδόθηκε στους πωλητές άνευ όρων το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Έπεσαν και οι τελευταίες άμυνες σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο όσο και να προσπάθησε δεν κατάφερε να ελέγξει το “μαρκάρισμα” των πωλητών, χάνοντας πλέον και το επίπεδο των 800 μονάδων. Η εικόνα άλλωστε και των διεθνών αγορών, αλλά και των ομολόγων, δεν άφησε πολλά περιθώρια στους ελάχιστους αγοραστές να καλύψουν την υπερπροσφορά που υπήρξε σήμερα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,39% στις 798,11 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 819,59 μονάδων (+0,24%) και 795,76 μονάδων (-2,67%). Ο τζίρος ανήλθε στα 61,43  εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,53 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,76 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,68% στις 1.916,25 μονάδες, ενώ στο -1,67% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.288,48 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,76% στις 525,17 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 4,55% και ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 4,79%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 5,88% στο πενθήμερο.

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει βουτιά 2,6% στις 389,50 μονάδες. Ο Stoxx 600 οδεύει πλέον σε bear market, καταγράφοντας συνολικές απώλειες άνω του 20% από τα υψηλά του Ιανουαρίου.  Ο γερμανικός DAX κατρακυλά 2,5% στις 12.216,75 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 2,3% στις 5.784,84 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 2,2% στις 7.001,29 μονάδες.  Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει βουτιά 3,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 3%.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και στην αγορά ομολόγων, με το ελληνικό δεκαετές να είναι στο 4,67%, το ιταλικό στο 4,24% και το γερμανικό στο 2,08%, για πρώτη φορά από το 2008. Ραγδαία είναι και η επιδείνωση του βρετανικού 5ετούς ομολόγου, το οποίο είναι σήμερα μία ανάσα από το 4%, από 0,82% που άρχισε το 2022.

Λευκή πετσέτα

Πέντε συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης χάνοντας και τα επίπεδα των 800 μονάδων στο κλείσιμο στη συνεδρίαση της Παρασκευής, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities. Αν και το κύμα των συνεχόμενων ρευστοποιήσεων δεν είναι πρωτοφανές για τα πρόσφατα ελληνικά χρηματιστηριακά δεδομένα, αυτή την φορά υπαγορεύεται σχεδόν αποκλειστικά από το εξωτερικό.

Η αύξηση του κόστους χρήματος σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει ένα άκρως αρνητικό μίγμα παραγόντων που λειτουργεί ανασταλτικά στην επενδυτική δραστηριότητα. Ακολούθως, η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το βάθος και τη διάρκεια της ύφεσης στις κυριότερες οικονομίες του πλανήτη καθώς και η αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου για τις μετοχές δεν άφησαν πολλά περιθώρια και στην εγχώρια αγορά να διαφοροποιηθεί ενώ στο τέλος της εβδομάδας παρουσίασε και χαρακτηριστικά συστημικών εκροών.

Οι πιέσεις στις μετοχές δεν είχαν ποιοτικές διαφοροποιήσεις παρά τα καλά νέα από το μέτωπο των αποτελεσμάτων και τα ρεκόρ της φετινής κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών. Προς το παρόν η παράμετρος της κερδοφορίας φαίνεται να έχει βγει εντελώς από την επενδυτική στρατηγική και ο προσανατολισμός αφορά κυρίως την προστασία του κεφαλαίου. Διαχειριστικά αυτό ισοδυναμεί με λευκή πετσέτα αφού η μείωση θέσεων δεν λαμβάνει υπόψη τις επιμέρους προοπτικές και τους δείκτες αποτιμήσεων παρά μόνο σταθμίσεις στην έκθεση της αγοράς.

Αν και οι αποτιμήσεις υποχώρησαν κάτω από τα 60 δισ. ευρώ είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για μια καθολική ευκαιρία αγορών. Το ταμπλό έχει επιμέρους φθηνές αποτιμήσεις και καλά μερίσματα, δεν έχει όμως καταλύτη που θα πληρώσει τα καλά θεμελιώδη. Επομένως η αγορά θα παραμείνει προσδεμένη στην τάση των ξένων αγορών, αναζητώντας επίπεδα που θα συνιστούν υπερβολή για μια τοπική αντίδραση ή κάποιο νέο αποφασιστικής σημασίας (λήξη πολέμου, αποκλιμάκωση πληθωρισμού κλπ) για να επιστρέψει με μεγαλύτερη ψυχραιμία στα θεμελιώδη των επιχειρήσεων. Μέχρι τότε το χρηματιστηριακό περιβάλλον θα παραμείνει νευρικό και τον πρώτο λόγο θα έχουν στην αποτύπωση τους τα αρνητικά νέα.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δύσκολα θα αποφύγει το ραντεβού με τα νέα χαμηλά έτους αφού η διαγραμματική εικόνα μοιάζει ιδιαίτερα φορτισμένη αρνητικά. Οι γραμμές άμυνας στις 830 και 810 μονάδες έπεσαν χωρίς ιδιαίτερα μάχη, με την αγορά να ξαναποκτά πτωτική τάση σε ένταση και συναλλαγές μετά τη διάσπαση των 800 μονάδων.

Αν και ο Γενικός Δείκτης εισήλθε σε υποτιμημένες ζώνες τιμών δεν αποκλείεται να δούμε την τοπική εκτόνωση της κίνησης προς τις 780 μονάδες αφού νωρίτερα δεν μεσολαβεί κάποιο αξιόπιστο ενδιάμεσο επίπεδο στήριξης. Όπως και στο παρελθόν η αποδυνάμωση των συναλλακτικών όγκων θα μας δώσει μια πρώτη ένδειξη βραχυπρόθεσμης αντιστροφής της τάσης, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 5,18%, με την Εθνική να ολοκληρώνει στο -4,03%. Άνω του 3% ήταν η πτώση σε Alpha Bank, ΟΤΕ, Eurobank, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, Aegean, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ άνω του 2% σε Μυτιληναίο, Λάμδα, Ελλάκτωρ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Οι απώλειες σε Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, Quest, ΓΕΚ Τέρνα, Titan και ΟΛΠ ξεπέρασαν το 1%, ενώ μικρή ήταν η πτώση σε Motor Oil και ΔΕΗ. Ο Σαράντης έκλεισε τελικά αμετάβλητος, ενώ η ΕΥΔΑΠ κέρδισε 0,41%.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό