15.6 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Παρίσι: Οργισμένοι οι κάτοικοι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες – «Είμαστε φυλακισμένοι»

Ειδήσεις Ελλάδα

Δυσφορία νιώθουν οι κάτοικοι του Παρισιού λόγω της διεξαγωγής στην πόλη του φωτός των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων. Όλη η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα αχανές φρούριο σύμφωνα με μόνιμους κατοίκους οι οποίοι καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους. 

Οι μεγάλες λεωφόροι, τα μεγαλοπρεπή μνημεία και τα πολυσύχναστα καφέ του Παρισιού περικυκλώθηκαν από χιλιάδες μεταλλικά εμπόδια που δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε κανέναν εάν δεν φέρει ειδικά διακριτικά. Τα αποκομμένα μάλιστα σημεία εκτείνονται από το Λούβρο έως την Ίλ Σεν Λουί. Μάλιστα, κεντρικοί σταθμοί μετρό και ολόκληρες λωρίδες κυκλοφορίας στους δρόμους παραμένουν διαθέσιμα αποκλειστικά για Ολυμπιακή χρήση. 

Οι αρχές, προκειμένου να προλάβουν τυχόν τρομοκρατικές ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουν τους επισκέπτες, τους αθλητές αλλά και τη μεγαλειώδη οργάνωση που βρίσκονται στη γαλλική πρωτεύουσα.

Μετακίνηση με… QR Code

Τα δρακόντεια μέτρα που έχουν εφαρμοστεί έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στους μόνιμους κατοίκους της πόλης καθώς η πρόσβαση στο κέντρο πραγματοποιείται αποκλειστικά με QR code που αν κάποιος δεν έχει προμηθευτεί τότε είναι αδύνατον να μετακινηθεί.

Οι Αρχές έχουν αποκλείσει μια μεγάλη περιοχή κοντά στον ποταμό που περιλαμβάνει το Λούβρο, την Παναγία των Παρισίων και τον Πύργο του Άιφελ και είναι προσβάσιμη μόνο με την εμφάνιση ενός ειδικού QR code που χορηγείται σε κατοίκους, άτομα που εργάζονται εκεί ή άτομα που έκαναν κρατήσεις σε πρόσβαση σε μουσεία και εστιατόρια εκ των προτέρων. Το Υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι έλαβε περισσότερα από 200.000 αιτήματα για κωδικούς «Pass Jeux» στην ειδική ιστοσελίδα που έφτιαξε.

Οργισμένοι οι κάτοικοι

Ενώ η γαλλική κυβέρνηση κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να ενημερώσει τους μόνιμους κατοίκους για το κλείσιμο του ιστορικού κέντρου της πόλης, οι Παριζιάνοι είναι θυμωμένοι που οι καθημερινές μετακινήσεις τους έχουν ανατραπεί. 

«Έχει γίνει αδύνατο να κυκλοφορήσεις στο κέντρο της πόλης», αναφέρει ένας άνδρας στο Politico. Ο ίδιος κυκλοφορεί με ηλεκτρικό ποδήλατο και κινείται σε καθημερινή βάση κατά μήκος της κεντρικής οδού Rue de Rivoli, δίπλα σε οδοφράγματα που έχουν μπλοκάρει τον ποδηλατόδρομο.

Ο Αντουάν, ένας άλλος φανερά εκνευρισμένος ποδηλάτης, είπε ότι δεν είχε λόγια αφού δεν κατάφερε να πείσει τους αστυνομικούς να τον αφήσουν να περάσει από ένα σημείο ελέγχου. Είπε ότι το QR code που είχε λάβει δεν του επέτρεπε να μετακινηθεί στην περιοχή του ποταμού Σηκουάνα.

Ένας οδηγός ταξί που σταθμεύει λίγα μέτρα μακριά από τη γκρίζα ζώνη, ανέφερε ότι εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων έχασε περισσότερο από το μισό των εσόδων του. «Είναι αφόρητο, νιώθουμε φυλακισμένοι», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει τακτικά να απορρίπτει τις κούρσες διότι οι τουρίστες βρίσκονται στην απαγορευμένη περιοχή. «Όλα έχουν οργανωθεί πολύ άσχημα», είπε μιλώντας από το παράθυρο του ταξί του.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό