29.1 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Παράνομη κηρύχθηκε η στάση εργασίας των αναισθησιολόγων στο «Αγλαία Κυριακού»

Ειδήσεις Ελλάδα

Παράνομη κήρυξε το μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών, τη στάση εργασίας των αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Η Ένωση προκηρύσσει στάση εργασίας τη Δευτέρα, 08:00 – 13:00 και συγκέντρωση όλων των νοσοκομειακών γιατρών στις 11:00 στα νοσοκομεία παίδων.

«Το σωματείο του νοσοκομείου σύρθηκε στα δικαστήρια από τη διοίκηση του νοσοκομείου για μία κινητοποίηση η οποία είχε στηριχθεί και από την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ. Η παράβαση των συναδέλφων ήταν ότι τόλμησαν να καταγγείλουν τις επισφαλείς συνθήκες με βάση τις οποίες λειτουργεί και εφημερεύει το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου», αναφέρει η ΕΙΝΑΠ.

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, στο εν λόγω αναισθησιολογικό τμήμα, η δύναμη του τμήματος από τον Ιανουάριο του 2024 έχει μειωθεί επιπλέον κατά 4 αναισθησιολόγους (δύο προς συνταξιοδότηση και δύο παραιτήσεις, «η τελευταία εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε στις 16/05/24) με αποτέλεσμα την παραμονή 7 ενεργών ιατρών. Για την ασφαλή λειτουργία των 3 υπαρχουσών αιθουσών και εκτέλεση αναισθησιολογικών καθηκόντων εκτός χειρουργείου, απαιτείται η ελάχιστη δύναμη 11 πλήρους απασχόλησης αναισθησιολόγων στο τμήμα».

Η απάντηση της διοίκησης του «Αγλαΐα Κυριακού»

Ο οργανικές θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ της αναισθησιολογίας για το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου «Π. & Α. Κυριακού», ανέρχονται σε 11 και είναι καλυμμένες οι εννέα.

Στην παρούσα χρονική στιγμή υπηρετούν έξι ιατροί αναισθησιολόγοι κλάδου ΕΣΥ, λόγω της υπό αιφνίδιας παραίτησης συνταξιοδότησης τριών ιατρών αναισθησιολόγων, καθώς και μία ιατρός κλάδου ΕΣΥ σε προσωποπαγή θέση, με το συνολικό αριθμό των υπηρετούντων ιατρών αναισθησιολόγων να ανέρχεται στους επτά.

Η διοίκηση αναφέρει ότι η προκήρυξη της θέσης του Επιμελητή Α΄ καθώς και της μίας θέσης του Επιμελητή Β΄ απέβησαν άγονες. Η δεύτερη θέση Επιμελητή Β’ καλύφθηκε και σήμερα πραγματοποιήθηκε η εγγραφή στο μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του νοσοκομείου.

Εκκρεμεί αίτημα πρόσληψης δύο επικουρικών ιατρών. Επιπλέον έχουν μετακινηθεί οι κάτωθι ιατροί αναισθησιολόγοι:

Ένας Διευθυντής, από το Γ.Ν. Κορίνθου, από 13.02.2024 μέχρι 30.06.2024Ένας Επιμελητής Α΄, από το Γ.Ν.Π. “Τζάνειο” από 09.05.2024 για ένα μήναΈνας Επιμελητής Β΄, από το Γ.Ν.Α “ΛΑΪΚΟ” από 27.05.2024 μέχρι και 10.06.2024Μια Επικουρική Ιατρός, από το ΓΝΠΑ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» από 01.05.2024 μέχρι 31.05.2024 (η οποία και θα επιστρέψει από 01.06.2024 στον φορέα της).

Επίσης πραγματοποιούν από 09.05.2024 και για τρεις μήνες, τρεις ιατροί του Γ.Ν.Π. Πεντέλης δύο εφημερίες τον μήνα έκαστος, δηλαδή συνολικά συνεισφέρουν στο πρόγραμμα εφημέρευσης του εν λόγω τμήματος με έξι ενεργείς εφημερίες.

Την Πέμπτη 23.05.2024 και ώρα 14:00, πραγματοποιήθηκε συνέλευση του Χειρουργικού Τομέα, στην οποία προτάθηκε η αναστολή τακτικών χειρουργικών περιστατικών από 27.05.2024.

Το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 24.05.2024, ομόφωνα, αποφάσισε την μη αναστολή των τακτικών χειρουργικών περιστατικών, από Δευτέρα 27.05.2024.

– Στο Δ.Σ. διευκρινίστηκε ειδικά, «ότι με το υπάρχον προσωπικό δεν τίθεται θέμα ασφαλείας και συνεπώς δύνανται να λειτουργήσουν καθημερινά και οι τρεις χειρουργικές τράπεζες».

Στην αναγγελθείσα στάση εργασίας, το νοσοκομείο προσέφυγε ενώπιον του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών στην ειδική διαδικασία των εργατικών – περιουσιακών διαφορών, κατά του Ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» προκειμένου να κηρύξει την εξαγγελθείσα κινητοποίηση (στάση εργασίας) παράνομη και καταχρηστική.

– Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, κήρυξε παράνομη τη στάση εργασίας των εναγόμενων ιατρών, αναισθησιολόγων του νοσοκομείου, την οποία είχε προκηρύξει το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Η δήλωση Γεωργιάδη για τη στάση εργασίας

Ανάρτηση σχετικά με την προκήρυξη της στάσης εργασίας των αναισθησιολόγων το νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» έκανε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ότι οι γιατροί αποφάσισαν αποχή από τα τακτικά χειρουργεία, δηλαδή ένα είδος απεργίας στο οποίο όμως λαμβάνουν κανονικά τον μισθό τους. Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι «οι συνδικαλιστές πάλι με κάλυψη της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ κηρύσσουν νέα στάση εργασίας για την Τετάρτη κατά της οποίας πάλι θα προσφύγει η Διοίκηση….δηλ Διοίκηση, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, Υπουργείο Υγείας και Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη λένε ότι πρέπει να συνεχιστούν τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» αλλά οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως, εσείς τώρα τί πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά σε όλο αυτό, που κρατά ομήρους τα παιδιά;».

Ολόκληρη η ανάρτηση

«Λοιπόν η ιστορία έχει ως εξής: οι αναισθησιολόγοι στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» παρά το ότι ουδείς αμφισβητεί ότι το Υπουργείο κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να καλυφθούν τα κενά, αποφασίζουν αποχή από τα τακτικά χειρουργεία. Δηλ ένα είδος απεργίας στο οποίο όμως λαμβάνουν κανονικά τον μισθό τους.

Το ΔΣ του Νοσοκομείου εξετάζοντας όλα τα πραγματικά περιστατικά αποφασίζει Ομόφωνα, με την σύμφωνη γνώμη δηλ του Διευθυντού της Ιατρικής Υπηρεσίας, ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος να σταματήσουν τα τακτικά χειρουργεία και διατάζει την συνέχεια τους. Οι συνδικαλιστές κηρύσσουν για την Δευτέρα στάση εργασίας πάνω στην ώρα των τακτικών χειρουργείων ώστε να μην πειθαρχήσουν στην απόφαση του ΔΣ. 4 μέλη του ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων καταγγέλλουν επωνύμως και δημοσίως ότι η απόφαση για την στάση εργασίας είναι παράνομη.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου δηλώνει ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη, πράγμα το οποίο κάνει την Δευτέρα το πρωί. Οι ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών καλύπτουν με αποφάσεις τους την στάση εργασίας. Η Δικαιοσύνη τελικά την Δευτέρα το μεσημέρι αποφαίνεται ότι πράγματι η στάση εργασίας είναι παράνομη. Και οι συνδικαλιστές πάλι με κάλυψη της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ κηρύσσουν νέα στάση εργασίας για την Τετάρτη κατά της οποίας πάλι θα προσφύγει η Διοίκηση….δηλ Διοίκηση, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, Υπουργείο Υγείας και Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη λένε ότι πρέπει να συνεχιστούν τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» αλλά οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως, εσείς τώρα τί πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά σε όλο αυτό, που κρατά ομήρους τα παιδιά;»

Λοιπόν η ιστορία έχει ως εξής: οι αναισθησιολόγοι στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» παρά το ότι ουδείς αμφισβητεί ότι το Υπουργείο κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να καλυφθούν τα κενά, αποφασίζουν αποχή από τα τακτικά χειρουργεία. Δηλ ένα είδος απεργίας στο οποίο όμως λαμβάνουν…

— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) May 28, 2024

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό