18.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΠΑΟΚ: Φερνάντο Βαρέλα, «like father, like son» (s)

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο… χαζομπαμπάς, Φερνάντο Βαρέλα, καμαρώνει για τον γιο του, δηλώνει περήφανος για την εξέλιξή του Γκουστάβο Βαρέλα και το Gazzetta ξετυλίγει το κουβάρι της οικογενειακής ιστορίας τους.

Εδώ και χρόνια στον ΠΑΟΚ υπάρχουν τρεις… Βαρέλες που παίζουν μπάλα και στα γραφεία της Μικράς Ασίας βρίσκονται τρία δελτία ποδοσφαιρικής ιδιότητας με το ίδιο επίθετο: Lopes dos Santos Varela. O Fernando στην πρώτη ομάδα, ο Gustavo στην Κ19 και ο Thomas στην Κ14.

Τέτοιες οικογενειακές ιστορίες και συνευρέσεις δεν θεωρούνται σπάνιες, μάλιστα στις ΗΠΑ το «like father, like son» είναι μια μάλλον συνηθισμένη υπόθεση, κυρίως στον χώρο του NCAA, όπου το σόι πάει βασίλειο! Μια ανάλογη ιστορία εξελίσσεται και στον ΠΑΟΚ, όπου βρέθηκε το καλοκαίρι του 2016 ο «πάτερ φαμίλιας» από το Βουκουρέστι. Μπορεί να ήταν αρχηγός και πρωταθλητής με την Στεάουα, ωστόσο έψαχνε, όπως έλεγε από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, ένα καλύτερο περιβάλλον για να μεγαλώσουν τα παιδιά του που μέχρι τότε ζούσαν στη Λισσαβόνα και είχαν κάνει τα πρώτα τους ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες της Σπόρτινγκ.

Η οικογένεια Βαρέλα ανδροκρατείται, αλλά όπως συμβαίνει σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις κουμάντο κάνει η κυρία του σπιτιού, Άντρια, την οποία λατρεύουν οι τέσσερις άνδρες. Από τον μπαμπά μέχρι τον μικρότερο της παρέας, Λορέντσο, ο οποίος είναι οχτώ ετών και ουσιαστικά έχει μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη την οποία δε θέλουν να αποχωριστούν με τίποτα. Βλέπετε και τα τρία αγόρια εδώ έχουν κάνει τις παρέες τους, εδώ πηγαίνουν σχολείο, εδώ παίζουν μπάλα και συναναστρέφονται με Έλληνες φίλους και συμπαίκτες τους στα τμήματα υποδομής και ανάπτυξης του «Δικεφάλου». Ποιος θα ξεχάσει την αντίδρασή τους όταν τον Μάιο του 2019 πληροφορήθηκαν πως ο μπαμπάς τους δεν πρόκειται να ανανεώσει το συμβόλαιο του με τον ΠΑΟΚ;

Έβαλαν τα κλάματα προτού τελικά η επιθυμία της οικογενείας, με την παρέμβαση του αρχηγού Αντρέ Βιεϊρίνια, γίνει πράξη από τον Ιβάν Σαββίδη. Σύσσωμη η οικογένεια Βαρέλα συγκεντρώθηκε στο σαλόνι, αγκαλιάστηκε και άρχισε να τραγουδάει το κλασικό σύνθημα της «ασπρόμαυρης» κερκίδας: «Ω ΠΑΟΚάρα έχω τρέλα μες στο μυαλό. Όπου και να παίζεις πάντα θα σ’ ακολουθώ για σένα θα πεθάνω και για σένα μόνο ζω»!

Το ερχόμενο καλοκαίρι ο Φερνάντο Βαρέλα θα συμπληρώσει έξι χρόνια στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ, τη φανέλα του οποίου μέχρι σήμερα έχει φορέσει 199 φορές (είναι στην 5η θέση όλων των ξένων που έχουν αγωνιστεί με το Δικέφαλο Αητό στο στήθος), έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα, τέσσερα κύπελλα και πρωταγωνίστησε στο πιο πολυσυζητημένο γκολ των τελευταίων δεκαετιών στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

To καμάρι της οικογένειας

Η οικογένεια έχει αγοράσει ένα σπίτι στην ανατολική Θεσσαλονίκη από εκεί όπου ξεκινούν για να πάνε στην προπόνηση τα τρία από τα τέσσερα αγόρια της. Η εξέλιξη και η πρόοδος του Γκουστάβο είναι εντυπωσιακή και μόλις προχτές έμαθε ότι κλήθηκε στην Κ17 της εθνικής Πορτογαλίας και θα ταξιδέψει στη Λισαβόνα για να συμμετάσχει στις προπονήσεις από τις 18 έως και τις 20 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Πορτογάλων για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί στο Ισραήλ το 2022.

Γεννημένος στις 30 Ιανουαρίου 2005, ο Γκουστάβο Βαρέλα βρίσκεται εδώ και πέντε χρόνια στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ. Όπως σημειώνουν οι «ασπρόμαυροι» στην επίσημη ιστοσελίδα τους, «είναι επιθετικός με μεγάλη έφεση στο γκολ, με πολύ καλή τεχνική και ποδοσφαιρική ευφυία. Μπορεί να παίξει δε, εξίσου καλά σε αρκετές θέσεις στην επίθεση».

Σ’ αντίθεση, πάντως, με τον πατέρα του, που κατά κανόνα φροντίζει στην καριέρα του να μη δέχεται γκολ η ομάδα του, ο Γκουστάβο επιδιώκει σε κάθε παιχνίδι να παραβιάζει τις αντίπαλες εστίες, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιμένουν μέσα στη σεζόν να δουν τον μπαμπά Φερνάντο να μαρκάρει τον πρωτότοκο γιο του σε κάποια προπόνηση ή κάποιο εσωτερικό διπλό ανάμεσα στην πρώτη ομάδα και την Κ19 του «Δικεφάλου», με τα φώτα να πέφτουν στον -ούτε δεκαεφτά χρόνων- επιθετικό, ο οποίος έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στη Σπόρτιγκ Λισσαβόνας και εκτός από την ομάδα του Στέλιου Μαλεζά, ηλικιακά, μπορεί να αγωνίζεται και στα παιχνίδια της Κ17, στο ρόστερ της οποίας ανήκε και πέρσι.

Η αγκαλιά που έγινε… viral

Η αγκαλιά ανάμεσα στον Φερνάντο και τον Γκουστάβο στο εντός έδρας παιχνίδι της 12ης Φεβρουαρίου 2018 με την ΑΕΛ έγινε viral και είναι μια από τις πολλές ωραίες ιστορίες που πλάθει το ποδόσφαιρο, όπως είναι γνωστό, ο 33χρονος κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ έγινε πατέρας μόλις στα δεκαεφτά του χρόνια Και σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε αναφερθεί σε μια δύσκολη κατάσταση, που είχε περάσει αυτός και η σύζυγός του, με τον Γκουστάβο: «Το παιδί μου είχε αρρωστήσει, είχε 39-40 πυρετό και εμείς δεν είχαμε χρήματα για τα φάρμακα του. Ήταν σίγουρα η πιο δύσκολη στιγμή στη ζωή μου».

Άλλωστε από τα 16 του ο εκ των κάπτεν του «Δικεφάλου» είχε αναγκαστεί να διακόψει το σχολείο, δεν τα παράτησε όμως ποτέ, γι’ αυτό και πριν από λίγους μήνες κατάφερε και πήρε το απολυτήριο του!

Τελικά, μέσω του ποδοσφαίρου, ο μπαμπάς απέκτησε χρήματα, κέρδισε τίτλους, έγινε μια αναγνωρίσιμη φιγούρα όταν περπατάει στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενώ τα τρία αγόρια απέκτησαν μια δεύτερη πατρίδα.

Πάντως, ο τρίτος Βαρέλα, που αγωνίζεται στον ΠΑΟΚ, ο 13χρονος Τόμας, έχει φροντίσει να βαδίσει πιο κοντά στα βήματα του πατέρα του, καθώς αγωνίζεται ως αμυντικός στην Κ14 του «Δικεφάλου». Από πίσω έρχεται και ο οκτάχρονος Λορέντσο, όσοι έχουν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά την οικογένεια Βαρέλα λένε πως είναι η μεγάλη… ατραξιόν της!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό