20.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πανυγειονομική πανελλαδική κινητοποίηση αύριο 21 Οκτωβρίου

Ειδήσεις Ελλάδα

Πανυγειονομική πανελλαδική κινητοποίηση με στάση εργασίας στην Αττική 8 με 3 το μεσημέρι και στην περιφέρεια 24ωρη και συγκέντρωση στις 8,30 το πρωί στην Πλ. Μαβίλη και προς Μαξίμου, Βουλή και υπουργείο Υγείας έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στην Υγεία.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

Άρση αναστολών – Ένταξη στα ΒΑΕ – Μονιμοποίηση εκτάκτων – Ισχυρή Δημόσια Υγεία – Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – Κάλυψη για εργατικό ατύχημα – Αύξηση μισθών – και επιδόματα.

Συμμετοχή στην απεργία θα έχει και το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών ζητώντας την αναβάθμιση του ΕΣΥ με αυξημένη κρατική χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μισθολογική αναβάθμιση των εργαζομένων.

Μερικές από τις διεκδικήσεις τους είναι:

 1. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων ιατρών  και κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών ιατρών ΕΣΥ.

2. Άμεση εφαρμογή της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης του ΣτΕ, με επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα προ μνημονίων επίπεδα και καταβολή των αναδρομικών διαφορών.

3. Αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης εφημερίας που είναι σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα. Επαναφορά 13ου-14ου μισθού.

4. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αναδρομικά από το 2020, όπως και στους ιδιώτες ιατρούς. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών ξεχωριστά από τον μισθό.

5. Χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος. Αναπροσαρμογή των επιδομάτων θέσεων ευθύνης ιατρών ΕΣΥ στο ίδιο ύψος με το υπόλοιπο δημόσιο.

6. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών.

7. Άμεσα θέσπιση γενναίου πλαισίου κινήτρων (οικονομικών- διοικητικών- επιστημονικών) για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών ΕΣΥ σε άγονες-νησιωτικές περιοχές.

Όχι στο νέο ΕΣΥ λέει και το Σωματείο Εργαζομένων στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο και ανακοινώνει ότι θα λάβει μέρος στην απεργία. Για να διευκολύνει την μετακίνηση των απεργών θα έχει πούλμαν στις 8 το πρωί στην είσοδο του νοσοκομείου για να τους μετακινήσει στην πλ. Μαβίλη.

Όπως λέει το Σωματείο, βασικό χαρακτηριστικό του «νέου ΕΣΥ» είναι η επέκταση της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. – που συστάθηκε το 2020 για να συμβάλει στην «αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων» – και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που διαμόρφωσε η ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. (μετεξέλιξη της ΕΣΑΝ Α.Ε.) στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Την συμμετοχή της στην απεργιακή κινητοποίηση ανακοίνωσε επίσης και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).  Νια όμως στην κινητοποίηση είπε και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός οι οποίοι θα έχουν προσυγκέντρωση στις 8.30 στα ΤΕΠ του νοσοκομείου και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν την πορεία μαζί με τα άλλα Σωματεία Νοσοκομείων.

Ανθή Αγγελοπούλου

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό