26.9 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Πανελλαδικές εξετάσεις… φτάνοντας στο τέλος της διαδρομής

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αποτελούν μία σημαντική δοκιμασία για τους μαθητές, αφού μπορούν να τους προσφέρουν το εισιτήριο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως επισημαίνει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της Career Gate, Θανάσης Λέλες 

Η περίοδος που διανύουμε συμπίπτει με την ολοκλήρωση της προετοιμασίας των μαθητών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίες σηματοδοτούν για τους υποψηφίους και τη λήξη της μαθητικής τους πορείας. Σε αυτή την διαδρομή οι μαθητές κοινωνικοποιήθηκαν, απέκτησαν εμπειρίες, ερεθίσματα και πλήθος γνώσεων και δεξιοτήτων.

Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα, σε όλες του τις βαθμίδες, ουσιαστικά προετοιμάζει τους μαθητές για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. Ήδη από τα προηγούμενα σχολικά τους χρόνια η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελούσε το μεγάλο τους στόχο θυσιάζοντας, κατά στιγμές, την ξεγνοιασιά της εφηβείας. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας υπήρξαν για πολλούς υποψήφιους εξαντλητικοί, περνώντας πολλές ώρες μπροστά από τα βιβλία τους, στο σχολείο και το φροντιστήριο.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αποτελούν μία σημαντική δοκιμασία για τους μαθητές, αφού μπορούν να τους προσφέρουν το εισιτήριο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου με βάση τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα τους θα κάνουν τη σωστή επιλογή σπουδών που θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Σε αυτή τη διαδρομή θα πρέπει να έχουν ως συμπαραστάτες τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τον κοινωνικό τους περίγυρο. Εκείνοι συμμετέχουν από τη θέση τους ενθαρρύνοντας και προετοιμάζοντας εκπαιδευτικά και ψυχολογικά τους μαθητές. Η σωστή προετοιμασία και η μελέτη των προηγούμενων ετών θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία, όμως καλό είναι να συνδυαστεί με ψυχραιμία και ορθή διαχείριση του στρες από τους υποψηφίους. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων το διάβασμα δεν πρέπει να είναι εξαντλητικό αλλά στοχευμένο σύμφωνα με τις οδηγίες των καθηγητών, ώστε η τελική επανάληψη να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Η αγωνία των παιδιών και των οικογενειών τους είναι αναμενόμενη και φυσιολογική, καθώς η πλειοψηφία των διαγωνιζομένων έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με αυτή τη διαδικασία. Εντούτοις το άγχος είναι ωφέλιμο όταν λειτουργεί ως δύναμη παρακίνησης για τη βέλτιστη δυνατή απόδοση κι όχι όταν κυριεύει τον υποψήφιο.

Στόχος των μαθητών πρέπει να αποτελεί η επίτευξη της καλύτερης δυνατής βαθμολογίας, αλλά και η διατήρηση της ψυχικής τους ισορροπίας, παραμερίζοντας άλλες σκέψεις για μεταγενέστερες ενέργειες, όπως την αναζήτηση εναλλακτικών πανεπιστημιακών τμημάτων, σε περίπτωση απόκλισης από την αρχική τους επιλογή και τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια και ο κοινωνικός περίγυρος των μαθητών καλούνται να ενθαρρύνουν τις προσπάθειες τους, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αποτελούν μια σημαντική στιγμή της ζωής τους, αλλά η επαγγελματική σταδιοδρομία και το μέλλον ενός ατόμου δεν κρίνεται από μία εξεταστική διαδικασία.

Η επαγγελματική εξέλιξη ενός ατόμου δεν αποτυπώνεται απαραίτητα σε μια ευθεία πορεία επίτευξης στόχων, αλλά μπορεί να παρουσιάσει εναλλαγές και διακυμάνσεις. Στο πλαίσιο αυτό οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν ότι σε μια εποχή που παρατηρούνται ραγδαίες εξελίξεις και αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία ο μόνος τρόπος να πετύχουν είναι να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητες και τις δεξιότητες τους σχεδιάζοντας την πορεία τους με θάρρος, επιμονή και αποφασιστικότητα. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς οφείλουν με διακριτικότητα κι αγάπη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θα αποτελέσει το επιστέγασμα της προσπάθειας ή την αφορμή για δραστηριοποίηση κι αναστοχασμό. Η εκπαίδευση είναι μια υπέροχη διαδρομή που τελικά αφορά στο σύνολο των ανθρώπινων ενεργειών. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι πολλά από όσα αξίζει να γνωρίζουμε στη ζωή δεν είναι πάντα εφικτό να μας διδαχθούν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό