35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Παναθηναϊκός: Το όνειρο του Ντιέγκο Αλόνσο που περιμένει μια δεύτερη ευκαιρία

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Ντιέγκο Αλόνσο βρίσκεται στο μικροσκόπιο του Παναθηναϊκού και το Gazzetta παρουσιάζει το προφίλ του Ουρουγουανού τεχνικού που, αφού έγραψε ιστορία στην Αμερική, κυνηγά τη λύτρωσή του στη Γηραιά Ήπειρο.

Για τον προπονητή Ντιέγκο Αλόνσο το όνειρο στην ήπειρο της Αμερικής έγινε πραγματικότητα γρήγορα. Ο 49χρονος Ουρουγουανός μπόρεσε ήδη από τα πρώτα του βήματα στην πατρίδα του και το Μεξικό να αφήσει τα καλύτερα δείγματα γραφής, να πανηγυρίσει σπουδαίους τίτλους, να γράψει ιστορία. Για εκείνον ωστόσο, αυτό που ανέκαθεν είχε ξεχωριστή σημασία δεν ήταν το «αμερικάνικο όνειρο», αλλά το… ευρωπαϊκό. Άλλωστε, ποτέ του δεν έκρυψε πως η φιλοδοξία του είναι να πετύχει στη Γηραιά Ήπειρο, όπως το έκανε και ως σέντερ φορ κυρίως στην Ισπανία (Βαλένθια, Ατλέτικο Μαδρίτης, Ρασίνγκ, Μάλαγα).

Δεν είναι τυχαίο πως ζούσε στη Μαδρίτη, επιμορφωνόταν και κατανάλωνε σαν τρελός ποδόσφαιρο περιμένοντας την πρώτη του ευκαιρία στην Ευρώπη. Και μπορεί αυτή, στη Σεβίλλη, να μην εξελίχθηκε όπως ο ίδιος θα ήλπιζε, αλλά δεδομένα εξακολουθεί να ευελπιστεί πως στη δεύτερη ευκαιρία του θα τα καταφέρει. Ίσως μάλιστα αυτή να πέσει στα χέρια του από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος, εν αναμονή του Μαουρίσιο Σάρι, εξετάζει σοβαρά την περίπτωσή του. Από τη λάμψη στο Μεξικό και από εκεί στο MLS και τα βραχύβια περάσματα στους πάγκους της Ουρουγουάης και της Σεβίλλης, το Gazzetta παρουσιάζει την πορεία του Ντιέγκο Αλόνσο.

Από τη μεξικάνικη λάμψη στο… χρίσμα του Μπέκαμ

Ο Ντιέγκο Αλόνσο ρίχθηκε στην προπονητική «αρένα» αρκετά νέος, μόλις στα 36 του χρόνια, και γρήγορα μπόρεσε να… προαχθεί από το πρωτάθλημα της Ουρουγουάης σε αυτό του Μεξικού. Εκεί έγραψε τις καλύτερες σελίδες του στους πάγκους και μάλιστα με δύο ομάδες. Πέρασε μια εκπληκτική τετραετία στην Πατσούκα (2014-2018) κατά την οποία πανηγύρισε τόσο το πρωτάθλημα όσο και το Champions League της Βορείου Αμερικής. Και αφού τα κατάφερε εκεί, θέλησε να γευτεί ανάλογη επιτυχία και στον πάγκο της Μοντερέι. Με τους «Αλμπιαζούλες» ανέβηκε ξανά στην κορυφή της ηπείρου, κατακτώντας και πάλι το Champions League.

Απολύθηκε εξαιτίας της κακής πορείας στο πρωτάθλημα και το επόμενο βήμα του δεν θα μπορούσε να το αρνηθεί. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ του έδωσε το… χρίσμα για τη νεοσύστατη Ίντερ Μαϊάμι και ο Αλόνσο έγινε ο πρώτος της προπονητής στο MLS, της σημερινής ομάδας του Λιονέλ Μέσι, παρ’ότι άντεξε στον πάγκο της έναν χρόνο. Τόσο στα «Φλαμίνγκο», όσο και στη Μοντερέι μάλιστα είχε συνεργαστεί και με τον Ροδόλφο Πισάρο της ΑΕΚ.

Η πικρή γεύση του Μουντιάλ με την Ουρουγουάη

Για τον Αλόνσο ακολούθησε ακόμα μια ευκαιρία που δεν θα μπορούσε να μην αρπάξει. Ο εμβληματικός Όσκαρ Ταμπάρες έπεισε την ομοσπονδία της Ουρουγουάης πως εκείνος έπρεπε να τον διαδεχθεί στον πάγκο της εθνικής και έτσι κι έγινε. Ο Αλόνσο πήρε ένα πολύ ταλαντούχο γκρουπ παικτών και το οδήγησε με εντυπωσιακό τρόπο στο Μουντιάλ του Κατάρ. Εκεί όπου, όπως δήλωνε, στόχος ήταν «η Ουρουγουάη να γίνει παγκόσμια πρωταθλήτρια». Τα πράγματα βέβαια δεν πήγαν τόσο καλά. Η Σελέστε ηττήθηκε από την Πορτογαλία, ήρθε ισόπαλη με τη Νότια Κορέα και νίκησε την Γκάνα την τελευταία αγωνιστική. Ωστόσο, έχασε την πρόκριση στα νοκ-άουτ για ένα γκολ στη διαφορά τερμάτων, «φωνάζοντας» μάλιστα για πέναλτι που τής αρνήθηκε το VAR κόντρα στην Γκάνα. Το αποτέλεσμα βέβαια δεν άλλαξε και ο Αλόνσο υπέβαλε την παραίτησή του. Τα media της πατρίδας του τότε υποστήριζαν πως θυσίασε μοιραία την επιθετική του φιλοσοφία για να υιοθετήσει μια πιο αμυντική προσέγγιση εξαιτίας των συνθηκών, τονίζοντας πως δεν ήταν ποτέ έτσι ως προπονητής.

Ο βαθμός κόντρα στη Ρεάλ με τη Σεβίλλη και μετά το… χάος

Η ευκαιρία του Αλόνσο στην Ευρώπη ήρθε τον Οκτώβριο του 2023. Τότε η Σεβίλλη τον επέλεξε για να διαδεχθεί τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, αλλά δεν έχει να θυμάται τίποτα από αυτόν, εκτός από την ισοπαλία που απέσπασε από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ντεμπούτο του. Σε 14 παιχνίδια με τους Ανδαλουσιανούς ο Αλόνσο μέτρησε επτά ήττες, πέντε ισοπαλίες και μόλις δύο νίκες. Κι αυτές μόνο στο Κύπελλο απέναντι σε ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών!

Ο Ουρουγουανός ανέλαβε να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση και μια ομάδα που βρισκόταν σε κρίση και δεν τα κατάφερε. Θυσίασε τις αρχές του, πειραματίστηκε ανεπιτυχώς με διαφορετικούς σχηματισμούς (άλλαξε έξι διατάξεις σε αυτό το διάστημα) και απολύθηκε δύο μήνες μετά. Από τίτε παραμένει ελεύθερος, περιμένοντας τη δεύτερη ευκαιρία του για να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να κάνει τη διαφορά και στην Ευρώπη.

Οι «μονομαχίες» του Αλόνσο με τον Ματίας Αλμέιδα

Αν εν τέλει όντως προσγειωθεί στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό, ο Ντιέγκο Αλόνσο θα συναντηθεί και με έναν παλιό του – πολύ καλό – γνώριμο. Τον Ματίας Αλμέιδα, το αντίπαλο δέος του στο Μεξικό. Ο Ουρουγουανός με την Πατσούκα αντιμετώπισε την Τσίβας του νυν τεχνικού της ΑΕΚ έξι φορές. Το ρεκόρ των δύο είναι απόλυτα ισορροπημένο. Μετρούν από μια νίκη και μια ήττα έκαστος, ενώ τέσσερα μεταξύ τους παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.

Η κοινή τους πορεία στο Μεξικό μάλιστα και η «αντιπαλότητά» τους υπογραμμίζεται έντονα και από το γεγονός πως για τρεις σεζόν κατακτούσαν εναλλάξ την κορυφή της Αμερικής. Ο Αλόνσο κατέκτησε το Champions League με την Πατσούκα το 2017, ο Αλμέιδα «απάντησε» με την Τσίβας το 2018 και ο Ουρουγουανός το κατέκτησε ξανά την επόμενη σεζόν, αυτή τη φορά με τη Μοντερέι!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό