19.3 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Παγωμένη η ζήτηση από τη Βόρεια Ελλάδα για ταξίδια στο εξωτερικό

Ειδήσεις Ελλάδα

Ξεκάθαρα υποτονική είναι η ζήτηση από Θεσσαλονίκη και ευρύτερα από Βόρεια Ελλάδα για ταξίδια στο εξωτερικό για το Πάσχα. Την εξέλιξη αυτή αποδίδουν μιλώντας στη «Ν» επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου αφενός στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών που έχει προκαλέσει «σοκ και δέος» στον μέσο πολίτη, αφετέρου στη ρευστότητα που επικρατεί γύρω από τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών στη χώρα μας, οι οποίες έχουν μετατεθεί λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών χωρίς όμως ακόμη να έχει διασαφηνιστεί ο ακριβώς χρόνος διεξαγωγής τους, αλλά και στα μεγαλύτερα – στη Βόρεια Ελλάδα – έξοδα των νοικοκυριών για θέρμανση. Για εντός συνόρων πασχαλιάτικες αποδράσεις, στον αντίποδα, υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση.

Πριν το πρωτοφανές και πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη «Ν» ο ταμίας της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας και Θράκης, Κωνσταντίνος Κουράκος, υπήρχε «κάποια ζωντάνια» όσον αφορά τόσο τα οργανωμένα ταξίδια στο εξωτερικό για το Πάσχα, όσο και τους μεμονωμένους πασχαλινούς ταξιδιώτες. Μετά το δυστύχημα, ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Κουράκος «επικρατεί μια παγωμάρα». Η μικρή – μέχρις στιγμής – ζήτηση αφορά κατά κύριο λόγο το Παρίσι, με τον κόσμο μάλλον να θέλει να προλάβει να επισκεφθεί τη γαλλική πρωτεύουσα πριν ανέβουν κι άλλο οι τιμές των ξενοδοχείων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Μικρή ζήτηση υπάρχει ακόμη σύμφωνα με πληροφορίες από τουριστικά πρακτορεία για τη Μάλτα, όπως και για το Ντουμπρόβνικ (Κροατία, Δαλματικές ακτές), ενώ οι σεισμοί στα βάθη της Τουρκίας σε συνδυασμό με προβλέψεις Τούρκων σεισμολόγων για μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κωνσταντινούπολη λειτούργησαν αποτρεπτικά για την εκδήλωση φέτος ζήτησης για Πάσχα στην Πόλη, που αποτελεί παραδοσιακά δημοφιλή πασχαλιάτικο προορισμό για τους Βορειοελλαδίτες.

Εγχώρια αγορά

Για εντός συνόρων πασχαλιάτικες αποδράσεις, η ζήτηση που καταγράφεται στα τουριστικά πρακτορεία της Βόρειας Ελλάδας είναι μεγαλύτερη από ό,τι για το εξωτερικό και αφορά επί το πλείστον την Κέρκυρα και ορεινούς προορισμούς, όπως το Πήλιο, τα Γιάννενα και τη Φλώρινα.Παράλληλα την περίοδο του Πάσχα αναμένεται στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τις κατά τόπους Ενώσεις Ξενοδόχων, τουριστική κίνηση από τη Ρουμανία, τόσο προς την Θάσο, όσο και προς την Πιερία όπου θα λειτουργήσει περί το ένα τρίτο των ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και προς τη Χαλκιδική όπου θα βρίσκονται σε λειτουργία για το Πάσχα περί τις δέκα ξενοδοχειακές μονάδες.

Σημειωτέον ότι φέτος η σεζόν ξεκινά νωρίτερα στη Χαλκιδική, δηλαδή στα τέλη Απριλίου -αρχές Μαΐου, ενώ τα τελευταία χρόνια ξεκινούσε στα τέλη Μαΐου και για πρώτη φορά οι πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα ξεκινήσουν φέτος από την 1η Απριλίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό