15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παγκόσμια πρεμιέρα για τα Volkswagen ID.5 και ID.5 GTX

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Volkswagen παρουσίασε το ID.5, ένα ηλεκτρικό SUV coupé που εισάγει την μάρκα σε μία νέα αγορά premium ηλεκτρικών οχημάτων. Το νέο E-SUV coupé είναι κτισμένο στην ΜΕΒ, την αρθρωτή πλατφόρμα που έχει εξελίξει το Group ειδικά για την ηλεκτροκίνηση. Το νέο ID.5 και η πιο σπορ έκδοσή του, το ID.5 GTX με δύο κινητήρες και ηλεκτρική τετρακίνηση, εντυπωσιάζουν με το design τους, προσφέρουν μεγάλη αυτονομία και ότι πιο σύγχρονο σε επίπεδο software.
Το νέο μοντέλο θα κυκλοφορήσει ως ID.5 με σύστημα κίνησης στους πίσω τροχούς με 174 ή 204 ίππους και ως ID.5 GTX με 299 ίππους και ηλεκτρική τετρακίνηση, με δύο κινητήρες, ένα μόνιμου μαγνήτη στον πίσω άξονα και ένα ασύγχρονο στον μπροστινό. Η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα στο τελευταίο είναι 6,3 δευτερόλεπτα, με την τελική ταχύτητα στα 180 χλμ./ώρα. Για όλες τις εκδόσεις η μπαταρία έχει ωφέλιμη χωρητικότητα 77 kWh ενώ η αυτονομία φτάνει τα 520 χλμ. (WLTP).
To design του μοντέλου χαρακτηρίζεται από τις coupé γραμμές που εκτός άλλων εξασφαλίζουν εξαιρετική αεροδυναμική (Cd 0,26, ID.5). Με εξωτερικό μήκος 4,60 μέτρα και μεταξόνιο 2,77 μέτρα, το εσωτερικό του ID.5 προσφέρει χώρους αντίστοιχους ενός συμβατικού SUV από την επόμενη κατηγορία και άνω, με εντυπωσιακή αίσθηση ευρυχωρίας για όλους τους επιβάτες. Ανάλογα με τη θέση της πλάτης των πίσω καθισμάτων, ο χώρος αποσκευών μπορεί να κυμαίνεται από 549 έως 1.561 λίτρα.

Ο χειρισμός, σχεδόν εντελώς απαλλαγμένος από διακόπτες και κουμπιά, γίνεται μέσω δύο οθονών, μία συμπαγής πίσω από το τιμόνι και μία αφής στο κέντρο, με διαγώνιο 12 ίντσες (στάνταρ). Διαθέσιμη λειτουργία φυσικού φωνητικού ελέγχου “HelloID.”. Το ID. Light, μια φωτεινή λωρίδα κάτω από το παρμπρίζ, προσφέρει διαισθητική υποστήριξη στον οδηγό, σε επικίνδυνες καταστάσεις ή κατά την πλοήγηση του οχήματος. Διατίθεται και head-up-display επαυξημένης πραγματικότητας, με τις εντολές του συστήματος πλοήγησης να εμφανίζονται στο οπτικό πεδίο του οδηγού, περίπου 10 μέτρα μπροστά από το όχημα.

Οι προβολείς και τα πίσω φώτα είναι εξοπλισμένα με την τελευταία τεχνολογία LED ενώ διατίθεται και το IQ.LIGHT LED matrix (στάνταρ στο ID.5 GTX). Τα πίσω φωτιστικά είναι επίσης LED, μοιάζουν με γλυπτά με τρισδιάστατη σχεδίαση (επίσης στάνταρ στο ID.5 GTX) και λάμπουν με ασυνήθιστο επίπεδο έντασης.

Το νέο μοντέλο διαθέτει πλήρως δικτυωμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού: Το Travel Assist επεξεργάζεται ακόμα μεγαλύτερο πλήθος δεδομένων, με επικοινωνίας Car2X, αλληλεπιδρά με τα Adaptive Cruise Control και Lane Assist και κάνει την οδήγηση πιο εύκολη (χάρη στην εν μέρει αυτοματοποιημένη οδήγηση) καθώς και πιο ασφαλή. Την ίδια στιγμή, με το σύστημα Park Assist Plus το αυτοκίνητο εκπαιδεύεται σε διαδικασίες παρκαρίσματος και είναι σε θέση να επαναλαμβάνει συγκεκριμένες μανούβρες, καθιστώντας το παρκάρισμα πιο εύκολο.
 
Τα ID.5 και ID.5 GTX μπορούν να φορτιστούν με ισχύ έως 11 kW σε σημείο φόρτισης εναλλασσόμενου ρεύματος ή Wallbox. Επιπλέον, μόλις δημιουργηθεί κατάλληλη υποδομή, θα είναι δυνατή η αμφίδρομη φόρτιση– με την περίσσεια ισχύος να επανατροφοδοτείται στο δίκτυο.

Σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης, τα μοντέλα μπορούν να φορτιστούν με ισχύ έως και 135 kW. Σε μόλις 30 λεπτά της ώρας, η μπαταρία μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια για αυτονομία 390 χλμ. (ID.5) ή 320 χλμ. (ID.5 GTX).

Νίκος Τσάδαρης

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό