27.9 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Παγκρήτια -Attica Bank: Ένα βήμα πριν την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα

Ειδήσεις Ελλάδα

Εντός της προθεσμίας που είχε δοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος επήλθε συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων για την κεφαλαιακή στήριξη Παγκρήτιας και Attica Bank από την συγχώνευση των οποίων θα προκύψει ο 5ος τραπεζικός πυλώνας της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία σφραγίστηκε  την Παρασκευή μεταξύ των δύο βασικών μετόχων, δηλαδή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Thrivest, με τις υπογραφές να αναμένονται από την Δευτέρα καθώς εκκρεμούν τυπικές διαδικασίες αρκετές από τις οποίες θα προχωρήσουν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η σημερινή ημέρα, όπως προαναφέρθηκε, ήταν η καταληκτική που είχε δοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας ώστε να παραδοθεί το νομικό σχέδιο συμφωνίας μεταξύ των βασικών μετόχων. Το σχέδιο περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες τόσο για την αξιοποίηση του «Ηρακλής ΙΙΙ» για την μείωση των κόκκινων δανείων στο χαρτοφυλάκιο των δύο τραπεζών όσο και για την χρηματοδότηση της νέας τράπεζας που θα προκύψει την επόμενη ημέρα.

Με βάση τα τελευταία μετοχολόγια των δύο τραπεζών το ΤΧΣ ελέγχει το 72,5% της Attica Bank ενώ Thrivest (4,4%) και Παγκρήτια Τράπεζα (5%) ελέγχουν σχεδόν το 10% της ιστορικής τράπεζας. Η συμμετοχή του e- ΕΦΚΑ στην Attica Bank ανέρχεται στο 7,6%, το ΤΜΕΔΕ 4% ενώ οι υπόλοιποι μέτοχοι, μεταξύ των οποίων και αρκετοί μικρομέτοχοι, κατέχουν το 6,5%. Σε ότι αφορά την Παγκρήτια η Thrivest ελέγχει το 44% της Τράπεζας.

Το επόμενο βήμα που αναμένεται όπως προαναφέρθηκε από τις αρχές της νέας εβδομάδας είναι η υπογραφή της συμφωνίας που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη των «κόκκινων» δανείων των δύο τραπεζών στον «Ηρακλή ΙΙΙ». Στην συνέχεια έπεται η νομική συγχώνευση των δύο τραπεζών με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να προσδιορίζεται εντός του φθινοπώρου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό