21.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πίσω από τις θέσεις της Ιταλίας συντάσσεται η Ελλάδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ξεκίνησε ήδη η «μάχη του χρέους» στην Ευρωζώνη και πλέον όλα τα κράτη μέλη κατεβαίνουν με συγκεκριμένες προτάσεις και αιτιάσεις για να υπερασπιστούν τις θέσεις τους. Το γεγονός ότι η Γαλλία ανέλαβε την  Προεδρία της Ε.Ε. δείχνει ότι τα αδύναμα οικονομικά κράτη που βλέπουν το χρέος τους να εκτοξεύεται θα έχουν, αν όχι έναν σύμμαχο, έναν ανεκτικό παρατηρητή των θέσεών τους. Τα στρατόπεδα για τη διαδικασία αναθεώρησης των οικονομικών δεδομένων για την Ε.Ε είναι δύο. Το πρώτο αφορά τα κράτη του Νότου που είδαν το χρέος / ΑΕΠ να εκτοξεύεται την διετία 2020-2021 και το δεύτερο είναι τα κράτη του Βορρά με τον άξονα Γερμανίας-Ολλανδίας-Αυστρίας είτε να υπερασπίζεται τους παλιούς κανόνες είτε να προτείνει εναλλακτικές επιλογές προς όφελός τους βέβαια. Η Γαλλία που ουσιαστικά μοιράζεται και τις δύο θέσεις (έχει και χρέος και ανήκει οικονομικά στο βιομηχανικό βορρά) προσπαθεί να ισορροπήσει τις δύο πλευρές.

Η Ελλάδα με τον κ. Σταϊκούρα να δέχεται παραινέσεις και κριτική στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών οικονομικών, θέλει να μπούμε στην διαδικασία αναθεώρησης των συνθηκών για το χρέος. Ωστόσο επειδή η Ελλάδα είχε την δεκαετία περιπέτεια με την οικονομική κρίση δεν μπορεί να επιβάλλει ούτε καν να εισηγηθεί προτάσεις για αναθεώρηση συνθηκών. Καλύπτεται κυρίως πίσω από τις θέσεις της Ιταλίας που εκπροσωπεί  μέσω Ντράγκι τις προτάσεις για το χρέος. Το χρέος /ΑΕΠ της Ελλάδας εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε το 2021 σε επίπεδα άνω του 200% και ότι σταδιακά θα περιοριστεί μέσα στο 2022 στο 190% που βέβαια παραμένει υψηλό αλλά διατηρείται μέσα στο πεδίο ελέγχου.

Η Ελλάδα βασίζεται κυρίως στη δημοσιονομική ισορροπία που μπορεί να επιβάλλει στα θέματα των ελλειμμάτων που εκτοξεύθηκαν κατά την προηγούμενη διετία, των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και του ελεγχόμενου πληθωρισμού. Εάν η Ελλάδα καταφέρει να πάρει το OK για την συνέχιση της δημοσιονομικής της πολιτικής χωρίς περιορισμούς και μελλοντικά Μνημόνια, μπορεί να μειώσει και τα ελλείμματα και το χρέος σε ανεκτά επίπεδα.  

Η επιστροφή του κ. Σταϊκούρα τη Δευτέρα, έφερε συνεχή επικοινωνία και με το πρωθυπουργικό γραφείο και με τον Σκυλακάκη για τις μελλοντικές εξελίξεις. Η χθεσινή συνέντευξη τύπου του κ. Σκυλακάκη είχε διπλό μήνυμα. Αφ’ ενός να δείξει ότι τα ελλείμματα βαίνουν μειούμενα και ότι το χρέος ελέγχεται και αφ’ ετέρου να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε εγχώριους και ξένους επενδυτές ότι δεν θα υπάρξει εκτροχιασμός δαπανών και νέες ‘οικονομικές περιπέτειες’ για την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον.

Οι φορολογικές εισπράξεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου θα δείξουν κατά πόσο οι στόχοι είναι εφικτοί. Η κυβέρνηση περιμένει την εκτόνωση της πανδημίας μετά τον Φεβρουάριο προκειμένου να ενταχθεί η οικονομική ζωή σε μία κανονικότητα και να περιοριστούν οι επιδοτήσεις. Εάν οι ενδείξεις του α’ τριμήνου είναι θετικές, τότε θα μπορεί να προχωρήσει σε διαφορετική πολιτική τόσο στο εσωτερικό όσο και να εισηγηθεί προτάσεις στο εξωτερικό (Ε.Ε).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό