15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πίεσεις στα ομόλογα φέρνει η νέα αύξηση των επιτοκίων 

Ειδήσεις Ελλάδα

Η αγορά προεξοφλεί ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει την Τετάρτη τα επιτόκια της κατά 0,25%, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζά (ΕΚΤ) μία ημέρα αργότερα (την Πέμπτη) κατά 0,5%.

  Αρνητικά επηρεάζουν τις αγορές ομολόγων οι επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες εντός της εβδομάδας. Η αγορά προεξοφλεί ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει την Τετάρτη τα επιτόκια της κατά 0,25%, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζά (ΕΚΤ) μία ημέρα αργότερα (την Πέμπτη) κατά 0,5%.

Υπό τις συνθήκες αυτές η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα από τον οίκο Αξιολόγησης Fitch στο ΒΒ+ -μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα- δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει την γενικότερη πτωτική τάση των τιμών.

Το αρνητικό κλίμα επέτεινε η άνοδος του πληθωρισμού στην Ισπανία τον Ιανουάριο, η οποία έδωσε το έναυσμα σε πολλούς αναλυτές να υποστηρίξουν ότι η «μάχη της ΕΚΤ για την υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη δεν έχει ακόμη τελειώσει», γεγονός που καθιστά αναγκαία τουλάχιστον ακόμη δύο αυξήσεις των επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που αναμένεται την Πέμπτη.

Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 39 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,29%, από 4,21%, έναντι 2,28% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,01% από 2,03% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0886 δολ. από το επίπεδο των 1,0878 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0903 δολ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό