28.7 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Πήγαμε στη βιβλιοπαρουσίαση του Νίκου Μπακουνάκη, μια βραδιά με vintage άρωμα κρασιού

Ειδήσεις Ελλάδα

Πως συνδέεται η ιστορική οινοποιία Achaia Clauss με τον αρσιβαρίστα ολυμπιονίκη Δημήτρη Τόφαλο και το μεγαλύτερο «μπακάλικο» της αλλοτινής Νέας Υόρκης; Που δοκίμασε κρασί δεμέστιχα ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν Πολ Σαρτρ; Ποια ήταν η σχέση της συζύγου του Γουσταύου Κλάους με την αυλή της βασίλισσας Αμαλίας;

 Το κοινό που ανταποκρίθηκε στο «πριβέ» κάλεσμα του καταξιωμένου ιστορικού και συγγραφέα Νίκου Μπακουνάκη το περασμένο σαββατόβραδο στο εμβληματικό οινόκαστρο, «κρεμόταν από τα χείλη του». Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου «Γκούτλαντ- Ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» ο πατρινός πανεπιστημιακός και αρθρογράφος στρέφει και πάλι τα βλέμματα στο παρελθόν της πόλης μας.

Παρουσιάζοντας σπάνιες φωτογραφίες που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο, ξεδίπλωσε με απίθανες λεπτομέρειες τη ζωή και τη δράση του Βαυαρού ιδρυτή της «Achaia Clauss» αλλά και των διαδόχων του. Εξήγησε την πολυεθνική σύνθεση της Gootland, της κοινότητας των εργαζομένων του, έδωσε στοιχεία για την κοινωνική διαστρωμάτωση στα μέρη μας, τότε που «οι Ιταλοί έμαθαν τους Πατρινούς να τρώνε πεσκανδρίτσα», θύμισε τους βασιλείς που ήρθαν και γενικότερα ταξίδεψε τους ακροατές μέσα από γεγονότα που «φώτισε» η έρευνά του σε Γερμανία, Γαλλία, Αμερική. Το βιβλίο αναφέρεται στην περίοδο από το 1833 ως το 1949 και βασίστηκε πρωτίστως στο αρχείο που στεγάζεται στην Achaia Clauss.

Η ομιλία εμπλουτίστηκε εμβόλιμα με άσματα που ερμήνευσε η λυρική σοπράνο Ειρήνη Καραγιάννη, από Λιστ μέχρι ναπολιτάνικο παραδοσιακό.

Το Νίκο Μπακουνάκη παρουσίασε ο Νίκος Καραπάνος, πρόεδρος, βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της Achaia Clauss ο οποίος ήταν και ο οικοδεσπότης της βραδιάς, μαζί με τον υπεύθυνο αρχείου της εταιρείας Περικλή Μπαλτά. Η όλη ατμόσφαιρα μέσα στο μεγάλο κελάρι με τα βαρέλια απέπνεε αυθεντική, vintage γοητεία και διέθετε βέβαια την οσμή του κρασιού.  Οι περίπου 150 καλεσμένοι απόλαυσαν μετά απεριτίφ στον πανέμορφο εξώστη της  Villa Constantza με τη συναρπαστική θέα στη νυχτερινή Πάτρα.

 Ανάμεσα στους παρευρισκομένους που κατέφθασαν από την Αθήνα ήταν η Ειρήνη Γερουλάνου, πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη, ο πατρινός Πέτρος Συναδινός, επικεφαλής αποστολής της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας για τους Αγώνες  Παρίσι 2024, ο διαπρεπής ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης με την πατρινή σύζυγό του Ρόη Μαλλιώρη, η Ρωξάνη Μάτσα, δισέγγονη του οινοπαραγωγού Ανδρέα Καμπά, οι καθηγητές ΑΠΘ και Παντείου, Πλάτων Μαυρομούστακος, Ανδρομάχη Γκαζή, Ξένη Τεφάνη- Τσιφλή, η σκηνοθέτης Μαρία Ηλιού, ο συλλέκτης- ταξιδευτής Δημήτρης Ξανθούλης, η οινοποιός Κάλλη Παπαντώνη, ο διεθνούς φήμης σχεδιαστής κοσμημάτων Γιάννης Σεργάκης του ομώνυμου label, η κεραμίστρια Μαρία Λιναρδάκη, η πολιτιστική σύμβουλος Ορσία Σοφρά. 

Παρόντες και απόγονοι της Achaia, όπως οι Κωνστάντζα Αντωνοπούλου και Μαριλένα Σαρμά, αλλά και μέλη παλιών βιομηχανικών οικογενειών, όπως ο Ντόντος Βοσινάκης. Είδαμε επίσης εκεί τον πανεπιστημιακό Βαγγέλη Πολίτη-Στεργίου, πρόεδρο της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών, τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών Νίκο Νικολόπουλο και Πέτρο Ψωμά. Μαζί τους συμπολίτες έμποροι, λογοτέχνες, φιλότεχνοι,  δημοσιογράφοι κ.α.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό