27.3 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Πέτρος Κόκκαλης – Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη: Από τα λόγια να περάσουμε στις πράξεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Πέτρος Κόκκαλης – Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη: Η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή το επίκεντρο της πανδημίας. Κείμενο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέτρος Κόκκαλης – Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη: Με άρθρο του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θέτει βασικά ζητήματα απέναντι στα οποία η πολιτική οικογένεια της Ε.Ε πρέπει να όχι μόνο να πάρει θέση αλλά να προχωρήσεις και σε πράξεις. Το κείμενο ως έχει:

Ζούμε ιστορικές στιγμές. Αυτό, όμως, που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η πανδημία του COVID-19, που δοκιμάζει τον πλανήτη, δεν είναι μια τυχαία συνθήκη. Ο ιός, η επερχόμενη οικονομική ύφεση, η κλιματική κρίση, οι ακραίες ανισότητες είναι αλληλένδετες διαδικασίες. Γι᾽ αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται σήμερα περισσότερο από ποτέ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Η καθυστερημένη αντίδρασή της στην αντιμετώπιση της πανδημίας και η  έλλειψη αλληλεγγύης ορισμένων κρατών-μελών προς εκείνους που πλήττονται περισσότερο από την υγειονομική κρίση, υπερτονίζει σήμερα την ανάγκη θέσπισης μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την υγεία στα πρότυπα της κοινής αγροτικής πολιτικής. Η διαμόρφωση κοινών ευρωπαϊκών προδιαγραφών για τη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην προστασία των πολιτών της Ένωσης και ταυτόχρονα να ενισχύσει την οικονομική και κοινωνική ενοποίηση της Ευρώπης. Ας μην ξεχνάμε ότι η ΕΕ απέκτησε αρμοδιότητα για την ασφάλεια τροφίμων μετά την κρίση των τρελών αγελάδων.

Παράλληλα, εξίσου μεγάλη αποδεικνύεται η ανάγκη να εξευρεθούν νέοι πόροι προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τόσο τα συστήματα υγείας όσο και η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία. Η άμεση δημιουργία ομολόγων Co-19 ή όπως αλλιώς ονομαστούν και ομολόγων για την Πράσινη Συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας διότι μόνο έτσι θα επιτραπεί στα κράτη-μέλη να ανακάμψουν ταχέως από την ύφεση και να επιστρέψουν στην κανονικότητα χωρίς να αφήσουν κανέναν πίσω. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αυξήσει άμεσα τον προϋπολογισμό του Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη σε δύο τρισεκατομμύρια ευρώ, ποσό ικανό να χρηματοδοτήσει μια προοδευτική, ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με κοινωνικό χαρακτήρα και στόχο τη δημιουργία εκατομμυρίων νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και των συστημάτων υγείας, όσον αφορά  μελλοντικές πανδημίες, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης που βρισκόμαστε σήμερα.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επαναξιολογήσει συνολικά τη χρηματοδότηση μέτρων και πολιτικών για την κοινωνική συνοχή, το κλίμα και την υγεία. Η πρόταση για το 1,11% του ΑΕΠ της ΕΕ των 27 ή ακόμη και για το 1,3% που έχει προτείνει  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της πραγματικής κρίσης. 

Αντίστοιχα, με βάση το Νόμο για το Κλίμα θα πρέπει να αυξηθεί ο στόχος μείωσης των εκπομπών CO2 στο 70% έως το 2030, προκειμένου να επιτευχθεί η ουδετερότητα του άνθρακα πριν από το 2040 και να καταργηθούν ταχέως οι επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων. Οι καιροί απαιτούν μια πιο φιλόδοξη Στρατηγική Προσαρμογής της ΕΕ, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τόσο τους τρέχοντες όσο και τους μελλοντικούς κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων που σχετίζονται με το κλίμα.

Επιπλέον, το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας εμποδίζει την οικονομική ανάκαμψη και πρέπει να διεκδικήσουμε την αντικατάστασή του από ένα νέο Σύμφωνο για την Ασφάλεια του Κλίματος και της Απασχόλησης που θα επιτρέπει στα κράτη- μέλη να αυξήσουν τις προσπάθειές τους, αναφορικά με την υλοποίηση των στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης.

Η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή το επίκεντρο της πανδημίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εκείνη που πρέπει να κερδίσει τη μάχη και να οδηγήσει τον πλανήτη στην αειφορία. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε περισσότερη και ικανότερη Ευρωπαϊκή Ένωση.  Το κοινό συμφέρον των λαών της Ευρώπης είναι να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά σε ένα μεγάλο και ισχυρό ομοσπονδιακό κράτος ικανό να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις του 21ου αιώνα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο κάθε λαός μόνος του, οχυρωμένος πίσω από τα εθνικά του σύνορα. Είναι δεδομένο πως η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. Στο τέλος, όμως, η αλληλεγγύη θα πρέπει να  νικήσει.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό