15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Πέρα από τα Σύνορα»: 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου 2022

Ειδήσεις Ελλάδα

«Εκεί όπου το ντοκιμαντέρ συναντά την Ιστορία και τον Πολιτισμό» (21- 28 Αυγούστου 2022)
 

Διακεκριμένοι εκπρόσωποι  των Γραμμάτων και των Τεχνών (σκηνοθέτες, παραγωγοί, μουσικοί, συγγραφείς, ερμηνευτές, δημοσιογράφοι κ.ά.) θα τιμήσουν με την παρουσία τους για ακόμη μια χρονιά  το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα». 

Πιο αναλυτικά, με την παρουσία του θα τιμήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου ο Jean Christoph Caron, επικεφαλής του τμήματος ντοκιμαντέρ του Phoenix Channel/ZDF(Τιμώμενο ΜΜΕ), ο Uri Cohen, επίκουρος καθηγητής Εβραϊκής και Ιταλικής Λογοτεχνίας και επικεφαλής του Ινστιτούτου Porter for Poetics and Semiotics (Τιμώμενο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα) και ο Ματθαίος Φρατζεσκάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων (Τιμώμενο Φεστιβάλ). 

Στο ακριτικό νησί θα βρεθούν επίσης συντελεστές της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας, ως μέλη των φετινών κριτικών επιτροπών.  Μεταξύ άλλων, ο Peter Arens (επικεφαλής του τμήματος «Ιστορία και Επιστήμη» του ZDF), η Φαίδρα Βόκαλη (διευθύντρια της Ακαδημίας Κινηματογράφου), ο Marco Gastine (σκηνοθέτης και παραγωγός), η Danae Elon (σκηνοθέτις/κινηματογραφίστρια), η Claudia Schreiner (επικεφαλήςτου τμήματος σπουδών του προγράμματος Documentary Campus) και ο Βασίλης Κεχαγιάς (σκηνοθέτης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου) θα παρακολουθήσουν τις προβολές του διαγωνιστικού τμήματος συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην επιτυχή ολοκλήρωση του Φεστιβάλ.

Το 7ο «Πέρα από τα Σύνορα», θα φιλοξενήσει, επίσης, σημαντικά ονόματα από τον χώρο της κινηματογραφικής σκηνοθεσίας των οποίων οι ταινίες θα προβληθούν στις τρείς διαφορετικές σκηνές του: ενδεικτικά,  η Stacey Tenenbaum (Scrap),  ο Δημήτρης Καλφάκης (Μετάλλου Μνήμη), ο Νίκος Θεοδοσίου (Οι Έλληνες του Χόλυγουντ), ο Θανάσης Νέτας   (Η αφήγηση της Αντιγόνης & Φως Ιλαρόν), η Εύα Στεφανή (Αθήναι) θα συζητήσουν  με τους ειδικούς και το ευρύ κοινό τις ταινίες τους.

Η τελετή έναρξης θα καλυφθεί για πρώτη φορά σε livestreaming μετάδοση από τον αρχισυντάκτη του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γιάννη Γεωργίου, ενώ δημοσιογράφοι από την ΕΡΤ, το Mega Channel, το Flix, το Vice Greece, το Cineuropa, και τον Μελωδία fm, μεταξύ άλλων, θα καλύψουν  την  διοργάνωση του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου.

Τον συντονισμό της ροής έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας η καταξιωμένη δημοσιογράφος Ευάννα Βενάρδου, ενώ την επιμέλεια των τριών βιβλιοπαρουσιάσεων καθώς και την επιμέλεια του καταλόγου έχει  ο εξαιρετικός  συγγραφέας Παύλος Μεθενίτης.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για όλη τους την αρωγή και την πολιτιστική «συμμαχία» στο πλευρό του «Πέρα από τα Σύνορα» στο Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και την Ειρήνη – Χριστίνα Ανδριοπούλου και τον Γιώργο Χαρωνίτη, στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη – Media Desk» και την Άννα Κασιμάτη, στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ και στην πρόεδρό του, Ελευθερία Θανούλη, στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, καθώς στο Κανάλι της Βουλής. 

Για ακόμα μια χρονιά, θα τιμήσουν το Φεστιβάλ με την παρουσία τους υψηλόβαθμα στελέχη και αξιωματούχοι της κυβέρνησης, ενώ για 7η συνεχόμενη χρονιά ο Πρωθυπουργός θα εκπροσωπηθεί κατά τη διάρκεια της  Τελετής Έναρξης.  Την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο θα εκπροσωπήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κκ Χρυσόστομος, ο οποίος θα τελέσει τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης  « Η Αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ΄22». Μια έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

Μουσικά το Φεστιβάλ θα διανθιστεί από συναυλίες έναρξης και λήξης καθώς και από ιντερλούδια μεταξύ των προβολών. Μεταξύ άλλων, καταξιωμένα ονόματα και μουσικά σύνολα θα ταξιδέψουν το κοινό του 7ου «Πέρα από τα Σύνορα», όπως η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το DUETTO 16,η σπουδαία ερμηνεύτρια Ηρώ Σαΐα με τους μουσικούς της, καθώς και το μουσικό σύνολο «Αργοναύτες» παρέα με τον Βασίλη Γισδάκη.

Τέλος,   εκπρόσωποι  από τις πρεσβείες των Η.Π.Α., της Αυστραλίας, της Τσεχίας, της Νοτίου Αφρικής, αλλά και  κορυφαίων ιδρυμάτων (Ίδρυμα NELSON MANDELA) αναμένεται να καταφθάσουν στην «άκρη του Αιγαίου» την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου για να μετέχουν στην μοναδική αυτή κινηματογραφική γιορτή.  

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Πρoέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η διοργάνωση ανήκει στο Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι), την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και έχει την υποστήριξη ή/και χορηγία του Υπουργείου Εξωτερικών / Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμου και Δημόσιας Διπλωματίας, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Εσωτερικών, της Βουλής των Ελλήνων, του Δήμου Μεγίστης, της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα, του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ).

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό