18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πέραμα: Τι συνέβη στην καταδίωξη των Ρομά από τους αστυνομικούς – Τα λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία

Ειδήσεις Ελλάδα

Νέα στοιχεία για το πώς ξεκίνησε η υπόθεση της αιματηρής καταδίωξης στο Πέραμα το βράδυ της Παρασκευής (22/10), με απολογισμό τον 20χρονο νεκρό οδηγό του κλεμμένου αυτοκινήτου και έναν ακόμη τραυματία από τους συνολικά τρεις δράστες (ο τελευταίος διαφεύγει), έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Με βάση το ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη, Βασίλη Λαμπρόπουλου στο MEGA, όλα ξεκίνησαν όταν δόθηκε το σήμα για ένδειξη κλεμμένου αυτοκινήτου. Ετσι, ξεκίνησε η καταδίωξη και κάποια στιγμή δόθηκε η εντολή από το επιχειρησιακό κέντρο να σταματήσει. Και αυτό γιατί το Ι.Χ. παραβίαζε συνεχώς φωτεινούς σηματοδότες, ανέπτυσσε υπερβολική ταχύτητα της τάξεως των 120-140 χιλιομέτρων την ώρα με άμεσο κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Η εντολή δόθηκε και ήταν για παύση της καταδίωξης. Από στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκφράστηκαν αμφιβολίες σχετικά με το ποιος έλαβε αυτή την απόφαση και κάτω από ποιες συνθήκες δόθηκε η εντολή και υπό ποια σκοπιμότητα. Τα τελευταία χρόνια σε σύνολο περίπου 30-40 καταδιώξεων το χρόνο, δόθηκαν εντολές ακύρωσης των επιχειρήσεων σε ποσοστό κοντά στο 50%, λόγω υψηλής επικινδυνότητας. Η αστυνομία δεν τηρεί ένα ενιαίο πρωτόκολλο σχετικά με το πότε συνεχίζεται ή σταματά μία καταδίωξη.

Γιατί το αυτοκίνητο κίνησε την περιέργεια των αστυνομικών

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν κλαπεί άλλα 13 ίδια αυτοκίνητα από τις γύρω περιοχές του Ρέντη εκ των οποίων τα περισσότερα βρέθηκαν καμμένα στην περιοχή του Ασπροπύργου. Οι πληροφορίες που έρχονται από κύκλους της ΓΑΔΑ αναφέρουν πως το συγκεκριμένο Ι.Χ. μπήκε στο «μικροσκόπιο» των αστυνομικών, όταν το είδαν αρχικά σε πάρκινγκ γνωστού σινεμά στο Ρέντη. Το πίσω τζάμι ήταν σπασμένο και η μάρκα του κίνησε επιπλέον υποψίες και συνδέθηκε με την υπόθεση που ερευνάται και έχει να κάνει με τη συμμορία που κλέβει τα αυτοκίνητα, τα χρησιμοποιεί σε παράνομες δράσεις και στη συνέχεια τα καίει στον Ασπρόπυργο.

Τα λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία

Αρχικά υπήρξε η εντολή να σταματήσει η καταδίωξη. Ομως, μόνο η μία εκ των τριών ομάδων ΔΙΑΣ που επιχειρούσαν, αυτή της ΔΙΑΣ Πειραιά άκουσε την εντολή, καθώς όπως αναφέρουν οι τέσσερις αστυνομικοί, είχαν καεί τα φρένα των μηχανών τους και είχαν επιβραδύνει με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερη ηχητική επικοινωνία με το κέντρο. Οι άλλες δύο ομάδες των συνολικά οκτώ αστυνομικών δεν άκουσαν την εντολή και συνέχισαν την καταδίωξη. Το μπέρδεμα με το κέντρο συνέβη, όταν ακούστηκε η απάντηση «Ελήφθη» από την ομάδα ΔΙΑΣ Πειραιά και θεωρήθηκε ότι η καταδίωξη σταμάτησε συνολικά.

Επιπλέον, οι πιο έμπειροι αστυνομικοί αναφέρουν πως οι συνάδελφοί τους αντί να πυροβολήσουν στα λάστιχα ή στη μηχανή του αυτοκινήτου, ώστε να το ακινητοποιήσουν, πυροβόλησαν 38 φορές στο εσωτερικό του ΙΧ. Ενδεικτικό της ασυνεννοησίας που επικράτησε είναι πως ο εν λόγω αξιωματικός που εκτελούσε τη βάρδια του στο Κέντρο, αναφέρει στην κατάθεσή του πως τη στιγμή της κορύφωσης της επιχείρησης, αναγκάστηκε να αφήσει το πόστο του επικαλούμενος «ανθρώπινη ανάγκη» και ουδέποτε αντικαταστάθηκε από κάποιο συνάδελφό του.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Υπάρχει ατομική ευθύνη»

Ο υφυπουργός προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, παρενέβη στην εκπομπή του MEGA και διέψευσε τις πληροφορίες περί πολιτικής ή φυσικής εντολής για διακοπή της καταδίωξης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δράση των αστυνομικών (οι επτά κρατούνται στη ΓΑΔΑ κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο), αλλά και στον υπεύθυνο αξιωματικό που εκτελούσε τη βάρδια του στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Τα ερωτηματικά έχουν να κάνουν με το εάν έπρεπε ή όχι να σταματήσει η καταδίωξη, του κλεμμένου Ι.Χ. που στην «τρελή» πορεία του πέρασε περισσότερα από 10 κόκκινα φανάρια και «STOP», αναπτύσσοντας τεράστια επικινδυνότητα στην περιοχή.

Από την πολιτική ηγεσία γίνεται λόγος για «ατομική ευθύνη»! Δηλαδή, του αστυνομικού που έδωσε προσωπικές εντολές στις ομάδες ΔΙΑΣ που έκαναν την καταδίωξη και ουδέποτε υπήρξε πολιτική εντολή ή έστω επικοινωνία με πολιτική αρχή σε φυσικό επίπεδο. «Δεν μπορώ να μπω σε πολλές λεπτομέρειες, καθώς η υπόθεση βρίσκεται σε επίπεδο κύριας ανάκρισης. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως δεν υπάρχει εντολή της Πολιτείας, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και από τη φυσική ηγεσία. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει τέτοια εντολή. Η εντολή που δόθηκε και έχει ανακοινωθεί από τον Υπουργό βρίσκεται υπό πειθαρχική διερεύνηση, πέραν της ποινικής.

Θα γίνει και μια συνολική αξιολόγηση της επιχείρησης για τι έγινε σωστά και τι όχι, όπως γίνεται σε κάθε τέτοια υπόθεση», τόνισε ο κ. Οικονόμου, ο οποίος στάθηκε και στη γενικότερη παρουσία των Ελλήνων Αστυνομικών: «Θα πρέπει να αναφέρω πως οι Ελληνες αστυνομικοί διακατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης και πολλές φορές έχει χρειαστεί να ρισκάρουν ακόμα και την ατομική τους ασφάλεια, την ίδια τους τη ζωή κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους». Στην ερώτηση για το εάν σε αστικά κέντρα σταματούν οι καταδιώξεις με πολιτική εντολή, ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε: «Επιμένω πως δεν υπάρχει τέτοια πολιτική εντολή».

Η ιατροδικαστική εξέταση

Δύο διαμπερή τραύματα, ένα στο στήθος και ένα στην κοιλιά, εντόπισε η ιατροδικαστική εξέταση στον 20χρονο Ρομά που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Πέραμα, έπειτα από την αιματηρή καταδίωξη. Όπως σημειώνεται το ένα από τα δύο τραύματα που έφερε το θύμα ήταν ψηλά στο στήθος. Η σφαίρα τον πέτυχε στον πνεύμονα και βγήκε από τη σπονδυλική στήλη. Το δεύτερο τραύμα είναι στο δεξί μέρος της κοιλιακής χώρας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό