31.9 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Πέντε χρόνια κερδισμένη είναι η κερδοφορία των ισχυρών

Ειδήσεις Ελλάδα

Από τη Δράμα  ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης , άσκησε κριτική στα οικονομικά πεπραγμένα της κυβέρνησης και το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί και ως αποτέλεσμα έχει την αναδιανομή πλούτου εις βάρος των πιο αδύναμων πολιτών.

«Όταν ο κ. Μητσοτάκης, μετά από 5 χρόνια στην πρωθυπουργία, έχει πετύχει μια ανάπτυξη όπου το μερίδιο κερδών μεγεθύνεται φτάνοντας να είναι το τρίτο υψηλότερο στην ΕΕ και την ίδια ώρα το μερίδιο μισθών το δεύτερο χαμηλότερο, ποιος είναι κερδισμένος; Ο μισθωτός; Ο αδύναμος; Ο συνταξιούχος;

Η νέα γενιά; Όχι.

Νίκος Ανδρουλάκης / Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ

Η κερδοφορία των ισχυρών. Και θα με ρωτήσετε: “δεν θέλετε να πηγαίνουν καλά οι επιχειρήσεις;” Μα, βεβαίως, θέλουμε να πηγαίνουν καλά οι επιχειρήσεις -μικρές και μεγάλες-, για να ανοίγουν θέσεις εργασίας, αλλά με αξιοπρέπεια, με μισθούς που ανταποκρίνονται στη σημερινή ακρίβεια και όχι στον ιδιωτικό τομέα το 53% των εργαζομένων να αμείβεται κάτω από 1.000 ευρώ μικτά. Αυτό δεν είναι κοινωνική δικαιοσύνη» τόνισε.

Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πήραν ελάχιστα από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα περισσότερα τα πήραν οι ισχυροί που ήδη είχαν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, απλά τώρα δανείζονται με χαμηλότερο επιτόκιο. Γι’ αυτό, λοιπόν, εμείς προτείναμε έναν ενιαίο χρηματοδοτικό φορέα που θα χρηματοδοτήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως στην Πορτογαλία, έξω από τα κριτήρια της αγοράς. Με κριτήρια ανοίγματος νέων θέσεων εργασίας, συνεργειών και ψηφιακής αναβάθμισης. Ούτε αυτά έγιναν στην Ελλάδα. Άρα, ακρίβεια, ανισότητες, χαμένη ευκαιρία. Αυτά τα τρία περιγράφουν καθαρά την εποχή που ζούμε σήμερα» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών, υπενθύμισε ότι: «Πριν την τραγωδία, η Αρχή Διαφάνειας έστειλε πόρισμα στον κ. Καραμανλή υποδεικνύοντας ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για τη μη ολοκλήρωση της τηλεδιοίκησης. Αντί να το πάει στη δικαιοσύνη, το έχωσε βαθιά στο συρτάρι του. Είναι ο ίδιος που λίγες μέρες πριν την τραγωδία έλεγε στην Βουλή “γιατί μου κάνετε κριτική; Γιατί μιλάτε για ασφάλεια στα τρένα; Υπονομεύετε τα τροχήλατα μέσα και την εμπιστοσύνη του λαού σε αυτά”. Καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας μετά την αποκάλυψη ότι την ώρα της τραγωδίας η προτεραιότητά τους, -ενώ έκαιγαν οι λαμαρίνες-, ήταν να υφαρπάξουν τις συνομιλίες του σταθμάρχη, να τις αλλοιώσουν, να τις δώσουν στο “Πρώτο Θέμα” για να παίζει ότι για όλα φταίει ο σταθμάρχης και όχι η μη εγκατάσταση τηλεδιοίκησης. Γιατί υπάρχουν ποινικές ευθύνες για όλα τα “γαλάζια παιδιά” στους οργανισμούς του ΟΣΕ, που δεν υλοποίησαν στην ώρα της την τηλεδιοίκηση. Και ποιος κάνει λόγο για ποινικές ευθύνες; Μα, ο ευρωπαίος εισαγγελέας».

Ως προς το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων, ο κ. Ανδρουλάκης περιέγραψε: «Αυτοί νιώθουν πανίσχυροι. Σου λένε και τι έγινε που παρακολουθούσαμε τον Ανδρουλάκη, τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και τη μισή κυβέρνηση; Και τι έγινε που το Predator που φτιάχνει το Ισραήλ, επειδή απαγορευόταν να το πουλάει σε καθεστώτα της Αφρικής, το πωλούσε η Ελλάδα με 260 εκατ. ευρώ κέρδη σε αυτά τα καθεστώτα που σκοτώνουν, δολοφονούν και δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα; Όταν, λοιπόν, για όλα αυτά δεν πληρώνει κανένας, τότε η χώρα μας βυθίζεται στα σκάνδαλα, βυθίζεται στη διαφθορά. Κι εδώ είναι η ώρα μας, η ώρα της δημοκρατικής παράταξης. Έμειναν λίγες ημέρες. Ούτε ώρα χαμένη. Έχουμε εθνικό και πατριωτικό χρέος η προοδευτική δημοκρατική παράταξη να αναγεννηθεί. Να γυρίσει η πατρίδα σελίδα σε μια εποχή κοινωνικής δικαιοσύνης, εθνικής αξιοπρέπειας, προοπτικής κι ελπίδας για όλους».

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε ότι «δεν μπορεί μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού, όπως είναι η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας να τα αντιμετωπίζει με τέτοιο τρόπο η Τουρκία. Πρέπει η Ελλάδα και η Ευρώπη να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα στον Ερντογάν. Δεν είναι μόνο η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας. Δεν είναι μόνο η υπονόμευση των συνθηκών καλής γειτονίας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι και αυτά τεράστια θέματα για εμάς, γιατί αφορούν την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό. Και δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να έχουμε ταυτόσημη στρατηγική με την σιωπή του κ. Μητσοτάκη. Για εμάς είναι κορυφαία ζητήματα και τα αναδεικνύουμε συνεχώς και καθημερινά».

Κλείνοντας ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε το πολιτικό επίδικο των ευρωεκλογών: «Όσο πιο ισχυρό είναι το ΠΑΣΟΚ, τόσο ο αδύναμος λαός και η μεσαία τάξη αποκτούν ένα μεγαλύτερο όπλο. Όσο πιο ισχυρό είναι το ΠΑΣΟΚ, τόσο μεγαλύτερος φραγμός θα μπει στην ατιμωρησία, την ασυδοσία και την αλαζονεία της της Νέας Δημοκρατίας. Όσο πιο ισχυρό είναι το ΠΑΣΟΚ, τόσο πιο δυνατές θα είναι οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης απέναντι στην λιτότητα, απέναντι στην γεωπολιτική αστάθεια, την κλιματική κρίση. Όσο πιο ισχυρό είναι το ΠΑΣΟΚ, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η δημοκρατία και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό αγωνιστείτε, έχουν μείνει μόλις εννέα ημέρες. Και μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό