18.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πέντε στερεότυπα για τη single ζωή που πρέπει να σταματήσουμε -επιτέλους- να διαιωνίζουμε

Ειδήσεις Ελλάδα

Τι να κάνεις για να μην πέσεις στην «παγίδα» να παραβλέψεις τα πλεονεκτήματα της συναρπαστικής και πολλά υποσχόμενης single ζωής σου

Αν είσαι εδώ και καιρό single, σίγουρα έχεις δεχθεί αρκετά διακριτικά σχόλια ή ερωτήματα από τον περίγυρό σου, σχετικά με την προσωπική σου κατάσταση. Ξέρεις, αναφέρομαι στα καλοπροαίρετα «και για πες, παίζει κάτι καινούργιο;» ή στα λίγο πιο παρηγορητικά, «μην ανησυχείς, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί κάτι» -λες και έχει χαθεί κάτι ας πούμε- στα οποία η μόνη σωστή απάντηση είναι ένα αφοπλιστικό bombastic side eye.

Και οφείλω να σε προειδοποιήσω πως όσο μεγαλώνεις, τόσο πιο επιτακτικά και αδιάκριτα θα γίνονται αυτά τα σχόλια, αφού θα είσαι πλέον επίσημα σε ηλικία γάμου. Και πώς να το κάνουμε; Αν δεν έχεις καταφέρει μέχρι τότε να βρεις έναν σύντροφο, μάλλον θα πρέπει να κανονίσεις κατάψυξη ωαρίων, να νιώθεις βαθιά λύπη, απελπισία και μοναξιά. Γιατί; Επειδή Διότι έτσι ορίζει το κυρίαρχο αφήγημα και οφείλεις να συμμορφωθείς με το στερεότυπο -ή μήπως όχι;

Βλέπεις, αν είσαι single, δεν υπάρχει μέση οδός για εσένα. Χρειάζεται να συμφιλιωθείς με το γεγονός πως μέχρι να υπάρξεις ξανά σε μία σχέση, κάποιοι θα σε βλέπουν ως μία σούπερ cool, ανεξάρτητη και δυναμική γυναίκα, ενώ κάποιοι άλλοι θα σε λυπούνται, θα σκέφτονται ότι μάλλον κάνεις κάτι λάθος στη ζωή σου ή πως βασανίζεσαι ακόμη από το φάντασμα του πρώην σου. Ωστόσο, εσύ θα ξέρεις την αλήθεια: Κανένα από αυτά τα σενάρια δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα.

Συνεπώς, για να μην πέσεις στην «παγίδα» να παραβλέψεις τα πλεονεκτήματα της συναρπαστικής και πολλά υποσχόμενης single ζωής σου, παρακάτω σου παρουσιάζω μερικές ακόμη δημοφιλείς εκφάνσεις των στερεότυπων που συνοδεύουν τη single γυναίκα, τις οποίες πρέπει -επιτέλους- να σταματήσουμε να διαιωνίζουμε.

#1 Οι γυναίκες που είναι μόνες δεν είναι single από επιλογή

Κανένα άλλο στερεότυπο δεν αξίζει την πρωτιά σε αυτήν τη λίστα, πέρα από το διαχρονικό και δημοφιλές «ράφι», δηλαδή τον μύθο που θέλει όλες όσες βρίσκονται στο ράφι με τα αζήτητα της single ζωής, να έχουν ξεμείνει αναγκαστικά εκεί, επειδή δεν βρέθηκε κάποιο καλό παιδί να τις επιλέξει. Από την άλλη πλευρά, εγώ θα πω ευτυχώς και πάλι καλά. Πάλι καλά που δεν περιμένουν κάποιον να τις επιλέξει, αλλά ξεσκαρτάρουν εκείνες. Πάλι καλά που δεν είναι σε μία κακοποιητική σχέση, δίπλα σε κάποιον που τις επίλεξε για να τις υποτιμά ή να τους κάνει συστηματικά gaslighting, μόνο και μόνο για να μην μείνουν single σε αυτό το αόρατο «ράφι».

#2 Οι single γυναίκες θα ήταν πιο χαρούμενες σε μία σχέση

Πέρα από τον εαυτό μου, έχω πολλά τρανταχτά παραδείγματα που αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Ξέρω γυναίκες που βασανίστηκαν κυριολεκτικά και μεταφορικά μέσα σε μία σχέση, που έκαναν στην άκρη τον εαυτό τους ή τον έχασαν εντελώς, για να βλέπουν τον σύντροφό τους χαρούμενο ή απλώς βολεμένο. Και δυστυχώς, αυτό είναι ένα μοτίβο που παρουσιάζεται με μεγάλη συχνότητα. Prove me wrong.

#3 Οι single γυναίκες είναι ιδιότροπες, απαιτητικές και too picky

Το συγκεκριμένο στερεότυπο το έχουμε αποδομήσει εντελώς, το έχουμε κάνει φύλλο και φτερό κυριολεκτικά σε ένα προηγούμενο coverstory, αλλά επειδή, «επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως», αξίζει να επισημάνω για πολλοστή φορά πως στην αρένα του σύγχρονου dating, «the bar for men is so low it’s a tavern in hades». Και στο φινάλε, δεν φτάνει κάποιος να είναι μονογαμικός, καλό παιδί ή να ισχυρίζεται πως θέλει να είναι σε σχέση μαζί μας, για να του κάνουμε τη χάρη και να μοιραστούμε μαζί του τον πολύτιμο χρόνο μας.

#4 Οι single γυναίκες είναι πολύ ανεξάρτητες και αυτόνομες

Ναι, η αυτονομία είναι ίσως το μόνο θετικό σχόλιο που μπορεί να κερδίσει μία γυναίκα που παραμένει για καιρό single, αλλά ακόμη και αυτό αρχίζει να χάνει το θετικό πρόσημό του, όταν αναφερόμαστε σε μία γυναίκα που είναι υπερβολικά πολύ ανεξάρτητη, δηλαδή σε μία γυναίκα που γνωρίζει πως δεν έχει ανάγκη έναν άντρα για να τα βγάλει πέρα. Είναι η ίδια γυναίκα που δημιουργεί ανασφάλεια σε έναν υποψήφιο σύντροφο και τελικά τον διώχνει, επειδή αυτός καταλαβαίνει πως εκείνη μπορεί και χωρίς αυτόν ή επειδή δεν τον αναγάγει στο κέντρο του κόσμου της, διότι έχει ήδη έναν κόσμο γεμάτο φίλους, ενδιαφέροντα, στόχους, υποχρεώσεις εντός και εκτός γραφείου.

#5 Οι single γυναίκες δεν βάζουν σωστές προτεραιότητες

Που πάει να πει, «οι γυναίκες που είναι single, είναι σκληρές αριβίστριες, οι οποίες κυνηγούν την καριέρα, τη δόξα, τα χρήματα και την καλοπέραση, αλλά μόλις πατήσουν τα 40 και “ξυπνήσουν”, θα είναι πιο πολύ αργά για να φτιάξουν τη ζωή τους». Ναι, λες και ένας γάμος με δύο ή τρία παιδιά είναι επιβεβαιωμένα ο «μονόδρομος» προς την ευτυχία. Όπως και να έχει, το συγκεκριμένο στερεότυπο δεν είναι απλώς τοξικό αλλά επικίνδυνο, διότι έχει πείσει πολλές γυναίκες να υποχωρήσουν στα «θέλω» τους, απλώς για να εκπληρώσουν τις προτεραιότητες που έχει θέση για εκείνες η κοινωνία. Κάνε στον εαυτό σου τη χάρη και μην πέσεις στην ίδια παγίδα.

Τέλος, η μόνη συμβουλή που έχω να σου δώσω, είναι να μην ακούς τους άλλους. Μην τους αφήσεις να χαλάσουν τη συναρπαστική περίοδο που είσαι single και ready to mingle και έχεις τη δυνατότητα να αφιερώσεις όσο χρόνο θέλεις σε ό,τι θέλεις εσύ. Αξιοποίησε τον χρόνο που σου δίνεται, αξιοποίησε τη μοναξιά σου για να μάθεις να σου κρατάς παρέα, διότι μόνο έτσι θα μπορέσεις να σε γνωρίσεις καλύτερα, να μάθεις τι θες πραγματικά από έναν σύντροφο και να δημιουργήσεις μία ισότιμη σχέση που θα αξίζει πραγματικά αυτήν τη συναισθηματική επένδυση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό