16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Πέθανε» 10 φορές σε 19 χρόνια -Σωτήριοι οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές

Ειδήσεις Ελλάδα

Λένε ότι οι γάτες έχουν επτά ζωές, αλλά 63χρονη στις ΗΠΑ έχει καταρρίψει το ρεκόρ, «επιστρέφοντας από τους νεκρούς 10 φορές»

Η γυναίκα πάσχει από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (HCM) — μια κληρονομική ασθένεια του καρδιακού μυ, όταν αυτός γίνεται υπερβολικά παχύς και άκαμπτος, καθιστώντας δυσκολότερη την άντληση αίματος από την καρδιά. Οι αρρυθμίες που προκαλούνται στην καρδιά, είναι υπεύθυνες για αιφνίδιο θάνατο.

Στην γυναίκα εμφυτεύτηκε απινιδωτής καρδιομετατροπής (ICD) – όταν οι γιατροί  διέγνωσαν την ασθένεια το 2003. Λεπτά καλώδια συνδέουν το ICD με την καρδιά, όπου ελέγχει πάντα τον καρδιακό ρυθμό και τον ρυθμό. 

Εάν ένα ICD παρατηρήσει έναν επικίνδυνο καρδιακό ρυθμό, στέλνει μια σειρά ηλεκτρικών παλμών χαμηλής τάσης με γρήγορο ρυθμό για να προσπαθήσει να τον διορθώσει.

Σε ακραίες περιπτώσεις, λειτουργεί ως απινιδωτής, στέλνοντας μεγάλα ηλεκτροσόκ για να κάνει την καρδιά να αντλεί ξανά.

Η στατιστική έχει δείξει ότι κατα μέσο όρο χρειάστηκε να τεθεί σε λειτουργία μόνο μία φορά στη ζωή κάποιου ασθενούς, αν όχι καθόλου. 

Όμως η 63χρονη σώθηκε 10 φορές σε διάστημα 19 ετών.

Η καρδιά της σταμάτησε να χτυπά για 18 δευτερόλεπτα σε μία περίπτωση.

Οι γιατροί στο Ιατρικό Κέντρο Tufts στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης είπαν ότι η περίπτωσή της δείχνει τη «ισχύ και την ανθεκτικότητα των συσκευών» για τη διατήρηση της ζωής.

Η συσκευή τοποθετήθηκε και στον Δανό ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν αφού κατέρρευσε όταν η καρδιά του σταμάτησε να χτυπά επί  πέντε λεπτά κατά τη διάρκεια ενός αγώνα Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με τη Φινλανδία τον περασμένο Μάιο. 

 naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό