23.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πέθανε ο τραγουδιστής Γιάννης Φλωρινιώτης

Ειδήσεις Ελλάδα

Γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1947 στο χωριό Κάτω Κλεινές Φλώρινας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιάννης Αποστολίδης και η καταγωγή του  Ποντιακή.

Ξεκίνησε να τραγουδάει σε ηλικία 14 ετών, ενώ σε ηλικία 16 ετών άρχισε τις εμφανίσεις με ένα λαϊκό συγκρότημα και έκανε περιοδείες στην επαρχία.

Με τις Καίτη Γαρμπή, Λιάνα Γαρμπή, Καίτη Κωνσταντίνου και Ρούλα Τουμανίδου

Σε ηλικία 18 ετών έφτασε να έχει πολύ μεγάλο ρεπερτόριο τραγουδιών από ξένα, ελαφρά, μοντέρνα, λαϊκά, δημοτικά και ποντιακά, ενώ τραγουδούσε με το όνομα «μικρός Γιαννάκης».

Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Αργότερα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου τραγούδησε δίπλα σε μεγάλους ρεμπέτες, όπως Μάρκος Βαμβακάρης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Λαύκας, Πρόδρομος Τσαουσάκης, Θεόδωρος Πολυκανδριώτης και με τη Ρίτα Σακελλαρίου.

Το 1969 έκανε ένα L.P. με γνωστά τραγούδια που ήταν επιτυχίες εκείνη την εποχή, όπως το «Ντιρλαντά», «Κυρά – Γιώργαινα», «Αγωνία» κ.ά.

Το 1970-71, βρέθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα. Δούλεψε σε διάφορα κέντρα, τραγουδώντας και χορεύοντας.

Όπου εμφανίστηκε είχε μεγάλη επιτυχία, αλλά δέχτηκε ταυτόχρονα και έντονη κριτική για τις ιδιαίτερές του εμφανίσεις και το εκκεντρικό του ντύσιμο.

Όπως είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξη του, ήθελε να ασχοληθεί  με το ποντιακό τραγούδι, αλλά οι δισκογραφικές εταιρείες του επέβαλαν το λαϊκό. Όταν, στη δεκαετία του ’80 αντέδρασε και κυκλοφόρησε έναν δίσκο στην ποντιακή διάλεκτο, αυτός έγινε γρήγορα χρυσός. «Ο δίσκος μου πούλησε 50.000 αντίτυπα, εκεί που τα ποντιακά πουλούσαν το πολύ 2.000» είχε δηλώσει και τον αφιέρωσε στον πατέρα του.

Με τη Ζωζώ Σαπουντζάκη

Πολλά ήταν τα τραγούδια του που άφησαν εποχή κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας καθώς και οι συνεργασίες του με ορισμένους από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της χώρας.

Ωστόσο, στη «σύγχρονη μουσική ιστορία» το «Πειράζει που είμαι μεγάλη φίρμα» ξεχώρισε και αγαπήθηκε ιδιαίτερα.

Όταν ο Χατζιδάκις πήρε συνέντευξη από τον Φλωρινιώτη

Καμία ραδιοφωνική συνέντευξη δεν eσυζητήθηκε τόσο όσο αυτή που έκανε στο μυθικό Τρίτο Πρόγραμμα ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις με τον εκκεντρικό λαϊκό τραγουδιστή Γιάννη Φλωρινιώτη. Ερωτήματα, επιθέσεις, ξάφνιασμα και η παραδοχή στο τέλος πως το μεγαλείο και η ιδιοφυία του Μάνου Χατζιδάκι ξεπερνούσε συμβάσεις και όρια.

Από την έναρξη της εκπομπής, που είχε πολλά τραγούδια του Γιάννη Φλωρινιώτη, ο Μάνος Χατζιδάκις δήλωνε: «Ο Φλωρινιώτης είναι πλασμένος από το υλικό ενός μεγάλου τραγουδιστή». Η συνέντευξη έγινε το 1979, την εποχή που η Ελλάδα τραγουδούσε το «Πειράζει που είμαι μεγάλη φίρμα».

Ο Χατζιδάκις έπαιξε το τραγούδι στο ραδιόφωνό του τονίζοντας πως ο Φλωρινιώτης από το μικρό χωριό έξω από τη Φλώρινα είναι μεγάλος τραγουδιστής «αλλά δεν το γνωρίζει».

Αφορμή για τη γνωριμία που οδήγησε στην ιστορική εκπομπή ήταν η Μελίνα Μερκούρη. Μαζί με τον Άρη Δαβαράκη πήγαν στη Νέα Αθηναία όπου ο Γιάννης Φλωρινιώτης χόρευε, τραγουδούσε και άλλαζε συνεχώς εντυπωσιακά κοστούμια. Δίπλα του ήταν οι αδελφές Γαρμπή και ο ανερχόμενος τότε Βασίλης Λέκκας – μετέπειτα συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο Χατζιδάκις αποκάλεσε τον Φλωρινιώτη «Ζακ Μπρελ της Ελλάδος» και «Αστροναύτη χωρίς επιστροφή»!

Ο Γιάννης Φλωρινιώτης είχε αποκτήσει τρία παιδιά με τη Μάχη Φλωρινιώτη και οι δυο τους υπήρξαν παντρεμένοι για 30 χρόνια. Ο γιος του Νίκος και η κόρη του Άννα ακολούθησαν τα βήματα του πατέρα τους και ασχολήθηκαν με το τραγούδι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό