23.6 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Πέθανε ο Ντόναλντ Σάδερλαντ – Παγκόσμια θλίψη για τον βραβευμένο ηθοποιό

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο ηθοποιός Ντόναλτ Σάδερλαντ έφυγε την Πέμπτη (20/6) από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών μετά από μακρά ασθένεια. Ο γιος του και επίσης ηθοποιός Κίφερ Σάδερλαντ με ανάρτησή του στο «Χ» αποχαιρέτησε τον πατέρα του και επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου του βραβευμένου ηθοποιού. 

With a heavy heart, I tell you that my father, Donald Sutherland, has passed away. I personally think one of the most important actors in the history of film. Never daunted by a role, good, bad or ugly. He loved what he did and did what he loved, and one can never ask for more… pic.twitter.com/3EdJB03KKT

— Kiefer Sutherland (@RealKiefer) June 20, 2024

Ο καναδικής καταγωγής και ακτιβιστής ειρηνιστής ηθοποιός στη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του έλαβε πλήθος βραβείων, μεταξύ αυτών ένα Έμμυ και δυο Χρυσές Σφαίρες. 

Υπήρξε ο κακός στα «Hunger Games», πρωταγωνίστησε στην κορυφαία αντιπολεμική σάτιρα «MASH», έγραψε κινηματογραφική ιστορία για την ερωτική σκηνή με την Τζούλι Κρίστι στο «Μετά τα μεσάνυχτα».

Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ γεννήθηκε το 1935 στο Σεντ Τζον του Καναδά και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών στο Λονδίνο. Ήταν πατέρας των επίσης ηθοποιών Κίφερ, Άνγκους και Ρόσιφ Σάδερλαντ.

Ξεκίνησε να παίζει στον κινηματογράφο τη δεκαετία του ’60. Η ταινίες που τον έκαναν γνωστό ήταν το MASH το 1970 και η «Εξαφάνιση» την επόμενη χρονιά. Στη συνεχεια, έπαιξε στις ταινίες Μετά τα μεσάνυχτα και Οι διεφθαρμένοι, για τις οποίες προτάθηκε για το βραβείο BAFTA καλύτερου ηθοποιού.

Κέρδισε την πρώτη του Χρυσή Σφαίρα το 1996 για τον ρόλο του στην ταινία Πολίτης Χ και τη δεύτερη το 2002 για την τηλεταινία Μονοπάτια πολέμου. Αναγνωρίστηκε ως ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς που δεν ήταν ποτέ υποψήφιοι για Όσκαρ για οποιονδήποτε ρόλο τους. Βέβαια σε αναγνώριση της προσφοράς του στην 7η Τέχνη, τον Νοέμβριο 2017 έλαβε Τιμητικό Όσκαρ.

Ο ψηλός ηθοποιός με τη βαθιά φωνή, τα διαπεραστικά γαλάζια μάτια και το πονηρό χαμόγελο, παρομοιαζόταν από ειδικούς με «χαμαιλέοντα» για την ευελιξία που τον διέκρινε, ερμηνεύοντας τόσο διαφορετικούς αλλά αξιομνημόνευτους ρόλους.

Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ παντρεύτηκε τρεις φορές και απέκτησε πέντε παιδιά.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό