17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πέθανε ο Ζακ Ρογκ, τέως πρόεδρος της ΔΟΕ

Ειδήσεις Ελλάδα

Απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών ο Ζακ Ρογκ, τέως πρόεδρος της ΔΟΕ. 

Ο Ζακ Ρογκ, Βέλγος ορθοπεδικός και αθλητής της ιστιοπλοΐας, που ηγήθηκε της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) για 12 χρόνια, πέθανε σε ηλικία 79 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε τον θάνατό του την Κυριακή, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Η κατάσταση της υγείας του είχε εμφανώς επιδεινωθεί εδώ και χρόνια, κάτι που είχε φανεί και κατά τις εμφανίσεις του σε αθλητικές διοργανώσεις από τότε που τελείωσε η προεδρία του, το 2013.

«Πρώτα από όλα ο Ζακ αγαπούσε τα αθλήματα και τη συναναστροφή με αθλητές – και μετέδιδε το πάθος του σε όλους όσους τον γνώριζαν» δήλωσε ο Τόμας Μπαχ, διάδοχός του στην προεδρία, στο πλαίσιο ανακοίνωσης της ΔΟΕ.

Είχε εκπροσωπήσει το Βέλγιο στο ράγκμπι και ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστιοπλοΐα. Εξελέγη όγδοος πρόεδρος της ΔΟΕ το 2001 και, όπως ανέφερε η επιτροπή, η ολυμπιακή σημαία θα κυματίζει μεσίστια για πέντε ημέρες στη Λωζάννη. Επί της προεδρίας του διεξήχθησαν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στην Αθήνα.

Ο Ρογκ αφήνει πίσω του μια σύζυγο, την Ανν, μία κόρη, έναν γιο και δύο εγγόνια.

Θα πραγματοποιηθεί τελετή σε οικογενειακό κύκλο και θα ακολουθήσει δημόσια τελετή αργότερα μέσα στο έτος.

Ο Ζακ Ρογκ είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα λόγω των Ολυμπιακών του 2004. Ο Τόμας Μπαχ τον χαρακτήρισε ως έναν επιτυχημένο πρόεδρο, που βοήθησε στον εκσυγχρονισμό και τον μετασχηματισμό της ΔΟΕ. Επιπρόσθετα, τόνισε, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του «καθαρού» αθλητισμού και πάλευε εναντίον του ντόπινγκ.

«Ολόκληρο το Ολυμπιακό Κίνημα κι εγώ προσωπικά μπορούμε ακόμη να επωφεληθούμε από τη συμβολή του, ιδιαίτερα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ολυμπιακού Ιδρύματος Πολιτισμού και Κληρονομιάς.Ολόκληρο το Ολυμπιακό Κίνημα θα θρηνήσει βαθιά την απώλεια ενός μεγάλου φίλου και ενός παθιασμένου φιλάθλου».

Με πληροφορίες από AP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο .

Μπουλμπασάκος στο : Ας μην προτρέχουμε να αποκλείσουμε το καθολικό lockdown

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό