Home Πολιτική Πέθανε ο Βρετανός συγγραφέας Μάρτιν Έιμις

Πέθανε ο Βρετανός συγγραφέας Μάρτιν Έιμις

Ειδήσεις Ελλάδα

Πέθανε ο Βρετανός συγγραφέας Μάρτιν Έιμις, σε ηλικία 73 ετών.

Ο Μάρτιν Έιμις πέθανε στο σπίτι του, στο Λέικ Γουόρθ της Φλόριντα. Η σύζυγός του- η επίσης συγγραφέας Ιζαμπέλ Φονσέκα- δήλωσε πως η αιτία θανάτου του ήταν ο καρκίνος στον οισοφάγο, από τον οποίο έπασχε.

Ήταν ανάμεσα στους συγγραφείς που τα βιβλία τους καθόρισαν τη βρετανική λογοτεχνία τη δεκαετία του ‘80, επισημαίνει ο Guardian. Η βρετανική εφημερίδα έχει συμπεριλάβει το «Money: A Suicide Note», το μυθιστόρημά του που εκδόθηκε το 1984, στα 100 καλύτερα που έχουν γραφτεί στα αγγλικά.

Συχνά τον συνέκριναν με τον πατέρα του, Κίνγκλεϊ Έιμις που είχε βραβευθεί με Booker το 1986, για το μυθιστόρημα «The Old Devils». Αν και ο ίδιος δεν κέρδισε ποτέ αυτό το βραβείο, ήταν υποψήφιος δύο φορές, με το «Time’s Arrow» που κυκλοφόρησε το 1991 και το «Yellow Dog», του 2003.

Γεννήθηκε το 1949 στην Οξφόρδη και φοίτησε σε σχολεία στη Βρετανία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ, προτού πάει στο Exeter College. Απέδιδε στη θετή μητέρα του, τη μυθιστοριογράφο Ελίζαμπεθ Τζέιν Χάουαρντ το γεγονός ότι ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία. Στην εφηβεία του διάβαζε κυρίως κόμικ, μέχρι τα 17 του, όταν η θετή μητέρα του τον παρότρυνε να διαβάσει Τζέιν Όστιν.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, «The Rachel Papers», κυκλοφόρησε το 1973 και του χάρισε το βραβείο Somerset Maugham την επόμενη χρονιά. Συνολικά έγραψε 15 μυθιστορήματα και τα απομνημονεύματά του μεταξύ άλλων. Πιο γνωστός είναι για τα βιβλία «Money: A Suicide Note» (1985), «London Fields» (1990) και «The Information» (1995).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Exit mobile version