20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πάτρα όπως λέμε Θεσσαλονίκη και τα τρία «Σίγμα» – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ίσως οι περισσότεροι να μην το έχετε προσέξει, αλλά τώρα με την περιοδεία του Πρωθυπουργού στην Αχαΐα, η πρωτεύουσά της Πάτρα, όλο και περισσότερο μου θυμίζει… Θεσσαλονίκη και ειδικότερα την… ΔΕΘ. Και εξηγούμαι. Όπως συμβαίνει σε κάθε ΔΕΘ που τα κυβερνητικά κλιμάκια περιοδεύουν στους γύρω νομούς, έτσι συνέβη και στην Πάτρα με την εμφάνιση κυβερνητικού κλιμακίου πριν από την έλευση του Πρωθυπουργού. Στην ΔΕΘ εξαγγέλλονται έργα (και μέτρα). Στην Πάτρα συνέβη το ίδιο με την εξαγγελία περί των 80 έργων στην πόλη και στον νομό. Στην ΔΕΘ κυριαρχεί η ομιλία του Πρωθυπουργού προς τις παραγωγικές τάξεις. Στην Πάτρα επίσης ανοικτή ομιλία του κ. Μητσοτάκη προς τις παραγωγικές τάξεις. Στην ΔΕΘ δίνεται την επομένη της ομιλίας συνέντευξη τύπου.

Η αμορφωσιά θέλει να γκρεμίσει τα Προσφυγικά

Έτσι θα γίνει και στην Πάτρα και μου λένε ότι λόγω προεκλογικής περιόδου η συνέντευξη τύπου προς τους δημοσιογράφους της Αχαΐας θα έχει ενδιαφέρον, αφού θα γίνει αναφορά και στο θέμα των υποκλοπών, αλλά και της ακρίβειας. Αυτό που επίσης έμαθα είναι ότι ο Πρωθυπουργός θα πει ότι στην τοξικότητα η κυβέρνηση απαντά με έργα (σιδηρόδρομοι, δρόμοι, λιμάνια κτλ.) και θα αναφερθεί στο κυβερνητικό σύνθημα των τριών «Σίγμα» (Σιγουριά, Συνέπεια, Συνέχεια). Θα δεν παραλείψει να κάνει αναφορά και στον εκλογικό νόμο λέγοντας: «Η απλή αναλογική είναι συνταγή ακυβερνησίας» Έτσι λοιπόν η Πάτρα μετατρέπεται, με τον Πρωθυπουργό παρόντα στην Αχαΐα, σε Θεσσαλονίκη και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.

***Πώς η Αθήνα και το Κάιρο εξουδετέρωσαν το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Είδατε, πιστεύω αυτή την φωτογραφία του Ταγίπ Ερντογάν να χαιρετά δια χειραψίας τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι και τα τουρκικά ΜΜΕ να πανηγυρίζουν ότι κτίζονται νέες σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στην Αίγυπτο. Οι πανηγυρισμοί αυτοί μάλλον θα τελείωσαν χθες το μεσημέρι με την υπογραφή της εξαιρετικά σημαντικής συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό των περιοχών Έρευνας και Διάσωσης, οι οποίες ταυτίζονται πλέον με τα FIR Αθήνας και Καΐρου. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική;

Επειδή με τη συμφωνία τίθεται σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την οριοθετημένη περιοχή μεταξύ των δύο κρατών, και ακυρώνεται στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Και το σημαντικότερο; Ελλάδα και Αίγυπτος, αναγνωρίζουν, ότι η περιοχή νοτίως της Κρήτης και του Ανατολικού Αιγαίου έως τις αιγυπτιακές ακτές ελέγχεται αποκλειστικά από την Αθήνα και το Κάϊρο.

***Έρχονται 5.000 Αιγύπτιοι εργάτες γης

Στην Αίγυπτο όμως υπεγράφη (ίσως για πρώτη φορά σε διπλωματικό επίπεδο) διακρατική διμερή συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης. Τη συμφωνία υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ihab Nasr. Τι προβλέπει αυτή συμφωνία; Προβλέπει την είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα εργατικού δυναμικού από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, με σκοπό την εποχική απασχόληση στον γεωργικό τομέα. Πρόκειται για 5.000 εργάτες γης, κατά το πρώτο έτος πιλοτικής εφαρμογής, με διάρκεια παραμονής έως εννέα (9) μήνες ανά περίοδο ενός έτους. Η Συμφωνία στοχεύει στην κάλυψη αναγκών σε εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα ενώ μπορεί να αποτελέσει «οδηγό» για μελλοντικές συμφωνίες της χώρας μας αλλά και της ΕΕ συνολικά με τρίτες χώρες για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

***Ποδοσφαιριστές πρότυπα!

Τι δουλειά είχε την Κυριακή το πρωί ο Δημήτρης Κουτσούμπας έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ; Ο Γραμματέας του ΚΚΕ βρέθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια για τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας του ΚΚΕ προς τιμήν του αγωνιστή της ΕΑΜικής αντίστασης και θρυλικού ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Σπύρου Κοντούλη. Όπως είπε ο Κουτσούμπας “Θέλουμε οι νέες γενιές να θυμούνται τον Κοντούλη της ΑΕΚ, τον Γόδα του Ολυμπιακού, τον Μεσσάρη του Παναθηναϊκού και τόσους άλλους ποδοσφαιριστές, αθλητές, αγωνιστές που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για μεγάλα, για υψηλά ιδανικά. Αποτελούν πρότυπα, σύμβολα, και για τις ομάδες τους αλλά και για τους φιλάθλους, παλαιότερους, νεότερους, τους σημερινούς φιλάθλους, για τον αγώνα τους και μέσα στα γήπεδα με τη μπάλα, αλλά και μέσα στο μεγάλο γήπεδο της ζωής, παλεύοντας για το δίκιο του λαού και την προκοπή αυτού του τόπου.”

Για όποιον δε το γνωρίζει, ο Άγγελος Μεσσάρης, ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού ήταν μέλος της ΟΚΝΕ, και από τους πρώτους που πήραν μέρος στην Αντίσταση, ο οποίος προτίμησε να σταματήσει το ποδόσφαιρο, παρά να απαρνηθεί τις ιδέες του. Ο Νίκος Γόδας, ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, εκτελέστηκε το 1948 στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας, δεν είχε υπογράψει “δήλωση μετάνοιας” για τις ιδέες του όσες φορές κι αν του ζητήθηκε και τελευταία του επιθυμία ήταν να πεθάνει φορώντας την φανέλα του Ολυμπιακού. Ήταν μόλις 27 χρονών.

***Θεσμών και Διαφάνειας, μέρος 2ον, για παρακολουθήσεις

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων θα απασχολήσει εκ νέου την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στη νέα συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα. Η νέα συνεδρίαση ορίστηκε μετά τα αιτήματα που κατατέθηκαν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, ώστε να προσέλθουν και να καταθέσουν, τόσο για τις επισυνδέσεις, όσο και για τη λειτουργία του Predator, ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης και οι Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος, καθώς και ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Ταλ Ντίλιαν. Η αντιπολίτευση ζήτησε μάλιστα ότι εάν δεν προσέλθουν οι ανωτέρω να καταθέσουν, τότε να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή τους, αίτημα που απορρίπτει η πλειοψηφία.

***Οι τρεις προτάσεις για την Κιβωτό του Κόσμου

Ήταν μία έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με φόντο τις συνεχείς εξελίξεις στην Κιβωτό του Κόσμου η οποία δεν διήρκησε περισσότερο από μία ώρα. Κάτι που σημαίνει ότι οι αποφάσεις είχαν ληφθεί γρήγορα και ομόφωνα. Στο τραπέζι τέθηκαν αμέσως τρεις προτάσεις: Η πρώτη ήταν να μην γίνει καμία κίνηση έως ότου βρει την άκρη η εισαγγελική έρευνα, η δεύτερη να τοποθετηθεί ένας (κυβερνητικός) επίτροπος και η τρίτη, η οποία και προκρίθηκε ήταν να «ξηλωθεί» ολόκληρο το ΔΣ της Κιβωτού και να απομακρυνθεί πάραυτα. Με νόμο λοιπόν που πέρασε από τη Βουλή η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, το προσωρινό διοικητικό σχήμα δύναται να έχει διάρκεια θητείας ως και ένα έτος, μέχρι να οριστεί κανονική διοίκηση. Στη θέση της προέδρου για την νέα διοίκηση η θητεία της οποίας θα είναι μονοετής, τοποθετήθηκε η κυρία Αλεξάνδρα Μαρτίνου, η οποία είναι πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί».

Εκείνο που έχει σημασία, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη του Μαξίμου, είναι να υπάρξει συνέχεια στη λειτουργία της Κιβωτού. Η λειτουργία αυτή δεν στηρίζεται σε κρατική επιχορήγηση, αλλά σε ιδιωτική, αφού το 99% των εσόδων της προέρχονται είπε από επιχορηγήσεις είτε από δωρεές. να έχει… Ο προϋπολογισμός της Κιβωτού ανερχόταν για το 2022 περίπου στα 5 εκατομμύρια ευρώ, ως επί το πλείστον βάσει δωρεών. Συνεπώς, μέριμνα για το κράτος ήταν να μην μείνουν χωρίς στέγη τα εκατοντάδες παιδιά και οι ωφελούμενοι της Κιβωτού

***Ποια είναι η νέα Πρόεδρος της Κιβωτού;

Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου είναι οικονομολόγος και πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί». Η (βραβευμένη και από την Ακαδημία Αθηνών) Ένωση ιδρύθηκε το 1996 ως ένωση μη κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, προσφέροντας υπηρεσίες σε περισσότερα από 30.000 παιδιά στην Ελλάδα ετησίως. Είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα Μαρτίνο, μέλος της οικογένειας εφοπλιστών Μαρτίνου. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά, την Αταλάντη, τον Κίκο και την Αλίκη. Και τα τρία τους παιδιά αποφοίτησαν από το Κολλέγιο Αθηνών, ενώ η Αλίκη παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη Ντένη Ηλιάδη με τον οποίο απέκτησαν ένα παιδί. Ο Κίκος πριν παντρευτεί τη Μαρίνα Λιβανού ήταν περιζήτητος εργένης.

***Ο σεφ του Προεδρικού ο καλύτερος αρχιμάγειρας της Ευρώπης

Ο αρχιμάγειρας της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας Βασίλης Μπέκας βραβεύτηκε στο πλαίσιο του 19ου Συνεδρίου Γαστρονομίας και Οινολογίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ως ο καλύτερος μάγειρος στην Ευρώπη. Προτού σας πω το εξαιρετικό, γεμάτο Ελλάδα πιάτο με το οποίο βραβεύτηκε, σας ενημερώνω ότι ο σεφ Μπεκας μαγειρεύει εξαίσια φαγητά, για αστέγους και για ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αθόρυβα, χωρίς κανείς να το γνωρίζει. Και όμως αυτός ο μάγειρας που πήρε ευρωπαϊκό βραβείο, δεν μετέχει συνήθως σαν «πρώτο βιολί» στα επίσημα δείπνα που παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους υψηλούς προσκεκλημένους της. Η Πρόεδρος ως επί το πλείστον επιστρατεύει αξιόλογους (και επίσης βραβευμένους σεφ), αλλά εκτός Προεδρικού Μεγάρου,. Ορισμένοι μάλιστα, όπως μαθαίνω προσφέρουν τις υπηρεσίες αφιλοκερδώς.

Τα πιάτα που έδωσαν την πρωτιά στον σεφ Βασίλη Μπέκα ήταν γύρος, κεμπάπ, σουβλάκι, τραχανάς με χοιρινό, χυλοπίτες με κοτόπουλο, φακές σε κρύα μορφή, ρεβίθια, φασόλια, ελιές, χωριάτικη σαλάτα και πίτες. Φυσικά, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα ελληνικά τυριά (φέτα, γραβιέρες, κασέρια, ανθότυρα, μανούρια), τα γλυκά του κουταλιού, οι ελληνικές μαρμελάδες, το μέλι, το ελαιόλαδο και τα κρασιά από τους αμπελώνες της χώρας μας.

***Ήρθαν παιδιά με πρόσωπα φωτεινά έτοιμα να αντικρύσουν το θαύμα

Πάντως να ξέρετε ότι ο σεφ Μπέκας ετοίμασε λιχουδιές για τα παιδιά που επισκέφθηκαν την περασμένη Κυριακή το Προεδρικό Μέγαρο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού. Ήρθαν παιδιά από το Παιδικό Χωριό SOS της Βάρης, με πρόσωπα φωτεινά, έτοιμα να αντικρίσουν παντού το θαύμα, σ’ ένα λουλούδι, μια πεταλούδα, ένα παιχνίδι, έπαιξαν και διασκέδασαν για ώρα πολλή. Μαζί τους ήρθαν και άλλα παιδιά και μοιράστηκαν στιγμές ξεγνοιασιάς και χαράς. Βλέποντάς τα, η σκέψη στρέφεται αναπόφευκτα σε όσες μικρές υπάρξεις έχουν γνωρίσει από την τρυφερή τους ηλικία την πιο σκοτεινή και άγρια πλευρά της ζωής. Παιδιά κακοποιημένα, παραμελημένα, φοβισμένα, καταδικασμένα σε μια απέραντη, ζοφερή μοναξιά. Η βία, είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά των παιδιών, λεκτική, σωματική, σεξουαλική, είναι ένα έγκλημα διαρκές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό