30 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Πάσχα: Το Άγιο φως, η εκδήλωση του Ράμα, οι επενδύσεις της Sky Express

Ειδήσεις Ελλάδα

Το ότι δεν είναι στο επιτελείο του κόμματος αλλά και πως απλώς συνεργάζεται επαγγελματικά με συνεργάτες του προέδρου , που διέρρευσαν τις τελευταίες ώρες, συνεργάτες του Στ. Κασσελάκη, για το θέμα της συμμέτοχης του Άρη Σπηλιωτόπουλου στην επικοινωνιακή ομάδα του κόμματος, δεν κατάφεραν να καταλαγιάσουν τις αντιδράσεις στην Κουμουνδούρου. Πολλοί διαμαρτύρονται πως όλα αυτά «δεν έχουν σχέση με την ψυχή του Σύριζα» και πως «δεν ξέρουμε τελικά σε ποιο κοινό απευθυνόμαστε». Προβληματισμούς για την συγκεκριμένη συνεργασία, έχει εκφράσει και το περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα, προφανώς εκφράζοντας και τις απόψεις του προέδρου. Όλα αυτά δεν φαίνεται να πτοούν τον πρόεδρο Κασσελάκη, ο οποίος όπως λένε από το περιβάλλον του «δεν ασχολείται με τέτοια ζητήματα». Πάντως από τους παλαιοτέρους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε προχθές το βράδυ στο καφενείο της Βουλής, παραφράζοντας την γνωστή τηλεοπτική ατάκα «αυτός ακόμα και το μουστάκι θα μας βάλει να κόψουμε»……

Μικρή αποστολή

Σας έχω από μέρες ενημερώσει πως φέτος τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά στην αποστολή στην Ιερουσαλήμ, για το Άγιο Φως, λόγω του πολέμου εκεί. Να σας πω λοιπόν ότι η αποστολή θα είναι πολύ μικρή. Στο κυβερνητικό αεροσκάφος θα είναι ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Κώτσηρας, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ και ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, τρεις βουλευτές της ΝΔ και ένας της Νίκης (που ζήτησαν να πάνε) και αρκετοί αστυνομικοί για λόγους ασφαλείας όπως καταλαβαίνεται. Μια και αναφέρθηκα στα εκκλησιαστικά, να σας πω ότι έχω τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήσει ορισμένες κινήσεις μητροπολιτών, που θα ήθελαν κάποια στιγμή να αναλάβουν την θέση του Αρχιεπίσκοπου. Θα σας ενημερώσω λεπτομερώς, μετά τις Αγίες μέρες του Πάσχα, για να μην ταράξουμε την κατανυκτική ατμόσφαιρα των ημέρων.

Εκδήλωση για το 2025

Ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος, που το έμαθε τυχαία, μου λένε ότι ενημέρωσε το Μ. Μάξιμου για την προετοιμαζόμενη συγκέντρωση του Αλβανού Προέδρου Έντι Ράμα, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, στις πρώην Ολυμπιακές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στα όρια του δήμου του. Ο κ Μαρκόπουλος, μόλις έμαθε για την προετοιμασία της συγκέντρωσης, νεοδημοκράτης ων, ενημέρωσε το Μ. Μάξιμου, μια και όπως καταλαβαίνεται μια τέτοια συγκέντρωση, λίγο πριν τις ευρωεκλογές, μόνον καλό δεν θα ήτα για το κυβερνητικό κόμμα.

Τώρα, μαθαίνω, γίνονται ανεπισήμως διπλωματικές ενέργειες για να μην γίνει κάτι τέτοιο, μια και η δικαιολογία που υπάρχει είναι πως πρόκειται για συγκέντρωση για τις εκλογές στην Αλβανία, που όμως είναι προγραμματισμένες να γίνουν τον Απρίλιο του 2025!

Η κίνηση αυτή του κ. Ράμα θεωρήθηκε ως «απάντηση» στην υποψηφιότητα Μπελέρη και η κυβέρνηση κινείται με όλους τους τρόπους για να μην πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σκέψου τι «πάρτι» θα κάνει ο Βελόπουλου αν γίνει κάτι τέτοιο λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, μου έλεγε στέλεχος του Μ Μαξίμου.

Βέβαια, μαθαίνω ότι υπάρχουν και ορισμένες μουρμούρες για στελέχη του ΥΠΕΞ αλλά και συγκεκριμένων υπηρεσιών ασφαλείας, μια και δεν είχαν ιδέα για το θέμα «και έπρεπε να το μάθει ο δήμαρχος από τον διαχειριστή του χώρου που προγραμματιζόταν η επίσκεψη, για να το μάθει και η κυβέρνηση»…..

Ιταλικό κουίζ

Ποιο πρόσωπο, που τα τελευταία χρόνια απασχόλησε πολύ την επικαιρότητα, ετοιμάζεται μαθαίνω να ιδρύσει στην Ιταλία (όπου θα εγκατασταθεί) εταιρεία δημοσίων σχέσεων, η οποία θα έχει και παράρτημα στην Αθήνα; Για να σας βοηθήσω, να σας πω ότι είναι απίθανο, στην εταιρεία αυτή να αναθέσει την προβολή του το ΠΑΣΟΚ…..

Αγορές από ΚΥΣΕΑ

Εκτός όλων των άλλων, στην χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, εγκρίθηκε και ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα , που πηγαινοερχόταν μεταξύ υπουργείου και ΚΥΣΕΑ τους τελευταίους μήνες.

Αναφέρομαι στην αγορά 52 συστημάτων πυραύλων RAM block 2A, συνολικού κόστους περί τα εξηνταπέντε εκατομμύρια ευρώ. Από 21 συστήματα θα τοποθετηθούν στις πυραυλακάτους Νο6 και 7, δηλαδή στις «Καραθανάσης» και «Βλαχάκος», ενώ τα υπόλοιπα δέκα είναι για απόθεμα. Στην ίδια συνεδρίαση πάντως ο υπουργός Εξωτερικών, έκανε μια μίνι ενημέρωση για την συζήτηση που είχε πριν λίγες μέρες με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Φιντάν στο Λονδίνο, σε συνάντηση που έγινε για προετοιμασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα, μετά το Πάσχα. Ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε πως γενικώς το κλίμα είναι θετικό, αλλά μαθαίνω πως λεπτομέρειες για την συνάντηση, που ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΞ αφού είχε γίνει, είπε κατ’ ιδίαν στον πρωθυπουργό. «Κοντός ψαλμός αλληλούια», που λένε και οι ιερείς, μια και η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 13 του μηνός.

Θύματα φημών

Σας έχω πει ότι το Χρηματιστήριο απαιτεί προσοχή εάν κάποιος δεν έχει γνώση των πραγματικών δεδομένων (να μην πω για τα insides) και κάτι τέτοιο συνέβη με την περίπτωση της ακτοπλοϊκής Attica και μιας φημολογούμενης συνεργασίας της στον τουριστικό τομέα. Το τελευταίο διάστημα η Attica αποφάσισε να επεκταθεί στον τουριστικό κλάδο για να ενισχύσει τη δραστηριότητά της και προ ημερών κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο όμιλος IOGR του κρητικού επιχειρηματία Γιάννη Γρύλου (ιδιοκτήτη και της αεροπορικής Sky Express) θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της ακτοπλοϊκής. Τι κι αν το επιχειρηματικό περιβάλλον του IOGR παραμένει ομιχλώδες, η φημολογία έφερε …πάρτι στη μετοχή της Attica που (σε συνθήκες 1999-2000) εκτινάχθηκε κατά 7% σε μία συνεδρίαση. Κάτι μάλλον ασυνήθιστο για την εταιρεία. Βέβαια η φήμη δεν αντανακλούσε την πραγματικότητα και η ακτοπλοϊκή αναγκάστηκε να το διαψεύσει (σ.σ. ο όμιλος του Γιάννη Γρύλου δεν είναι εισηγμένος και δεν έχει υποχρέωση να τοποθετηθεί άμεσα). Το αποτέλεσμα ήταν η μετοχή της Attica να υποστεί δύο διαδοχικά -4% (που ενδοσυνεδριακά ήταν και χαμηλότερα) και κάποιοι που είχαν σπεύσει να εκμεταλλευτούν την περίσταση, τελικά να παγιδευτούν. Ευτυχώς, χθες η αγορά ήταν κλειστή και η κάθοδος δεν συνεχίστηκε. Το περιστατικό πάντως, λειτουργεί ως παράδειγμα. Τόσο για τη διαχείριση της φημολογίας, όσο και για τα μέρη με τα οποία ένας μεγάλος όμιλος μπορεί εν δυνάμει να συμπράττει.

Μεγάλη κινητικότητα

Την ίδια στιγμή στην Λεωφόρο Αθηνών, ο Γιάννος Κοντόπουλος και οι κεφαλές της ΕΧΑΕ, αναζητούν τρόπος για να αντισταθμίσουν τις εξόδους διαφόρων εταιρειών το επόμενο διάστημα. Γιατί, όπως σας είπα μπορεί να μην ευθύνονται οι ίδιοι, αλλά στο χρηματιστήριο διαμορφώνεται μια «αύρα» εγκατάλειψης. Μία από τις λύσεις που έχει πέσει στο τραπέζι, είναι και η (αρκετά παλαιότερη ιδέα) εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου. Βέβαια αυτό ουσιαστικά θα είναι ένα triple listing οπότε και δεν θα μπορεί να θεωρηθεί σημαντική επιτυχία, ακόμη κι αν βοηθήσει ο Τάκης Αράπογλου. Οπότε είμαστε σε αναμονή. Ταυτόχρονα όμως, «ζόρικα» είναι τα πράγματα και για τα τρία roadshows που θέλει να διοργανώσει ως το τέλος του χρόνου η ΕΧΑΕ για τις εταιρείες μεσαία κεφαλαιοποίησης. Η ανταπόκριση δεν είναι η αναμενόμενη κατά τις πηγές μου και οι αρμόδιοι συνεχίζουν να αναζητούν «κράχτες» για να ακολουθήσουν περισσότερες εταιρείες.

Χρηματιστηριακή αργία

Με την αγορά κλειστή χτες, λόγω Πρωτομαγιάς, μην περιμένετε πολλά τις επόμενες ημέρες καθώς το Χρηματιστήριο κάνει σήμερα την τελευταία του συνεδρίαση και θα είναι κλειστό από τη Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα. Οπότε διαμορφώνεται ένα μεγάλο πενθήμερο αργίας στο οποίο χρηματιστές και σχετικοί παράγοντες θα μπορούν να χαλαρώσουν παρακολουθώντας σημαντικές συναντήσεις ποδοσφαίρου και μπάσκετ (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός), αλλά και τη Formula 1 στο Μαϊάμι, συμμετέχοντας φυσικά και στην φαγοποτική πανδαισία του πασχαλινού εορτασμού. Εάν δε, το σκεφτείτε και καλά όσοι (ιδιώτες και δημόσιοι εργαζόμενοι) μπόρεσαν, εκμεταλλευόμενοι την Πρωτομαγιά, πήραν άδεια για σήμερα και το έχουν ήδη μετατρέψει σε …επταήμερο. Πρόκειται για μία δυνατότητα πρόωρης ανάπαυλας που περιλαμβάνεται στον υπολογισμό (που αν θυμάστε σας είχα καταγράψει τον Μάρτιο) κατά τον οποίο στην Ελλάδα, από τις 365 ημέρες του χρόνου, περισσότερες από 120 μπορεί να μετατραπούν σε αργία αν συνυπολογίσουμε υποχρεωτικές και κατ΄έθιμον αργίες, μαζί με τα Σαββατοκύριακα και τις διακοπές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό