26.7 C
Athens
Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024

Πάρνηθα: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά – Η πρώτη εστία εντοπίστηκε από τα drone

Ειδήσεις Ελλάδα

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής προκειμένου να τεθεί η μεγάλη φωτιά που μαίνεται από το μεσημέρι στην Πάρνηθα καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης όπως και το δύσβατο της  περιοχής, ενώ όπως έγινε γνωστό έρχονται επιπλέον δυνάμεις από όλη τη χώρα,

Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr
Η ενημέρωση από το Κέντρο Επιχειρήσεων

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στις 3 παρά 10 το μεσημέρι, έγινε γνωστή η δασική πυρκαγιά στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας. Αυτήν τη στιγμή, ισχυρές επίγειες δυνάμεις, δίνουν τεράστια μάχη με τις φλόγες και θα ενισχυθούν περαιτέρω με 100 πυροσβέστες και 30 οχήματα από Θεσσαλία, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία.

Συγκεκριμένα από αέρος επιχειρούν 12 εναέρια μέσα, 4 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Δείτε τι είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, Πυραρχός, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε:

Στην περιοχή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, η ταχύτητα των ανέμων φτάνει τα 50 χιλιόμετρα, με ριπές που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτές οι συνθήκες αλλά και το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης δυσχεραίνουν το επιχειρησιακό έργο των εναερίων μέσων. Γι’ αυτό το λόγο επιχειρούν κυρίως ελικόπτερα.

Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Στις 3 και 47 το μεσημέρι, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την ενημέρωση των κατοίκων στις πλησιέστερες περιοχές της πυρκαγιάς, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν ισχυρές δυνάμεις, από εθελοντές πυροσβέστες, πλήθος εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής αλλά και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Γενικότερα οι συνθήκες που επικρατούν, είναι δύσκολες και επικίνδυνες.

40 πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις έχουν εκδηλωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο 29 Ιουνίου 2024.

Τονίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες, για τη δική τους ασφάλεια, θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr
Δεν κινδυνεύει η Ιπποκράτειος Πολιτεία

Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος Αφιδνών, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, φρόντισε να ενημερώσει για την εξέλιξη της φωτιάς στον Εθνικό Δρυμό. Συγκεκριμένα δήλωσε: « Δεν κινδυνεύει η Ιπποκράτειος Πολιτεία. Στη περιοχή βρίσκεται και ο δήμαρχος. Δεν ξέρω σε πόσα χιλιόμετρα εκτείνεται η φωτιά. Υπάρχει ένα μέτωπο μόνο. Δεν είναι καθόλου εύκολη η πρόσβαση για τις επίγειες δυνάμεις. Μόνο εναέρια μέσα μπορούν να κατασβέσουν τη φωτιά».

Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr
Αντιδήμαρχος Αφιδνών: Το μέτωπο είναι ανεξέλεγκτο

Ανεξέλεγκτο είναι το μέτωπο της φωτιάς στην Πάρνηθα σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αφιδνών, Γιάννη Βλάχο ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι η Ιπποκράτειος Πολιτεία δεν κινδυνεύει.

Όπως είπε το έργο της πυροσβεστικής είναι πολύ δύσκολο όχι μόνο λόγω των ανέμων αλλά και λόγω του σημείου της φωτιάς. Πρόκειται για δύσβατες περιοχές που δυσχεραίνουν την πρόσβαση των πεζοπόρων τμημάτων.

Credit: Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr

undefined
Λαγουβάρδος: Ριπές ανέμου πάνω από 100 χλμ την ώρα

Την ένταση των ανέμων σχολίασε με ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος μιλώντας για ριπές ανέμων που πνέουν στην περιοχή της Πάρνηθας 106 km/h.  

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πυρομετεωρολόγος, Θεόδωρο Γιάνναρο, οι άνεμοι 7-8 μποφόρ που δυσχεραίνουν την κατάσβεση αναμένεται να κοπάσουν. 

Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κύριος Γιάνναρος τόνισε πως οι άνεμοι στην περιοχή της Πάρνηθας θα κοπάσουν αργά το απόγευμα προς το βράδυ πέφτοντας σε ισχύ στα 5-6 μποφόρ. Ουσιαστικότερη βελτίωση εκτίμησε για το βράδυ της Κυριακής.

Σε ανάρτησή του ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς τονίζει ότι στα βόρεια της Αττικής στην περιοχή της Πάρνηθας τοπικά οι ριπές του ανέμου φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ μέχρι τις 8 το απόγευμα του Σαββάτου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, βαθμιαία θα υπάρξει εξασθένηση του πεδίου ανέμου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Eκ νέου ενίσχυση προβλέπεται από τα ξημερώματα της Κυριακής με μικρότερες εντάσεις σε σχέση με τις σημερινές.

Μαρτυρίες για έκρηξη πριν τη φωτιά – Διαψεύδει ο ΔΕΔΔΗΕ

 Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ώρες διακινούνται μαρτυρίες στα social media που αναφέρουν ότι η φωτιά ξεκίνησε μετά από έκρηξη που ακούστηκε, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα σαφής και επίσημη εικόνα για τις συνθήκες εκδήλωσής της.

«Ήμασταν στο Κατσιμίδι όταν ξεκίνησε η φωτιά, δυστυχώς μετά από έκρηξη που ακούσαμε όλοι», έγραψε σε ανάρτησή του ποδηλάτης που όπως είπε βρισκόταν στο σημείο.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να δείχνει ότι το πύρινο μέτωπο στην Πάρνηθα ξεκίνησε από έκρηξη σε πυλώνα της ΔΕΗ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό