15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πάνω από €1 δισ. έχει διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενσωμάτωση Ουκρανών προσφύγων

Ειδήσεις Ελλάδα

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ έχει δαπανήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας του μπλοκ, όπως αποκαλύπτει νέα έκθεση της Κομισιόν, που κυκλοφόρησε την Τρίτη.

Ο ειδικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ουκρανία, Λόντεβικ Ασέρ παρουσίασε την έκθεση με τίτλο «Η ένταξη των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία στην ΕΕ» σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 1,097 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής της ΕΕ «επαναπρογραμματίστηκαν για την αντιμετώπιση της κατάστασης» που δημιουργήθηκε από τη μαζική εισροή Ουκρανών αιτούντων άσυλο, κυρίως για την παροχή στέγασης, εκπαίδευσης και κοινωνικής στήριξης, καθώς και για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι 16 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εισέλθει στην ΕΕ από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

«(Ενώ) 11 εκατομμύρια επέστρεψαν (στην Ουκρανία), 1 εκατομμύριο συνέχισε σε άλλες χώρες, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ» από τότε, εξήγησε η ίδια. Επί του παρόντος, 4 εκατομμύρια Ουκρανοί παραμένουν στην ΕΕ, πρόσθεσε η Γιόχανσον.

Επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει τεράστια πίεση σε ορισμένα κράτη μέλη», καθώς πρέπει να ενσωματώσουν τους Ουκρανούς στην κοινωνία και την αγορά εργασίας τους.

Τόσο η Πολωνία όσο και η Γερμανία φιλοξενούν 1 εκατομμύριο Ουκρανούς, ενώ η Εσθονία και η Τσεχική Δημοκρατία έχουν ακόμη υψηλότερες κατά κεφαλήν αναλογίες, πρόσθεσε.

«Περισσότερες από 1,3 συμβάσεις εργασίας έχουν υπογραφεί με άτομα από την Ουκρανία», παρόλο που πολλοί από αυτούς εργάζονται σε θέσεις, οι οποίες απαιτούν χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και δεξιότητες από ό,τι έχουν στην πραγματικότητα, υποστήριξε ο Επίτροπος της ΕΕ για την απασχόληση, Νίκολας Σμιτ.

ΠΗΓΗ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό