12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πάνω από 80 εκατ. δόσεις εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας στα παιδιά της Νότιας Αφρικής

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μαζικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει στα παιδιά της Νοτίου Αφρικής κατά της πολιομυελίτιδας. Συγκεκριμένα, το Μαλάουι θα ξεκινήσει την Κυριακή τον πρώτο γύρο εκστρατειών εμβολιασμού κατά του άγριου ιού της πολιομυελίτιδας τύπου 1. Περισσότερες από 80 εκατομμύρια δόσεις θα χορηγηθούν σε περισσότερα από 23 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών στο πλαίσιο του τετραπλού εμβολιασμού στο πέντε χώρες της Νότιας Αφρικής αφού το Μαλάουι κήρυξε ξέσπασμα στις 17 Φεβρουαρίου—το πρώτο τέτοιο κρούσμα στη χώρα εδώ και 30 χρόνια και το πρώτο στην Αφρική από τότε που η περιοχή πιστοποιήθηκε απαλλαγμένη από ιθαγενή άγρια πολιομυελίτιδα το 2020.

Η πολιομυελίτιδα είναι μια ιογενής ασθένεια χωρίς θεραπεία

Εισβάλλει στο νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει ολική παράλυση μέσα σε λίγες ώρες, ιδιαίτερα σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Ο ιός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω μόλυνσης από κόπρανα ή σπανιότερα μέσω μολυσμένου νερού ή τροφής και πολλαπλασιάζεται στο έντερο. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την πολιομυελίτιδα, η ασθένεια μπορεί να προληφθεί με τη χορήγηση ενός ασφαλούς, απλού και αποτελεσματικού εμβολίου.

Η πρώτη φάση των εκστρατειών στοχεύει 9,4 εκατομμύρια παιδιά στο Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη, την Τανζανία και τη Ζάμπια. Τρεις επόμενοι γύροι – στους οποίους θα λάβει μέρος και η Ζιμπάμπουε – έχουν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και στοχεύουν να προσεγγίσουν περισσότερα από 23 εκατομμύρια παιδιά με περισσότερες από 80 εκατομμύρια δόσεις του δισθενούς εμβολίου πολιομυελίτιδας από το στόμα που συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την άγρια φύση. ιός πολιομυελίτιδας (τύπου 1).

Οι μαζικοί εμβολιασμοί ή οι συμπληρωματικοί εμβολιασμοί στοχεύουν στη διακοπή της κυκλοφορίας του ιού της πολιομυελίτιδας ανοσοποιώντας κάθε παιδί κάτω των 5 ετών με από του στόματος εμβόλιο πολιομυελίτιδας ανεξάρτητα από την προηγούμενη κατάσταση εμβολιασμού. Ο στόχος είναι τα παιδιά που είτε δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε μόνο μερικώς προστατευμένα να έχουν μεγαλύτερη. Ο συμπληρωματικός εμβολιασμός προορίζεται να συμπληρώσει και όχι να αντικαταστήσει την καθιερωμένη ανοσοποίηση.

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική Δρ Matshidiso Moeti, επεσήμανε «Η πολιομυελίτιδα είναι μια εξαιρετικά μολυσματική και μη θεραπεύσιμη ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη παράλυση. Προς υποστήριξη του Μαλάουι και των γειτόνων του, ενεργούμε γρήγορα για να σταματήσουμε αυτό το ξέσπασμα και να σβήσουμε την απειλή μέσω αποτελεσματικών εμβολιασμών. Η περιοχή της Αφρικής έχει ήδη νικήσει τον άγριο ιό της πολιομυελίτιδας χάρη σε μια μνημειώδη προσπάθεια των χωρών. Έχουμε την τεχνογνωσία και εργαζόμαστε ακούραστα για να διασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί ζει και ευδοκιμεί σε μια ήπειρο χωρίς πολιομυελίτιδα».

Η αφρικανική περιοχή κηρύχθηκε και πιστοποιήθηκε ως απαλλαγμένη από αυτόχθονη άγρια πολιομυελίτιδα τον Αύγουστο του 2020 μετά την εξάλειψη όλων των μορφών άγριας πολιομυελίτιδας. Η πιστοποίηση της περιοχής ως απαλλαγμένη από άγρια πολιομυελίτιδα παραμένει αμετάβλητη. Η εργαστηριακή ανάλυση συνέδεσε το στέλεχος που εντοπίστηκε στο Μαλάουι με αυτό που κυκλοφορούσε στην επαρχία Σιντ του Πακιστάν το 2019.

Ο ΠΟΥ υποστηρίζει τη χώρα να ενισχύσει τα μέτρα αντιμετώπισης, συμπεριλαμβανομένης της επιτήρησης ασθενειών, της αξιολόγησης κινδύνου και της προετοιμασίας για τις εκστρατείες εμβολιασμού. Μια ομάδα από τον ΠΟΥ συνεργάζεται με ομολόγους με έδρα τη χώρα, οργανισμούς εταίρους και την κυβέρνηση για να τερματιστεί η επιδημία. Η ομάδα του ΠΟΥ είναι μέρος μιας ευρύτερης ομάδας πολλαπλών εταίρων της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας που υποστηρίζει τη χώρα.

Η χώρα έχει επίσης τώρα δημιουργήσει περιβαλλοντική επιτήρηση για τους ιούς της πολιομυελίτιδας σε 11 τοποθεσίες σε τέσσερις πόλεις. Οι τοποθεσίες βρίσκονται στην περιοχή Lilongwe που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Lilongwe όπου εντοπίστηκε η αρχική, και μέχρι στιγμής, μοναδική περίπτωση. Άλλες τοποθεσίες βρίσκονται στις πόλεις Blantyre, Mzuzu και Zomba. Ομάδες συλλέγουν δείγματα από το περιβάλλον και τα στέλνουν για ανάλυση σε εργαστήρια, ενώ η ενεργός επιτήρηση βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη σε εγκαταστάσεις υγείας και σε κοινότητες. Κατά την προετοιμασία για τις κινήσεις εμβολιασμού, εκπαιδευμένες ομάδες εθνικών αξιωματικών έχουν αναπτυχθεί σε επίπεδο περιφέρειας για να διευκολύνουν την εκστρατεία και να διασφαλίσουν ότι όλα τα παιδιά που πληρούν τις προϋποθέσεις εμβολιάζονται. Η συντήρηση και η επισκευή των εγκαταστάσεων της ψυκτικής αλυσίδας είναι επίσης σε εξέλιξη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό