16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πάει πολύ καλά το Ελλάδα 2.0

Ειδήσεις Ελλάδα

Επαναλαμβάνοντας τις προβλέψεις που θέλουν δύο τρίμηνα ύφεσης και σημάδια ανάκαμψη το 2023 ο κ. Chris Allen, DG ECFIN Resident Adviser in Athens, European Commission εκτίμησε ότι υπάρχει μία όρεξη, μια επιθυμία για επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη και κάποιες από τις επενδύσεις τείνουν να απομακρύνονται από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας και να επικεντρώνονται στις ανανεώσιμες.

Σχετικά με το Ελλάδα 2.0 η υλοποίηση πάει πολύ καλά. Όπως ανέφερε ο κ. Allen στο Οικονομικο-επιχειρηματικό συνέδριο της «Ν», «Για την ακρίβεια, την περασμένη βδομάδα, δημοσιεύσαμε μία θετική αξιολόγηση για το δεύτερο πακέτο στόχων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται κάποιοι που θα έχουν επιτευχθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Και αναφέρομαι σε μία χρηματοδότηση περίπου 11 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα εισρεύσουν στην Ελλάδα. 1/3 του συνολικού ποσού.

Επομένως υπάρχει μία ώθηση. Αναφορικά με την εφαρμογή, φυσικά οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν την καίρια προτεραιότητα, μία μεγάλη, όμως, επιτυχία η οποία ενδεχομένως δεν έχει απασχολήσει αρκετά είναι το θέμα των δανείων. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι ακριβώς ήδη από το μήνα του Ιουλίου 820 εκατομμύρια σε δάνεια έχουν χορηγηθεί στις επιχειρήσεις και αυτό βεβαίως μοχλεύει 0,7% του ΑΕΠ σε επενδύσεις. Μιλάμε για μία τεράστια, απρόσμενη κιόλας επιτυχία και αυτό είναι πολύ, πολύ σημαντικό.

Κυρίως, βεβαίως, και τα μηδενικά επιτόκια πρέπει να πούμε ότι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να διασφαλίσουμε ότι ο αντίκτυπος θα είναι πάρα πολύ υψηλός και βεβαίως ότι θα μετριάζεται, αν θέλετε, ο αντίκτυπος των τραπεζικών επιτοκίων.  Θα έλεγα, λοιπόν, ότι η Ελλάδα μαζί με την Κροατία είναι μεταξύ των πρωταθλητών, αν θέλετε, παίζουν δηλαδή στο πρωτάθλημα, έχουν φτάσει στον ημιτελικό».

Δύσκολο εγχείρημα η επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα

Αναφερόμενος στη στόχευση για επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα ο κ. Τim Bulman, Senior Economist, OECD Economics Department, Croatia and Greece Desk, εκτίμησε ότι είναι δύσκολο εγχείρημα. «Εμείς λέμε ότι είναι δυνατόν για την Ελλάδα σε αυτή τη συγκυρία να κινηθεί προς κάποια ήπια πρώτη ύλη για πλεονάσματα που θα συνάδουν με τα ανακοινωθέντα από την κυβέρνηση σχέδια. Η δική μας θέση είναι ότι αυτό θα έπρεπε να συμβεί λίγο πιο γρήγορα, για να διατηρήσει η  Ελλάδα θέλει την ανταγωνιστικότητά της», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο δύο είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις του 2023 για την Ελλάδα, αφενός το σοκ των ενεργειακών τιμών δηλαδή η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και αφετέρου το «εργατικό δυναμικό».

Για να βελτιωθεί η δυνατότητα της Ελλάδας να υποστηρίξει τα εισοδήματα μακροπρόθεσμα και για να υπερβεί τις προκλήσεις όπως και τον λαϊκισμό πρέπει να αξιοποιηθούν όλοι οι πόροι. Δηλαδή όλοι να μπορούν να συμμετάσχουν στο εργατικό δυναμικό περισσότερο και ταυτόχρονα να υπάρχει επαγγελματική κατάρτιση, επιμόρφωση ενηλίκων και η τρίτη πρόκληση είναι φυσικά μεταρρυθμίσεις.

Έχουμε ακόμα δρόμο για να κλείσουμε το μεγάλο επενδυτικό κενό

Στο «κλείσιμο» του επενδυτικού κενού που έχει προκύψει από το 2009 στη χώρα αναφέρθηκε ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ επισημαίνοντας ότι «έχουμε ξεκινήσει να το καλύπτουμε και αυτή η τάση σίγουρα είναι ανοδική. Αν όμως, κοιτάξουμε και μέλλον και δούμε πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε το μέσο ευρωπαϊκό όρο σε επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ, η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι γύρω στο 20% του ΑΕΠ, εμείς είμαστε γύρω στο 13%-14%. Άρα έχουμε ακόμα δρόμο και να προσεγγίσουμε το ευρωπαϊκό μέσο όρο επενδύσεων και να κλείσουμε γρήγορα αυτό το μεγάλο επενδυτικό κενό που μας άφησε η προηγούμενη δεκαετία».

Μετράμε το κόστος της ύψωσης των επιτοκίων

Από τη πλευρά του ο Υποδιοικητής Τραπέζης Ελλάδος κ. Θεόδωρος Πελαγίδης εστιάζοντας στην αύξηση των επιτοκίων ανέφερε ότι «είμαστε σε μια στιγμή που μετράμε το κόστος της ύψωσης των επιτοκίων», δηλαδή της αύξησης των επιτοκίων του ευρώ που επιφέρει μείωση της καταναλωτικής δαπάνης και προκαλεί την μείωση του ΑΕΠ.  «Σε αυτό το σημείο πρέπει, να ισορροπήσει σωστά η πολιτική, για να μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αλλά να μην καλλιεργούμε και ψευδαισθήσεις ότι όλα θα πάνε όπως πήγαιναν μέχρι τώρα στην πλευρά της δαπάνης και του εισοδήματος».

Αισιοδοξία για τον τουρισμό

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις τουριστικές ροές προς Ελλάδα εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, τονίζοντας ότι η επιλογή της Ελλάδος ως προορισμός επενδύσεως κεφαλαίων στον τουρισμό είναι στρατηγική και θα συνεχίσει να υπάρχει. Επιπλέον,  όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα είναι ελκυστικός προορισμός για τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό