32.2 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Ο killer που διέλυσε τον ανταγωνισμό και οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του Conference League

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί ήταν ο κορυφαίος του Ολυμπιακού και ο δήμιος των αντιπάλων του στην παραμυθένια πορεία στο Conference League. Ο Μαροκινός φορ ήταν ο πρώτος σκόρερ των ερυθρολεύκων έχοντας εκπληκτική αποτελεσματικότητα στο σκοράρισμα.

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Conference League και έγραψε ιστορία τόσο για τον ίδιο όσο και για το ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικά, μιας και είναι ο πρώτος τίτλος ελληνικής ομάδας σε ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση σε επίπεδο ανδρών.

Κορυφαίος για την ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ σε αυτό το ονειρικό ταξίδι ήταν δίχως αμφιβολία ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί, ο οποίος παρότι έπαιξε μόνο στα νοκ-άουτ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ο 30χρονος Μαροκινός επιθετικός κατάφερε να κάνει τη διαφορά για τους Πειραιώτες με τα 11 γκολ που πέτυχε και μάλιστα μόνο στα νοκ-άουτ, χωρίς να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερες κα καθαρές ευκαιρίες από τους αντιπάλους του για να το κάνει.

Με βάση τα στοιχεία της Opta ο Ελ Κααμπί ήταν ο δεύτερος στο Conference League σε non-penalty xGoals, καθώς πρώτος είναι ο Τζόναθαν Ντάβιντ της Λιλ. Η διαφορά είναι ότι ο Μαροκινός πέτυχε οκτώ γκολ, ήτοι τρία περισσότερα από τα αναμενόμενα, ενώ ο φορ των Γάλλων μόλις δύο.

Οι πέντε κορυφαίοι παίκτες του Conference League σε non-penalty xGoals:

Τζόναθαν Ντάβιντ (Λιλ) 4.77 xGoals – 2 γκολ
Αγιούμπ Ελ Κααμπί (Ολυμπιακός) 4.69 xGoals – 8 γκολ
Εράν Ζαχάβι (Μακάμπι) 4.26 xGoals – 7 γκολ
Φεράν Τζουτγκλά (Μπριζ) 3.87 xGoals – 2 γκολ
Ταρίκ Τισουντάλι (Γάνδη) 3.81 xGoals – 2 γκολ

Σε σχέση με τους υπόλοιπους πέντε η διαφορά του Ελ Κααμπί είναι ότι έπαιξε μόνο στους αγώνες νοκ-άουτ και όχι στους ομίλους, αυξάνοντας έτσι τον δείκτη δυσκολίας στον Μαροκινό να αναρριχηθεί στην κορυφή.

Αν συνυπολογίσουμε και τα πέναλτι ο Ελ Κααμπί (που πέτυχε τρία στα νοκ-άουτ του Conference League) καταλαμβάνει την πρωτιά στους δείκτες των xGoals, έχοντας πετύχει τέσσερα γκολ περισσότερα από τα αναμενόμενα.

Οι πέντε κορυφαίοι παίκτες του Conference League σε xGoals:

Αγιούμπ Ελ Κααμπί (Ολυμπιακός) 6.65 xGoals – 11 γκολ
Μπρούνο Πέτκοβιτς (Ντίναμο Ζάγκρεμπ) 6 xGoals – 7 γκολ
Τζόναθαν Ντάβιντ (Λιλ) 5.58 xGoals – 3 γκολ
Εράν Ζαχάβι (Μακάμπι) 5.14 xGoals – 8 γκολ
Ταρίκ Τισουντάλι (Γάνδη) 4.55 xGoals – 3 γκολ

Σε αυτή τη λίστα εμφανίζεται το όνομα του Μπρούνο Πέτκοβιτς, καθώς ο Κροάτης φορ σκόραρε στο Conference League κυρίως από την άσπρη βούλα. Η διαφορά του Τζόναθαν Ντάβιντ σε σχέση με τα γκολ που έχει πετύχει και τα xGoals παραμένουν σχεδόν σε ίδια επίπεδα, όπως και του Τισουντάλι.

Και ο Πέτκοβιτς (όπως και οι τρεις προαναφερθέντες) έπαιξε στα παιχνίδια των ομίλων, επομένως ο Ελ Κααμπί κατέκτησε τη συγκεκριμένη πρωτιά με λιγότερα παιχνίδια.

Τα 16 γκολ που πέτυχε στην Ευρώπη και τον έχουν ανεβάσει στη δεύτερη θέση στη λίστα των σκόρερ του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, αλλά και τα 33 που πέτυχε στο σύνολο, δείχνουν ότι ο Ελ Κααμπί αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη φαρέτρα του Μεντιλίμπαρ.

Θα είναι σημαντικό για τον Ολυμπιακό της νέας χρονιάς να παραμείνει στο ρόστερ, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η Heineken 0.0, επίσημος χορηγός του UEFA Europa Conference League, τσουγκρίζει στην υγειά των αληθινών φιλάθλων που ζουν για τη βραδιά του μεγάλου τελικού στις 29/05!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό