19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο όρκος του Ιπποκράτη από τους απόφοιτους της Ιατρικής Σχολής της Παβία

Ειδήσεις Ελλάδα

Την Ανθής Αγγελοπούλου [email protected]

 

Το ταξίδι του ιπποκρατικού πνεύματος συνεχίζεται με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Ιπποκρατείου Ινστιτούτου Ιατρών, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Πρόσφατος σταθμός ήταν η πανέμορφη Παβία της Ιταλίας, 35 χλμ έξω από το Μιλάνο, όπου οι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου (University of Pavia) ενός από τα παλαιότερα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα στον κόσμο έδωσαν τον Ιπποκράτειο όρκο. 

Για την ιστορία, το πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 825 ως «Σχολή δικαίου, ρητορικής και φιλελεύθερων τεχνών» από τον βασιλιά Λοθάρι Α΄ και το 1361 ιδρύθηκε επίσημα ως «Universitas Studiorum» από τον αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Κάρολο Δ΄. Χάρη στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν κατά τον 18ο αιώνα από την αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία της Αυστρίας και τον γιο της Ιωσήφ Β’, το University of Pavia έγινε ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη, διαθέτοντας έναν εντυπωσιακό αριθμό διάσημων αποφοίτων, φημισμένων ακαδημαϊκών και βραβείων Νόμπελ. Σήμερα, το University of Pavia είναι ένα Πανεπιστήμιο με γνώμονα τη διεθνοποίηση που συμμετέχει σε συμφωνίες με αναγνωρισμένα ιδρύματα παγκοσμίως, ένα προηγμένο Ερευνητικό Πανεπιστήμιο που προωθεί καινοτόμα διεπιστημονικά έργα και ένα Πανεπιστήμιο προσανατολισμένο στην εργασία που δημιουργεί ισχυρά δίκτυα και ισχυρές επιχειρηματικές ευκαιρίες.

NAFTEMPORIKI.GR /ΑΝΘΉ ΑΓΓΕΛΟΠΟΎΛΟΥ

Το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο που ιδρύθηκε με απώτερο σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την ανάπτυξη επιστημονικού διαλόγου και τεχνογνωσίας για τη δημιουργία ενός ζωτικού πυρήνα ιατρικής δικτύωσης συνεχίζει το ταξίδι του στον κόσμο ενώνοντας τις ιατρικές σχολές ανά χώρα με την Iπποκράτεια ιατρική φιλοσοφία και ηθική.

Αυτή τη φορά είχα σειρά οι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Παβία. Σε ένα εκπληκτικής αρχιτεκτονικής και ομορφιάς θέατρο, το Teatro Fraschini, που φτιάχτηκε μεταξύ του 1771 και του 1773, από τον αρχιτέκτονα Antonio Galli Bibiena και πήρε το όνομά του από τον διάσημο τενόρο από την Παβία Gaetano Fraschini πάνω από 90 απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής παρέλαβαν σε μια σεμνή τελετή τα πτυχία τους και ορκίστηκαν στον όρκο του Ιπποκράτη. 

Η ιδέα της συνένωσης των γιατρών της Παβία ήταν του γενικού γραμματέα της Κοινότητας των Ελλήνων της Παβίας Νικόλα Τσαμπά.  Όπως μας ανέφερε ο ίδιος «Δύο χρόνια πριν περίπου (τότε ήμουν πρόεδρος της κοινότητας)  είδα τυχαία ένα βίντεο στο YouTube με την  τελετή που γίνεται στην Κω και σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ ωραία κάτι αντίστοιχο να γινόταν στην Παβία. Γιατί εκτός από το συμβολικό και το ιερό του όρκου θα μπορούσε να αποτελέσει και μια γέφυρα συνδέσμου ανάμεσα στην Παβία και στην Αττική και την Κω (από όπου ξεκίνησε ο Ιπποκράτειος όρκος) και για περαιτέρω συνεργασίες (πολιτισμό, τουρισμό, υγεία). Συζητήθηκε τότε στο συμβούλιο αλλά μας πρόλαβε ο COVID. Οπότε τώρα ξαναέκανα την πρόταση (άρεσε εννοείτε) και κοιτάξαμε πως μπορεί να υλοποιηθεί».

Όπως μας εξήγησε ο γηρίατρος Νίκος Γερούτης μέλος της επιστημονικής κοινότητας της Παβία εδώ και 40 χρόνια στην πόλη τους ζουν περίπου 300 Έλληνες εκ των οποίων οι 69 είναι ιατροί γι’ αυτό και θέλουν να συστήσουν πλέον το δικό τους Ιατρικό Σύλλογο.

Η έντονη αυτή παρουσία των Ελλήνων ιατρών μας έκανε να νιώσουμε μεγάλη περηφάνια για τη χώρα μας αλλά και μια πικρία που αναγκάστηκαν να μας αφήσουν γιατί όπως μας είπε ο Σπύρος Χυτήρης ενδοκρινολόγος, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κάνουν ειδικότητα στη χώρα μας που η αναμονή ήταν τεράστια. Επίσης οι αμοιβές δεν συγκρίνονται. Στην Παβία έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν αμέσως δουλειά και να αμείβονται παραπάνω από ικανοποιητικά.  

Στην ιδιαίτερη αυτή βραδιά όπου η επιστήμη, ο πολιτισμός, η ιστορία και οι λαοί έδωσαν δυναμικό παρόν συμμετείχαν μέλη της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας της Παβία. Ο φυσίατρος και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Παβίας Claudio Lisi, που αγκάλιασε όπως μάθαμε από την αρχή την ιδέα αυτή δήλωσε ενθουσιασμένος με το όλο εγχείρημα. Ήταν ο άνθρωπος που έδωσε σε όλους τους απόφοιτους τα πτυχία τους. Μια εξαιρετικά συγκινητική σκηνή με τα νέα παιδιά να παραλαμβάνουν το χαρτί για ένα μέλλον γεμάτο προσδοκίες και όνειρα να βρεθούν στην υπηρεσία του ανθρώπου, του ασθενή. 

Στη συνέχεια έγινε η αποκάλυψη της προτομής του Ιπποκράτη από τον Περιφερειάρχη  Δρ. Γιώργο Πατούλη, τον αντιπρόεδρο του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Κωνσταντίνο Πάντο και τον κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Παβίας. «Με χαρά και συγκίνηση βρεθήκαμε σήμερα, όλη η ελληνική αντιπροσωπεία από το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο ιατρών στο πανεπιστήμιο της Παβίας, ένα από τα αρχαιότερα και πιο σημαντικά πανεπιστήμια στον τομέα της έρευνας και της ιατρικής με σκοπό  να μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους φοιτητές τις αρχές του πατέρα της ιατρικής του Ιπποκράτη.

Και με την ευχή οι νέοι συνάδελφοι να τηρήσουν τον όρκο που έδωσαν να υπηρετούν ανιδιοτελώς και με σεβασμό τον άνθρωπο» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Πάντος και συμπλήρωσε «Η πρωτοβουλία τοποθέτησης προτομών, ανοίγει νέους δρόμους και συνεργασίες με γιατρούς και ιδρύματα του εξωτερικού» εξηγώντας ότι το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών έρχεται σε επαφή με ιατρικές σχολές του εξωτερικού, ώστε να αναβιώσουν ξανά τον όρκο του Ιπποκράτη και να τεθούν οι βάσεις για την προώθηση της ιπποκρατικής σκέψης και του ιατρικού τουρισμού. 

Ο περιφερειάρχης Αττικής, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκρατείου Ινστιτούτου Ιατρών Γιώργος Πατούλης στην ομιλία του επεσήμανε «Από την εκπαίδευση μεταφέρεστε πλέον στην διάγνωση και τη θεραπεία. Ιατρική όμως συνέχιση της μάθησης και της γνώσης διότι η επιστήμη δεν έχει τέλος. Τρανό παράδειγμα η πανδημία του κορωνοϊού που αφαίρεσε τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας. Αυτό σημαίνει ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια στο να μάθουμε τον άνθρωπο και το πως μπορούμε να τον βοηθήσουμε να έχει μια καλή ζωή». Και συμπλήρωσε ότι περνώντας τα χρόνια από τότε που και ο ίδιος έδωσε τον όρκο του Ιπποκράτη ανακάλυψε ότι η ζωή ενός ιατρού μπορεί να είναι δύσκολη είναι όμως και ενδιαφέρουσα. Το να μπορεί σαν σώσεις ανθρώπινες ζωές, ή το να διατηρήσεις την υγεία σε ένα άνθρωπο είναι εξαιρετικά σημαντικό. «Όποιος δεν αγαπά τον άνθρωπο δεν μπορεί να γίνει γιατρός» τόνισε ο κ. Πατούλης ενώ συμπλήρωσε ότι η ιατρική επιβάλλεται να συμβαδίζει με την ηθική. Και σ’ αυτό συμβάλει ο πατέρας της Ιατρικής και της Ηθικής ο Ιπποκράτης.

Στη συνέχεια, μια ομάδα από όμορφες  κοπέλες ντυμένες ιέρειες (Κατιάνα Λιόγα, Κυβέλη Νικηφόρου, Ελεονόρα Φένδρος, Δήμητρα Φένδρος, Annalisa  Oppizzi) συνόδευσαν τον Μηνά Χατζατζηαντωνίου ο οποίος ντυμένος αρχαιοελληνικά ως άλλος Ιπποκράτης διάβασε τον αυθεντικό όρκο του Ιπποκράτη. Ακολούθησε η ορκωμοσία των 96 νέων ιατρών και ο κ. Πατούλης και οι εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών τους προσέφεραν έναν πάπυρο με τον όρκο του Ιπποκράτη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Δρ. Αντώνης Πολυδώρου γενικός γραμματέας του GDHI και πρεσβευτή του Ελληνικού Τουρισμού, ο A΄αντιπρόεδρος Δρ. Κων/νος Πάντος και Β΄ αντιπρόεδρος Δρ. Κων/νος Κουσκούκης, ο δήμαρχος της Παβίας, ο κοσμήτορα της Ιατρικής σχολής, ο επίτιμος πρόξενος του Μιλάνου κ. Σάκκαρης, ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας στην Παβία Γιώργος Μπακάγιας και μέλη της κοινότητας όπως η οδοντίατρος Άννα Μαρία Γκουγκουλίτσα, η κα Μαρία Καισσαρεύς, ο μηχανικός Αλέκος Τσαντίνης 

Αξίζει να αναφερθεί ότι νωρίτερα μέσα στην ημέρα, όλοι οι προσκεκλημένοι είχαμε τη δυνατότητα να φιλοξενηθούμε μέσα στο ιστορικό πανεπιστήμιο της Παβία όπου είδαμε την εκπληκτική βιβλιοθήκη της καθώς και το υπέροχο Μουσείο Ανατομίας μέσα στο οποίο υπάρχει το κεφάλι του «πατριάρχη» της ανατομίας, καθηγητή Αντόνιο Σκάρπα (Antonio Scarpa) το οποίο έκοψαν οι μαθητές του από την μεγάλη τους αγάπη, για το διατηρήσουν μέσα σε φορμόλη. 

Τέλος, όλη η αποστολή επισκέφθηκε τον υπέροχο Βοτανικό κήπο της πόλης όπου έγινε το φύτεμα  του πλατάνου του Ιπποκράτη με στόχο όπως είπε ο κ. Πατούλης να γιγαντωθεί και κάτω από τον ίσκιο του στο μέλλον να διαβαστεί ο όρκος του Ιπποκράτη. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό