18.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός

Ειδήσεις Ελλάδα

«Αποφασίσαμε την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, βάσει του στόχου μας για επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο 2%», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για τη νέα αύξηση των επιτοκίων και παρά την τραπεζική κρίση.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στις αγορές όπως διαμορφώνεται σήμερα και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε όπου είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσουμε την σταθερότητα των τιμών και την σταθερότητα στην ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.

Μάλιστα, είναι ενδεικτικό της επιφυλακής στην οποία βρίσκεται η ΕΚΤ, ότι από τη σημερινή απόφαση του ΔΣ έχει αφαιρεθεί η φράση ότι «η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει σημαντικά τα επιτόκια με σταθερό ρυθμό».

Είναι «αδύνατον να καθορίσουμε αυτή τη στιγμή» τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, διεμήνυσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ερωτηθείσα εάν οι τελευταίες αναταράξεις θα μπορούσαν να προμηνύσουν μια επανάληψη της τελευταίας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι «ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε πολύ, πολύ ισχυρότερη θέση από ό,τι ήταν το 2008».

Η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε πως διαμήνυσε ότι «ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός, διαθέτοντας ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας». «Η εργαλειοθήκη μας είναι πλήρως εξοπλισμένη για την παροχή στήριξης σε ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ αν χρειαστεί».

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως ναι μεν ο πληθωρισμός παρουσιάζει αποκλιμάκωση, όμως οι τιμές των τροφίμων παραμένουν υψηλές. Προειδοποίησε πάντως πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Αν η βασική μας γραμμή επιμένει καθώς μειώνεται η αβεβαιότητα, θα πρέπει να καλυφθεί πολύ περισσότερο έδαφος. Αυτή είναι μια σημαντική προειδοποίηση», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ. «Προς το παρόν πάντως δεν βλέπουμε κρίση ρευστότητας», τόνισε.

«Η ρευστότητα του ευρώ αντιμετωπίζεται απόλυτα», συνέχισε η επικεφαλής της ΕΚΤ και προσέθεσε πως «δεν υπάρχει αμφιταλάντευση μεταξύ των τιμών και της οικονομικής σταθερότητας».

Παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέμεινε «πιστή» στις εξαγγελίες της και προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει και Ευρωπαίοι παράγοντες στη «Ν». Μετά την ανακοίνωση της απόφασης  οι δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έχασαν το σύνολο των κερδών τους και γύρισαν – έστω και οριακά- στο «κόκκινο».

Η ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη στον στόχο να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο 2%, ταυτόχρονα με την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών. Παρόλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί από τη σημερινή ανακοίνωση απουσιάζει η διατύπωση των περασμένων  μηνών ότι «η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει σημαντικά τα επιτόκια με σταθερό ρυθμό».

Συνεπώς, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 3,50%, 3,75% και 3,00% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 22 Μαρτίου 2023.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό