23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο υπόγειος ωκεανός του Εγκέλαδου ίσως διαθέτει φώσφορο άρα και ζωή

Ειδήσεις Ελλάδα

Υδροθερμικές πηγές και φιλικά στη ζωή χημικά στοιχεία συνθέτουν όπως φαίνεται τον υπόγειο ωκεανό του Εγκέλαδου. 

Το διαστημικό σκάφος Cassini που εξερευνούσε το σύστημα του Κρόνου για 13 χρόνια εντόπισε το 2008 πίδακες υδρατμών στον Εγκέλαδο. Αμέσως ο δορυφόρος έγινε σταθερός στόχος παρατήρησης και μελέτης και διαπιστώθηκε ότι σε βάθος περίπου 20 χλμ. κάτω από την παγωμένη επιφάνεια βρίσκεται ένας ωκεανός με βάθος περίπου 40 χλμ. Σειρά μελετών έχουν δείξει ότι ο ωκεανός αυτός δείχνει ότι συνθήκες φιλικές στην ζωή τόσο όσον αφορά την σύσταση του νερού αλλά και από το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης υδροθερμικών πηγών παρόμοιων με αυτές που υπάρχουν στους ωκεανούς της Γης.

Σε αυτές τις υδροθερμικές πηγές των ωκεανών της Γης διαπιστώθηκε τα τελευταία χρόνια ότι έχουν σχηματιστεί σύνθετα οικοσυστήματα και κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι εκεί έκανε την εμφάνιση της για πρώτη φορά η ζωή στον πλανήτη μας. Άρα η παρουσία τέτοιων πηγών και στον ωκεανό του Εγκέλαδου αυξάνει τις πιθανότητες ύπαρξης κάποιων μορφών ζωής (έστω και σε μικροβιακό επίπεδο) εκεί.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση της εθνικής ακαδημίας επιστημών των ΗΠΑ «PNAS» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Southwest ενισχύουν το σενάριο των φιλικών στη ζωή συνθηκών του υπόγειου ωκεανού στον Εγκέλαδο. Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν ενδείξεις της ύπαρξης φωσφόρου στον υπόγειο ωκεανό του παγωμένου φεγγαριού.

ΟΟ φωσφόρος είναι απαραίτητο χημικό στοιχείο για τη ζωή και αν τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιωθούν οι πιθανότητες παρουσίας της ζωής στον υπόγειο ωκεανό θα αυξηθούν περαιτέρω. Σύμφωνα με τους ερευνητές έχουν πλέον συλλεχθεί πολλά στοιχεία που υποδεικνύουν την φιλικότητα στη ζωή του ωκεανού του Εγκέλαδου και αυτό που πρέπει τώρα να γίνει είναι να πραγματοποιηθεί μια αποστολή εξερεύνησης του αυτού του ωκεανού για να βρούμε αυτή την ζωή, αν υπάρχει…

Naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό