25.9 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Ο υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου, Έλον Μασκ, έχει διαγράψει εκατομμύρια λογαριασμούς από το X

Ειδήσεις Ελλάδα

Η τελευταία «έκθεση διαφάνειας» του X ίσως εκπλήξει όσους έχουν ακούσει τον ίδιο τον ιδιοκτήτη της πλατφόρμας, Έλον Μασκ, να μιλά για την τεράστια σημασία της «ελευθερίας του λόγου».

Πριν αγοράσει ο Μασκ το Twitter το 2022, το κοινωνικό δίκτυο δημοσίευε μία έκθεση δύο φορές τη χρονιά με λεπτομέρειες και στατιστικά στοιχεία για απαιτήσεις δεδομένων, πνευματικά δικαιώματα, παραβιάσεις χρηστών και κλείσιμο λογαριασμών.

Η συγκεκριμένη έκθεση μάλιστα είχε έκταση περίπου 50 σελίδων ή και περισσότερο.

Τρία χρόνια αφότου ο Μασκ αγόρασε την πλατφόρμα και τη μετονόμασε σε Χ, αυτή είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύει μία «έκθεση διαφάνειας». Και τα αποτελέσματα εκπλήσσουν.

Υπό την ηγεσία, λοιπόν, του Έλον Μασκ, το Χ έχει διαγράψει τετραπλάσιο αριθμό χρηστών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 -5,3 εκατομμύρια λογαριασμούς- σε σύγκριση με αντίστοιχες περιόδους του Twitter.

Σύμφωνα, λοιπόν, με προηγούμενες εκθέσεις, το Twitter διέγραψε περίπου 873.000 λογαριασμούς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2021 στα 1,3 εκατομμύρια λογαριασμούς.

Οι πρόσφατες διαγραφές του Χ σχετίζονται με την ασφάλεια παιδιών, με κακοποίηση και παρενόχληση, καθώς και με ψεύτικες ταυτότητες χρηστών.

Και παρότι το Χ επανάφερε τους λογαριασμούς κάποιων επιφανών χρηστών, που είχε διαγράψει το Twitter, όπως το λογαριασμό του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, του Άλεξ Τζόουνς των infowars, ο Έλον Μασκ διέγραψε άλλους λογαριασμούς όπως ενός φοιτητή που παρακολουθούσε την πτήση του ιδιωτικού του αεροσκάφους.

Την περασμένη εβδομάδα, το Χ διέγραψε επίσης το λογαριασμό του δημοσιογράφου, Κεν Κλίππενστιν, μετά τη δημοσίευση ενός ρεπορτάζ 271 σελίδων για τον Τζ. Ντ. Βανς, τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το Χ, ο λογαριασμός διαγράφηκε επειδή περιείχε τη διεύθυνση του σπιτιού του υποψηφίου, καθώς και μέρος του αριθμού κοινωνικής ασφάλισης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μασκ μίλησε ανοιχτά για τη στήριξη του στον Ντόναλντ Τραμπ για την Προεδρία των ΗΠΑ, εν μέσω πληροφοριών ότι έχει συμφωνήσει να πάρει θέση στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο.

Και παρά το γεγονός ότι θεωρεί τον εαυτό του υπέρμαχο της ελευθερίας του λόγου, ο Μασκ έχει επανειλημμένως αρνηθεί τα αιτήματα κυβερνήσεων για περισσότερη επιτήρηση του περιεχομένου του Χ. και, φυσικά, έχει δεχτεί αιτήματα κυβερνήσεων όπως της Τουρκίας και της Ινδίας να διαγράψει κάποιους λογαριασμούς…

Μετά την εξαγορά του Twitter, o Μασκ απέλυσε τους περισσότερους εργαζόμενους στην εταιρεία στο κομμάτι του ελέγχου του περιεχομένου για λόγο μίσους και άλλα εγκλήματα. Ενώ από πρόσφατη έρευνα προκύπτει ότι η Χ θεωρείται η πιο αναξιόπιστη τεχνολογική εταιρεία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό