20.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ο Τόνι ήρθε, ο Οκο… έγραψε, η ΑΕΚ φουλ για τίτλο (VIDEO)

Ειδήσεις Ελλάδα

Για μια ολόκληρη γενιά ΑΕΚτζήδων, το πρωτάθλημα του 1989 ήταν η κορυφαία τους στιγμή κοντά στην ΑΕΚ. Κάθε Κυριακή εκείνου του χειμώνα κρύβει πολλή μαγεία, καθώς αποτελούσε ένα ακόμα βήμα προς τον τίτλο που έλειπε από τη Νέα Φιλαδέλφεια για δέκα ολόκληρα χρόνια.

Κάποιες Κυριακές, όμως, ήταν ακόμα πιο ιδιαίτερες. Κυρίως που η ΑΕΚ πήγαινε στις πιο ισχυρές έδρες του πρωταθλήματος, έβαζε ένα γκολ και έφευγε νικήτρια! Οι Παναθηναϊκός, Λάρισα, ΠΑΟΚ, Καλαμαριά, ΟΦΗ και ο Ολυμπιακός στο καθοριστικό ντέρμπι τίτλου έπεσαν θύματα αυτής της… συνήθειας της ΑΕΚ.

Η νίκη στη Λάρισα, ωστόσο, ήταν αυτή που ουσιαστικά «έχρισε» την ΑΕΚ για τα καλά διεκδικήτρια. Στις δέκα αγωνιστικές που είχαν προηγηθεί, είχε πάρει όλα τα ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια με μικρά σκορ, είχε νικήσει τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ με το φάουλ του Μίροσλαβ Οκόνκσκι, αλλά είχε και πολλές απώλειες μακριά από τη Νέα Φιλαδέλφεια, με ήττες από Πανιώνιο, Αρη και με ισοπαλίες σε Λιβαδειά και Βόλο.

Το πρόβλημα της σεζόν 1987-88, όταν η ΑΕΚ κέρδιζε τους αγώνες στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά αδυνατούσε να παίρνει νίκες μακριά από αυτήν, είχε αρχίσει να επανεμφανίζεται, όμως στις 4 Δεκεμβρίου 1988 στη Λάρισα κατέρρευσε και αυτή η θεωρία με μια μεγάλη, δύσκολη και κομβική νίκη στην έδρα της πρωταθλήτριας 1988.

Το 0-1 με το γκολ της μεγάλης μεταγραφής του καλοκαιριού, του Πολωνού Μίροσλαβ Οκόνσκι, στο 78′ της αναμέτρησης έκανε ευτυχισμένους τους οπαδούς της ΑΕΚ όπου γης και ειδικά τους περίπου 3.000 στο πέταλο του Αλκαζάρ πίσω από την εστία όπου σκόραρε ο Οκο. Ηταν μια νίκη-ορόσημο που έμελλε να αποτελέσει βήμα μιας πολύ μεγάλης πορείας. Και δεν μιλάμε μόνο για τον τίτλο που κατακτήθηκε εκείνη τη σεζόν με πρόεδρο τον Στράτο Γιδόπουλο, αλλά και για όλα τα ωραία που ακολούθησαν.

Ηταν όμως, και για έναν ακόμα λόγο ιστορική εκείνη η Κυριακή. Ηταν η μέρα που είδαμε για πρώτη φορά τον Τόνι Σαβέβσκι! Είχε αποκτηθεί λίγες μέρες νωρίτερα από τη Βαρντάρ Σκοπίων τον ήξερε από την τότε ενιαία Γιουγκοσλαβία και ήταν δική του επιλογή. Ο Τόνι έδειξε από την πρώτη μέρα ότι ήταν ένας καλός παίκτης. Είχε αντικρύσει μάλιστα και την πρώτη κάρτα του αγώνα. Τα υπόλοιπα τα ξέρουμε όλοι: δώδεκα χρόνια τεράστιας καριέρας στην ΑΕΚ με τίτλους και με ασύγκριτη συνέπεια και προσφορά!

Είναι χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο μετά τον αγώνα, όταν ο Στράτος Γιδόπουλος ανακοίνωσε πριμ 500.000 δρχ. σε κάθε παίκτη για τη νίκη. Τη στιγμή που οι παίκτες επευφημούσαν τον πρόεδρο, ο Σαβέβσκι γύρισε και ρώτησε τον Στέλιο Μανωλά αν το ποσό ήταν για εκείνη τη νίκη ή για… όλο το χρόνο!

Στο βίντεο που δημοσιεύουμε, μπορεί να δει κανείς πώς είχε εξελιχθεί το ματς. Η πολύ καλή Λάρισα της εποχής εκείνης πίεσε, αλλά ο Σπύρος Οικονομόπουλος είχε κάνει μία ακόμα από τις μεγάλες εμφανίσεις του που είχαν βοηθήσει καθοριστικά την ΑΕΚ να κατακτήσει τον τίτλο.

Το γκολ ήρθε σε μια αντεπίθεση στο 78′. Ο Μανωλάς έδιωξε την μπάλα μακριά από την περιοχή της ΑΕΚ και ο Οκόνσκι κατάφερε να αξιοποιήσει μια μπαλιά που φαινόταν χαμένη, αφήνοντας πίσω τον (μετέπειτα παίκτη της ΑΕΚ) Γιώργο Αγορογιάννη. Εφτασε στην περιοχή, πλάσαρε τον Μιχαήλ και έδωσε μια μεγάλη νίκη στην ομάδα του. Σαν σήμερα πριν 26 χρόνια στο Αλκαζάρ…

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Οικονομόπουλος, Βασιλόπουλος, Γεωργιάσης, Μανωλάς, Κούτουλας,  Π. Παπαϊωάννου, Πατίκας (87′ Πεπές) Σαβέβσκι, Χριστοδούλου (77′ Φαμέλης) Οκόνσκι, Σαββίδης

Στις 4 Δεκεμβρίου

4/12/39 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-2 (Πρωτάθλημα Αθηνών)

4/12/49 Απόλλων-ΑΕΚ 1-2  (Πρωτάθλημα Αθηνών)

4/12/54 ΑΕΚ-Αιγάλεω 2-2  (Πρωτάθλημα Αθηνών)

4/12/32 Εθνικός-ΑΕΚ 1-2 (Πρωτάθλημα Ελλάδας)

4/12/60 Δόξα Δράμας-ΑΕΚ 1-0 (Α’ Εθνική)

4/12/65 Προοδευτική-ΑΕΚ 1-3 (Α’ Εθνική)

4/12/66 Απόλλων Αθηνών-ΑΕΚ 0-1 (Α’ Εθνική)

4/12/77 ΑΕΚ-Παναχαϊκή 4-0 (Α’ Εθνική)

4/12/85 ΑΕΚ-Καλλιθέα 1-1 (Κύπελλο Ελλάδας)

4/12/88 Λάρισα-AEK 0-1 (Α’ Εθνική)

4/12/05 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-1 (Α’ Εθνική)

4/12/11 ΑΕΚ-Κέρκυρα 1-0 (Α’ Εθνική)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό