14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο τίτλος της ΑΕΚ που πήγε να πέσει από το… τραμ

Ειδήσεις Ελλάδα

Στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, η ΑΕΚ ήταν μια από τις καλύτερες ομάδες της Ελλάδας, βασιζόμενη στην ομάδα που είχε κατακτήσει τα τελευταία προπολεμικά πρωταθλήματα και είχε ατυχήσει να χάσει τα καλύτερά της χρόνια λόγω του πολέμου. Όταν πια άρχισαν και πάλι οι διοργανώσεις, η ΑΕΚ ήταν η κορυφαία ομάδα της Αθήνας, κατακτώντας τους τοπικούς τίτλους του 1946 και του 1947 και χάνοντας τον πανελλήνιο τίτλο του 1946 σκανδαλωδώς από τον Άρη, καθώς οι Θεσσαλονικείς είχαν χρησιμοποιήσει παίκτες που ουσιαστικά δεν τους ανήκαν.

Η ΑΕΚ πήγε να χάσει «τσάμπα και βερεσέ» και τον αθηναϊκό τίτλο του 1947. Και μάλιστα, με αφορμή ένα περιστατικό που είναι αδιανόητο για τα σημερινά δεδομένα.

Σαν σήμερα το 1947 η ΑΕΚ είχε νικήσει τον Φωστήρα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 22’ με τον Πιλάτο, αλλά η κατάσταση ανατράπηκε στο δεύτερο ημίχρονο με τα γκολ του Ξένου (κατά κόσμο Ξενοφών Μαρκόπουλος) και του Παπαντωνίου στο 54’ και στο 67΄αντίστοιχα. Με ενδεκάδα τους Α. Παπαδόπουλο, Γάσπαρη, Γ. Παπαδόπουλο, Εισαγγελέα, Παντελίδη, Βλαντή, Ξένο, Χατζηβαρδέα, Τζανετή, Μαρόπουλο και Παπαντωνίου, η ΑΕΚ έκανε ένα ακόμα βήμα για τον τίτλο.

Κι όμως, πήγε να χάσει τον αγώνα στα χαρτιά! Και ο λόγος ήταν η χρησιμοποίηση του νεαρού τερματοφύλακα Παπαδόπουλου που την ίδια μέρα είχε παίξει σε αγώνα και με τη δεύτερη ομάδα της ΑΕΚ, κάτι που απαγόρευαν οι κανονισμοί της ΕΠΟ!  Ο βασικός τερματοφύλακας της ΑΕΚ, ο μεγάλος Μιχάλης Δελαβίνιας (1921-2003) είχε τραυματιστεί κατεβαίνοντας από ένα… τραμ καθ’ οδόν γήπεδο και ήταν αδύνατο να αγωνιστεί. Και άλλος διαθέσιμος τερματοφύλακας δεν υπήρχε!

Ο Φωστήρας κατέθεσε ένσταση, έχοντας και το σιγοντάρισμα του Παναθηναϊκού και του Πανιωνίου που διεκδικούσαν τον τίτλο αλλά και την πίεση των οπαδών του που επέμεναν να διεκδικήσει ο σύλλογός τους στα χαρτιά μια νίκη που στην ουσία δεν θα του πρόσφερε τίποτα. Ο Φωστήρας ήταν αδιάφορος βαθμολογικά. Απλά θα έκανε ζημιά στην ΑΕΚ.

Η υπερασπιστική γραμμή της «Ένωσης» βασίστηκε στο επιχείρημα ότι με έναν νεαρό και ήδη καταπονημένο από προηγούμενο αγώνα τερματοφύλακα, μόνο ωφελημένη δεν ήταν. Επίσης, υποστήριξε ότι υπήρχαν λάθη στη διατύπωση της ένστασης του συλλόγου των Σφαγείων.

Η υπόθεση «σερνόταν» για μέρες και εν τέλει απορρίφθηκε με ψήφους 6-5 στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΣΑ στις 12/2/1947. Μία εβδομάδα αργότερα, η ΑΕΚ νίκησε με 1-0 στη Νέα Σμύρνη και πήρε ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του Πανιωνίου. Ακολούθησε το 6-0 με τον Αστέρα Αθηνών και, ενώ όλα έδειχναν ότι η ΑΕΚ είχε «καθαρίσει», ήρθε η ήττα με 2-0 από τον Παναθηναϊκό στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Την ίδια ώρα, ο Πανιώνιος κέρδιζε με 9-1 το ματς με την ουραγό ΑΕ Παγκρατίου, ισοβαθμούσε με την ΑΕΚ στους 45 βαθμούς, αλλά η ΑΕΚ πήρε τον τίτλο στη διαφορά τερμάτων.

Στη φωτογραφία, η ενδεκάδα της ΑΕΚ στον αγώνα της 19/2/47 με τον Πανιώνιο. Ορθιοι οι Μάγειρας, Παπαντωνίου, Δελαβίνιας, Μαρόπουλος, Τζανετής, Ξένος, Εισαγγελέας, Παντελίδης, Παπαδόπουλος και καθιστοί οι Γούλιος, Χατζηβαρδέας.

Στις 25 Ιανουαρίου

25/1/47 ΑΕΚ-Φωστήρας 2-1 (Πρωτάθλημα Αθηνών)25/1/59 Δόξα Δράμας-ΑΕΚ 2-2 (Πρωτάθλημα Ελλάδας)25/1/70 Πανσερραϊκός-ΑΕΚ 1-1 (A’ Εθνική)25/1/76 Πιερικός-ΑΕΚ 0-0 (A’ Εθνική)25/1/84 Απόλλων-ΑΕΚ 0-1 (Κύπελλο Ελλάδας)25/1/87 Διαγόρας-AEK 0-0 (A’ Εθνική -το χαμένο πέναλτι του Νίλσεν στέρησε μια σημαντική νίκη)25/1/98 Προοδευτική-ΑΕΚ 3-2 (A’ Εθνική -πρώτη ήττα μετά από τρεις μήνες και πρώτα σημάδια κρίσης που οδήγησε σε ελεύθερη βαθμολογική πτώση)

25/1/92 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 3-1 (A’ Εθνική –μεγάλη εμφάνιση και νίκη της ΑΕΚ που αναδείχθηκε με αυτό το αποτέλεσμα πρωταθλήτρια χειμώνα)

25/1/04 ΑΕΚ-Ηρακλής 4-0 (A’ Εθνική -ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έφυγε από τον πάγκο λίγο μετά το πρώτο γκολ και υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του, με αφορμή ένα εμετικό σύνθημα μερίδας των οπαδών που αποτέλεσε την κορυφή του παγόβουνου μιας μεγάλης κόντρας)25/1/09 ΑΕΚ-Πανιώνιος 3-0 (A’ Εθνική)

25/1/17 Λεβαδειακός – ΑΕΚ 0-1 (Κύπελλο, φάση των 8 πρώτος αγώνας με γκολ του Μπακασέτα)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό