26.5 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Ο «στεγνός» χειμώνας, η ξηρασία στα δάση και ο φόβος πυρκαγιών – Ο Κ. Λαγουβάρδος στο Naftemporiki TV

Ειδήσεις Ελλάδα

Από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι και τον Απρίλιο του 2024, σε ορισμένες περιοχές κυρίως της κεντρικής και νότιας χώρας οι βροχοπτώσεις εμφάνισαν πτώση από 40% έως 50%, δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας σήμερα, Παρασκευή στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με τον Τάκη Σπηλιόπουλο.

Ο κ. Λαγουβάρδος επεσήμανε ότι οι μοναδικές περιοχές που ήταν κοντά στα κανονικά επίπεδα βροχοπτώσεων ή λίγο πάνω από αυτά, ήταν περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. «Ακόμα και σε περιοχές που οι βροχές ήταν ικανοποιητικές, όπως στα βορειοδυτικά μας, η έλλειψη του χιονιού επίσης φαίνεται στους ταμιευτήρες» σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος, είναι κάτι που έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν. «Έχουμε δει και αντίστοιχα χρονιές όπως το 2019 που είχαμε πολλές βροχές στα ανατολικά και στα νότια» τόνισε και επεσήμανε ότι «οι βροχοπτώσεις παρουσιάζουν μια σημαντική μεταβολή από χρόνο σε χρόνο, απλά στις περιοχές οι οποίες όπως οι Κυκλάδες ή η Κρήτη που βρέχει συνήθως το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, αν χαθούν αυτές οι βροχές, είναι πολύ δύσκολο να αναπληρωθούν στη συνέχεια».

Η ξηρασία στα δάση

Ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών τόνισε πως «οι υψηλές θερμοκρασίες που είχαμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, συντελούν ώστε να έχουμε έτσι ξηρασία στα δάση μας και επομένως και αυτό που ονομάζουμε νεκρή καύσιμη ύλη». Σημείωσε, εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά, ότι σε χρονιές με μεγάλους καύσωνες εν μέσω καλοκαιριού, όπως το 2021 και το 2023, εκδηλώθηκαν μεγάλες πυρκαγιές.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Λαγουβάρδος, οι δασικές πυρκαγιές συνδέονται κυρίως με όσα συμβαίνουν μέσα στο καλοκαίρι. «Αν έχουμε παρατεταμένους καύσωνες που σημαίνει και παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας και ξηρασίας, τα πράγματα γίνονται δύσκολα στα ελληνικά δάση» τόνισε.

Παράλληλα, συνέστησε να χρησιμοποιείται με προσοχή ο όρος ερημοποίηση, ωστόσο όπως τόνισε, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις προβλέψεις για έλλειψη βροχοπτώσεων και αύξηση θερμοκρασίας.

Έρχεται ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων ετών στην Ευρώπη

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό