15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο στασιμοπληθωρισμός είναι εδώ

Ειδήσεις Ελλάδα

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη, με την οικονομική δραστηριότητα να κατεβάζει αισθητά ταχύτητα, πριν ακόμη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων. Η αναγγελία και μόνο για το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος, σε συνδυασμό με τη σφοδρή ενεργειακή κρίση και τον εκρηκτικό πληθωρισμό που αυτή συνεπάγεται αρκούν για να πατήσουν το φρένο. Η Capital Economics σχολιάζει μάλιστα πως «ο στασιμοπληθωρισμός είναι ήδη εδώ». 

Τα τελευταία δεδομένα πιστοποιούν το ζοφερό σκηνικό. Ο δείκτης PMI για τη δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών αποκαλύπτει νέα σημαντική επιβράδυνση τον Ιούνιο, ενώ η παραγωγή στη μεταποίηση βρίσκεται ήδη σε τροχιά συρρίκνωσης.

Ο Σύνθετος Δείκτης PMI υποχώρησε στις 51,9 μονάδες τον Ιούνιο από 54,8 τον Μάιο και ήταν αρκετά χαμηλότερα των προβλέψεων, σε χαμηλά 16 μηνών. 

Ο PMI της μεταποίησης υποχώρησε από τις 54,6 μονάδες σε μόλις 52 έναντι προβλέψεων για μικρή μόνο πτώση στις 53,9 μονάδες. Ήταν η χειρότερη επίδοση των τελευταίων 2 ετών. Ο επιμέρους δείκτης της παραγωγής στην μεταποίηση έκανε βουτιά από τις 51,3 στις 49,3 μονάδες – υποχωρώντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020. Ο δείκτης νέων παραγγελιών βυθίστηκε στο 44,7.

Ο δείκτης PMI του τομέα υπηρεσιών διολίσθησε σε χαμηλά πέντε μηνών, στις 52,8 μονάδες τον Ιούνιο από 56,1 τον Μάιο και ενώ οι προβλέψεις τον ήθελαν πάνω από τις 55 μονάδες. 

naftemporiki.gr  

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό