20.9 C
Athens
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Ο Σπούναρ επανεξελέγη γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Ματσιέι Σπούναρ επανεξελέγη πρώτος γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μετά τη μερική ανανέωση των μελών του Δικαστηρίου 1, με τον Πολωνό να αναλαμβάνει καθήκοντα από τώρα έως τις 6 Οκτωβρίου 2027.

Ο Σπούναρ διορίστηκε γενικός εισαγγελέας στο Δικαστήριο στις 23 Οκτωβρίου 2013. Ορίστηκε πρώτος γενικός εισαγγελέας στις 11 Οκτωβρίου 2018, εξελέγη σε αυτό το ρόλο για πρώτη φορά στις 8 Οκτωβρίου 2021 κι έχει ασχοληθεί με δύο βασικά ποδοσφαιρικά ζητήματα μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για την ευρωπαϊκή Super League και την υπόθεση Ντιαρά, την περασμένη εβδομάδα, όπου του ζητήθηκε να δώσει την ερμηνεία των ποδοσφαιρικών κανόνων με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Γεννημένος το 1971 στην Κρακοβία, αποφοίτησε από τη Νομική από το πανεπιστήμιο της Σιλεσίας το 1995 και απόκτησε μεταπτυχιακό από το Collège d’Europe de Bruges, το 1996.

Το 2000 έκανε τη διδακτορική διατριβή του. Έγινε διπλωματούχος διδάκτορας νομικών επιστημών το 2009 και στη συνέχεια καθηγητής Νομικής το 2013, στο Πανεπιστήμιο της Σιλεσίας.

Η ακαδημαϊκή του δραστηριότητα τον οδήγησε στο Jesus College στο Κέιμπριτζ ως «Visiting Scholar» το 1998, στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο της Λιέγης το 1999 και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, το 2003.

Το 2001 εντάχθηκε στον δικηγορικό σύλλογο του Κατοβίτσε (Πολωνία), όπου και άσκησε τη δικηγορία εκεί μέχρι το 2008. Την ίδια περίοδο ήταν και μέλος της Επιτροπής Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Πολωνίας.

Υπηρέτησε ως υφυπουργός Εξωτερικών στο Γραφείο της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης (Πολωνία) από το 2008 έως το 2009, προτού εισέλθει στην υπηρεσία του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών μεταξύ 2010 και 2013.

Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ετών εκπροσώπησε, ως αντιπρόσωπος, την πολωνική κυβέρνηση σε πολλές υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχοντας παραμείνει στενά συνδεδεμένος με τον χώρο της ακαδημαϊκής έρευνας, είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής διαφόρων νομικών περιοδικών και ταυτόχρονα συγγραφέας πολυάριθμων δημοσιεύσεων για το ευρωπαϊκό και το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό