18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Ρότζερ Γουότερς έκανε διασκευή σε φημισμένο τραγούδι του Βίκτορ Χάρα

Ειδήσεις Ελλάδα

«Το δικαίωμα να ζεις ειρηνικά», το τραγούδι του 1971 που έγινε ο ύμνος των διαδηλωτών στη Χιλή το 2019 διασκεύασε με τον δικό του τρόπο ο Ρότζερ Γουότερς, ο οποίος μοιράστηκε δική του εκδοχή στο άσμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτό είναι για τον λαό του Σαντιάγκο και του Κίτο και της Γιάφας και της Λα Πας και της Βαγδάτης και της Βουδαπέστης και οπουδήποτε αλλού θέλουν να μας βλάψουν» εξήγησε ο Γουότερς, μιλώντας για τη δική του ηχογράφηση στο κομμάτι του Βίκτορ Χάρα, στην οποία ο Βρετανός μουσικός θέλησε να αποτυπώσει την περίοδο έξαρσης αυταρχικών καθεστώτων σε όλον τον πλανήτη.

«Από το κελί μου στη Νέα Υόρκη / Μπορώ ν’ ακούσω τις caserolazos (διαδηλώσεις κατά του εκλεγμένου Χιλιανού προέδρου Σαλβαντόρ Αλιέντε, χτυπώντας κατσαρόλες) / Μπορώ να σε μυρίζω Πινέρο», τραγουδάει ο Γουότερς. «Μπορεί να πυροβολείς τα μάτια των παιδιών / Ήσουν πάντα αυτός ο διαολεμένος τρελός / Αλλά ποτέ δεν θα σβήσεις τη φλόγα», συνεχίζει.

«Να προσέχετε, λοιπόν, Μπολσονάρου, Γκουαϊδό και Μόντι και Τραμπ», προειδοποιεί μέσα από το δικό του «Το δικαίωμα να ζεις ειρηνικά».

I’ve re-recorded Victor Jara’s great song “The Right to Live in Peace”.

This is for the people of Santiago & Quito & Jaffa & Rio & La Paz & New York & Baghdad & Budapest and everywhere else the man means us harm.Love R.

Watch full and read lyrics: https://t.co/S6Uroyl9QM pic.twitter.com/HUQzkHKCIq

— Roger Waters (@rogerwaters) April 1, 2020

Ποιος ήταν ο Βίκτορ Χάρα

Ο Βίκτορ Λίδιο Χάρα Μαρτίνεθ (28 Σεπτεμβρίου 1932 – 16 Σεπτεμβρίου 1973) ήταν Χιλιανός ποιητής, τραγουδιστής, συνθέτης και θεατρικός σκηνοθέτης και συγγραφέας.

Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μουσικού-πολιτικού κινήματος «Nueva Canción Chilena», που αναπτύχθηκε στη Χιλή τη δεκαετία του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μέχρι το πραξικόπημα του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ το 1973, με το οποίο ανατράπηκε ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, Σαλβαντόρ Αλιέντε.

Ο Βίκτορ Χάρα συνελήφθη την επομένη του πραξικοπήματος, στις 12 Σεπτεμβρίου 1973, μεταφέρθηκε στο Στάδιο της Χιλής (Estadio Chile), όπου είχαν μεταφερθεί και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι, και αφού υπέστη βασανιστήρια, δολοφονήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1973.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό