29.3 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Ο ρόλος του Μητσοτάκη στην Ευρώπη μετά την 9η Ιουνίου

Ειδήσεις Ελλάδα

Τον δικό του ρόλο στην Ευρώπη την επομένη των ευρωεκλογών περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Δευτέρα, σε συνέχεια της κατηγορηματικής απόρριψης, μία ημέρα νωρίτερα, κάθε ενδεχομένου να αναλάβει την Προεδρία της Επιτροπής.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να είναι εκείνος ο βασικός διαπραγματευτής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις συζητήσεις που θα εκκινήσουν αμέσως μετά από τις ευρωεκλογές, σε πρώτη φάση με στόχο την επίτευξη συμβιβασμών και συναινέσεων για το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί επικεφαλής της νέας Επιτροπής.

Βασική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο ωστόσο, θα είναι να επιτύχει η ΝΔ τους εκλογικούς της στόχους, ώστε, αφενός, να παραμείνει το ισχυρότερο κόμμα-μέλος του ΕΛΚ στην Ευρώπη και, αφετέρου, να αποφύγει αναταράξεις και αμφισβητήσεις στο εσωτερικό.

Επί της ουσίας, η διαδικασία για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Επιτροπής αναμένεται αρκετά σύνθετη και περίπλοκη.

Οι ψήφοι του ΕΛΚ ούτως ή άλλως δεν θα επαρκούν για την επίτευξη της απόλυτης πλειοψηφίας στο ευρωκοινοβούλιο, η οποία είναι αναγκαία για την έγκριση της υποψηφιότητας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αυτό θα σημάνει αυτομάτως την ανάγκη συζητήσεων και συνεννοήσεων με τις υπόλοιπες ευρωομάδες και κατ’ αρχήν, με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, που όμως δεν διαφαίνεται ότι προσφέρει πολλές ρεαλιστικές πιθανότητες.

Εναλλακτικά, προβάλλει ήδη η επώδυνη προοπτική της διαπραγμάτευσης με την Τζόρτζια Μελόνι, η οποία αναμένεται ότι θα επιβεβαιώσει την πολιτική της ισχύ στις 9 Ιουνίου και ήδη συζητά η ίδια με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκαλώντας όμως αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΕΛΚ.

Η διαδικασία αναμένεται να περιπλακεί ακόμη περισσότερο, σε περίπτωση που η ιταλίδα Πρωθυπουργός συμμαχήσει με την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, η οποία σε δημοσκοπικό επίπεδο προβάλλει ως αδιαφιλονίκητο φαβορί στις ευρωεκλογές στη Γαλλία.

Ήδη πάντως, η υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν έχει αρχίσει να αμφισβητείται. Ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει προτείνει ανοιχτά τον Μάριο Ντράγκι, όμως αναμένεται να βγει αποδυναμωμένος από τις ευρωεκλογές. Άλλα ονόματα, όπως του σοσιαλιστή πρώην Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα έχουν αρχίσει να συζητούνται, όμως κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το ΕΛΚ θα βρεθεί αναγκασμένο να συμβιβαστεί με την ανάδειξη ενός υποψηφίου από άλλη πολιτική ομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις για την ηγεσία της Επιτροπής δεν προμηνύονται απλές, εν όψει της πρώτης μετεκλογικής συνάντησης των ευρωπαίων ηγετών, στο άτυπο συμβούλιο της 17ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό