16.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο πρώτος ρομπο-σκύλος οδηγός ατόμων με προβλήματα όρασης

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι ερευνητές έδωσαν στην δημοσιότητα μια εικόνα του ρομποτικού τετράποδου που μπορεί να βοηθά άτομα με προβλήματα όρασης να κινούνται στον δρόμο με ασφάλεια

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν τεχνολογία με την οποία άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν να έχουν ως βοηθό τους ένα τετράποδο ρομπότ

Την τεχνολογία ανέπτυξαν επιστήμονες του φημισμένου Πανεπιστημίου Μπέρκλει στην Καλιφόρνια. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα ρομποτικό σκύλο που θα καθοδηγεί άτομα με προβλήματα όρασης για να κινούνται με ασφάλεια σε εξωτερικούς χώρους. Ο ρομπο-σκύλος θα βοηθά τον κάτοχο του να αποφεύγει εμπόδια και να περπατά χωρίς κίνδυνο σε μικρά πεζοδρόμια ή σε σημεία που στενεύει πολύ ο διαθέσιμος χώρος κίνησης.

Το ρομποτικό τετράποδο διαθέτει ένα σύστημα λέιζερ με το οποίο  χαρτογραφεί τον χώρο που βρίσκεται και μια κάμερα με την οποία βλέπει τον άνθρωπο που συνοδεύει και το σημείο που βρίσκεται κάθε στιγμή ώστε να τον κατευθύνει κατάλληλα για το που πρέπει να κινηθεί.

Στις δοκιμές που έχουν γίνει το ρομπότ κατάφερε να καθοδηγήσει σωστά άτομα που είχαν δεμένα τα μάτια τους. Κατάφερε μάλιστα να τα κατευθύνει κινούμενο ελεύθερα χωρίς δηλαδή να το κρατά κάποιος με το λουρί. Οι ερευνητές σχεδιάζουν ήδη το επόμενο βήμα τους που είναι η ανάπτυξη τεχνολογίας η οποία θα επιτρέπει τον συγχρονισμό κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών με το ρομπότ ώστε να του μεταφέρει πληροφορίες και δεδομένα για το που πρέπει να πάει ο κάτοχος του. Το ρομπότ χρησιμοποιώντας υπηρεσίες όπως το GPS θα μπορεί όχι απλά να προσέχει τον κάτοχο του για να κινείται με ασφάλεια αλλά να τον οδηγεί εκείνο στον προορισμό του.  

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό