22.5 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο πρώην πρωθυπουργός ντε Βιλπέν έγινε ο αγαπημένος της Αριστεράς

Ειδήσεις Ελλάδα

Κατά της επιλογής του Μισέλ Μπαρνιέ ως πρωθυπουργού από τον Εμμανουέλ Μακρόν τάχθηκε ο Γκωλικός, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Προσκεκλημένος στο φεστιβάλ της εφημερίδας Ουμανιτέ του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος,  ο πρώην πρωθυπουργός του Ζακ Σιράκ δεν δίστασε μάλιστα να ειρωνευτεί το πρώην κόμμα του, τους Ρεπουμπλικανούς. «Είναι ένα κόμμα που ήρθε τελευταίο στις εκλογές, αλλά σχηματίζει την κυβέρνηση», είπε ο ντε Βιλπέν και πρόσθεσε ειρωνικά: «Αναγνωρίζουμε λοιπόν ότι αυτή η επιλογή έχει αξία, γιατί δίνει ουσία στην ευαγγελική ρήση : οι πρώτοι θα είναι τελευταίοι και ο τελευταίοι, πρώτοι».

Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν είχε κατηγορήσει πριν λίγες ημέρες τον Μισέλ Μπαρνιέ ότι θα πρέπει «να ψάξει για τη νομιμότητά του με τα χέρια του, να την χτίσει».

Ο πρώην Πρωθυπουργός βρήκε μάλιστα την ευκαιρία στο Φεστιβάλ της Ουμανιτέ να στηρίξει το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο: «Υπήρξε μια δύναμη που αναδείχθηκε στην κορυφή, έπρεπε να της δώσουμε μια ευκαιρία», είπε στο αριστερό ακροατήριο, που ξέσπασε σε επευφημίες. Εκτίμησε επίσης ότι δεν εναπόκειται στον πρόεδρο Μακρόν να κρίνει εάν μια κυβέρνηση της Αριστεράς «θα είχε διάρκεια στο χρόνο».

Η «αόρατη» Γάζα

Ο ντε Βιλπέν, που έμεινε στην ιστορία ως υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας για το «όχι» στον πόλεμο του Ιράκ του 2003 , έκανε λόγο για έναν «αόρατο πόλεμο στη Γάζα» και για μια σιωπή γύρω από το «μεγαλύτερο ιστορικό σκάνδαλο », για το οποίο «  κανείς δεν μιλάει πια».

«Το δράμα της Γάζας, είπε ο Βιλπέν, που επιδεινώνει περαιτέρω την απογοήτευση ορισμένου αριθμού λαών του Παγκόσμιου Νότου, είναι το αόρατο του θανάτου, η σιωπή για τους νεκρούς στη Γάζα». Όπως είπε « δεν είναι θέμα άρνησης της φρίκης, ούτε της βαρβαρότητας, ούτε της τρομοκρατίας που εμφανίστηκε στις 7 Οκτωβρίου, αλλά όλοι αυτοί οι θάνατοι έχουν πρόσωπο. Πώς θρηνούμε αυτούς τους θανάτους που δεν υπάρχουν;»

Ο πρώην πρωθυπουργός του προέδρου Ζακ Σιράκ μεταξύ 2005 και 2007 και ένθερμος υπερασπιστής της ισορροπημένης γκωλικής διπλωματίας, έχει γίνει το αγαπημένο «παιδί» της γαλλικής αριστεράς.

Σχετικά διακριτικός μέχρι πρόσφατα, ο ντε Βιλπεν έκανε μια αξιοσημείωτη επιστροφή στα μέσα ενημέρωσης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Στις 12 Οκτωβρίου εμφανίστηκε στη France Inter και δήλωσε «έκπληκτος από την κλίμακα, τη φρίκη και τη βαρβαρότητα» της επίθεσης της Χαμάς, αλλά είπε ότι δεν ξαφνιάστηκε από «αυτό το μίσος που έχει εκφραστεί» από «αυτή την υπαίθρια φυλακή» που είναι η Λωρίδα της Γάζας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό