17.8 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Ο Πρωθυπουργός , η Πρόεδρος και ο Τσιόδρας – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

O Πρωθυπουργός την πρώτη μέρα σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων ελέγχου της πανδημίας μετέβη και για συμβολικούς, πέραν των άλλων, λόγους από το Μέγαρο Μαξίμου στο διπλανό Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την εξέλιξη της νόσου και το στοίχημα »ξεκλειδώματος» της χώρας.

Λομβαρδία: Τι έφερε τελικά την καταστροφή; – Ξέχασαν τα γηροκομεία, έκαναν τη χάρη στις βιομηχανίες

Είχαν έτσι μια ευκαιρία να συζητήσουν εκτενώς από κοντά, γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα επικοινωνούσαν από μακριά παρότι γείτονες.

Μην ξεχνάτε ότι η ανάληψη των καθηκόντων της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας σχεδόν συνέπεσε με τις απαγορεύσεις λόγω του κορωνοϊού.

Το κλίμα πάντως ήταν εγκάρδιο, η ενημέρωση ήταν βαθιά ,ο κ. Μητσοτάκης εκθείασε το έργο του κ. Τσιόδρα και της επιστημονικής ομάδας που τον συνοδεύει και η Πρόεδρος συγκατένευσε εκθειάζοντας με τη σειρά της τον καθηγητή γιατρό που όλο το προηγούμενο διάστημα έπεισε τους πάντες με τον μειλίχιο και επιστημονικό λόγο του για την αναγκαιότητα και την πιστή εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Κατά τα λοιπά κοινές είναι αγωνίες για τη συνέχεια, για την διατήρηση του πλεονεκτήματος και την ανάρρωση της οικονομίας.

Δηλώθηκε δε ότι ο Πρωθυπουργός θα ενημερώνει τακτικά, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, την Πρόεδρο για την εξέλιξη των κρίσιμων υποθέσεων της χώρας.

********

 

Αθήνα , όπως Σεούλ

 

»Βγαίνοντας από το σπίτι μας ας βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας » προέτρεψε τους πολίτες ο Πρωθυπουργός. Οι οποίοι μπορεί να πει κανείς ότι απεδείχθησαν έτοιμοι να την ακολουθήσουν.

Αντικειμενικά  οι πολίτες τήρησαν τις οδηγίες και τα μέτρα αυτοπροστασίας στην πρώτη τους έξοδο μετά από 42 μέρες καραντίνας.

Παντού στους δρόμους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα μικρά καταστήματα, τα σούπερ – μάρκετ, τα κομμωτήρια και αλλού η συντριπτική πλειοψηφία εφαρμόζει το τρίπτυχο Χαρδαλιά, το περίφημο »ΧΑΜ»  »χέρια, απόσταση, μάσκες» και δείχνει να υπερασπίζεται σοβαρά το αποτέλεσμα της προηγούμενης περιόδου του εγκλεισμού.

Στην Αθήνα οι πολίτες κινούνται με τις μάσκες στο πρόσωπο σαν να ζουν στη Σεούλ…

Και βεβαίως δεν ισχύουν οι φήμες που θέλουν απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, ούτε εκείνες που επιμένουν ότι οι άνω των 65 δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν.

 

 

                                                                                                 ********

Κοινά πρωτόκολλα .. και έρανοι

 

Κοινή είναι ωστόσο, η πεποίθηση ότι όσο περνά ο καιρός κάμπτεται η ανησυχία για την υγειονομική κρίση και αναδεικνύεται εκείνη της οικονομίας. Οι πολίτες αγωνιούν περισσότερο πια για τις δουλειές και τα εισοδήματά τους παρά για οτιδήποτε άλλο.

Ειδικά ο ευρύς και διασυνδεδεμένος κύκλος του τουρισμού, των μεταφορών, της εστίασης διατηρεί τις περισσότερες αβεβαιότητες, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για τις διαδικασίες αποκατάστασης.

Πράγμα που απασχολεί έντονα την Ευρώπη. Τις επόμενες μέρες θα επιχειρηθεί στις Βρυξέλλες προσέγγιση κοινών λύσεων όσον αφορά ακριβώς, τον τουρισμό, τα ταξίδια, τις διασυνοριακές μεταφορές, τα ξενοδοχεία, την εστίαση και τα κοινά πρωτόκολλα υγιεινής και απόστασης που πρέπει να εφαρμοστούν για να επανεκκινήσουν οι παραπάνω υπηρεσίες.

Οπως λένε ευρωπαίοι παράγοντες το πακέτο των παραπάνω ρυθμίσεων είναι ίσως από τα κρισιμότερα για να υπηρετηθούν οι βασικές αρχές επανεκκίνησης της κεφαλαιώδους για την Ενωμένη Ευρώπη κοινής εσωτερικής αγοράς. Το Κολλέγιο των Επιτρόπων και το Εurogroup της Παρασκευής θα αξιολογήσει προτάσεις για εφαρμογή κοινών πρωτοκόλλων.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι γενικώς η Ευρώπη βραδυπορεί και πολλοί ανησυχούν αν η σημερινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει το πολιτικό βάρος για να αντιμετωπίσει τούτη την τόσο  μεγάλη κρίση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι πάντως που δηλώνουν την απογοήτευσή τους και σπεύδουν να επικρίνουν τη νέα ομάδα της κυρίας Ούρσουλας ότι μόνο εράνους μπορεί να οργανώσει…

 

 

                                                                                                            ********

 

Η προτροπή Στουρνάρα

 

Μια και πιάσαμε τα ευρωπαϊκά ο Γιάννης Στουρνάρας επιμένει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να δράσει όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Να κάνει δηλαδή ότι περνάει από το χέρι της ώστε να αντιμετωπιστούν οι ασυμμετρίες των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού μεταξύ των κρατών – μελών. Ουσιαστικά δηλώνει ότι η Ευρώπη επιβάλλεται να αποτρέψει να μετεξελιχθεί η τρέχουσα κρίση σε μια νέα αποδιαρθρωτική κρίση χρέους. Κάτι τέτοιο, πιστεύει ακράδαντα, θα κλόνιζε και θα διέλυε την Ευρώπη. Γι’ αυτό επιμένει ότι η Ευρώπη πρέπει να δανειστεί 1-1,5 τρισ. ευρώ από τις αγορές και να διανείμει το παραπάνω ποσό με ένα μεικτό σχήμα επιδοτήσεων και χαμηλότοκων δανείων μακράς διάρκειας στις χώρες – μέλη. Κατ’ αυτό είναι ο μόνος τρόπος για να σωθεί η Ευρώπη από μια νέα βασανιστική και διαλυτική κρίση.

*******

Το περιβάλλον , οι ανεμογεννήτριες και τα ..πουλιά

 

Το νομοσχέδιο για το περιβάλλον προκαλεί πολλές αντιδράσεις κυρίως λόγω κεκτημένης ταχύτητας. Προκαλούν ορισμένους οι προβλέψεις του νομοσχεδίου για επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων σε επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως και οι προγνώσεις για ήπια παρέμβαση σε υδροβιότοπους όπου συναντώνται μεγάλοι πληθυσμοί πουλιών.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός υπερασπίζονται την άποψη ότι ο άνθρωπος πάει μαζί με το περιβάλλον, δεν είναι αποξενωμένος απ’ αυτό. Απολαμβάνει και προστατεύει τη φύση , παρατηρεί και θαυμάζει τα θαύματά της. Και μαζί δύναται και επιβάλλεται σε τούτο τον καιρό της κλιματικής αλλαγής να εκμεταλλεύεται τις δυνάμεις της, τον αέρα, το νερό, τον ήλιο, όσα μπορούν να του προσφέρουν δυνατότητες απαλλαγής από άλλες ρυπογόνες ενεργειακές μονάδες.

Στην ίδια βάση δεν θεωρεί ότι παραβιάζεται από ένα ξύλινο παρατηρητήριο η ησυχία και η αταραξία ενός υδροβιότοπου. Και τέλος πάντων επείγεται σε τούτες τις συνθήκες της μεγάλης κρίσης να αναιρέσει αγκυλώσεις και απόλυτα δεσμευτικές καταστάσεις για τις επενδύσεις, τις οποίες προσδοκά να επενεκκινήσει μόλις ελεγχθεί η κρίση του κορωνοϊού.

Οι περιβαλλοντολογιστές από την πλευρά τους θέλουν τη φύση να οργιάζει μόνη της, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Είναι αυτή μια εκδοχή δογματική και εν πολλοίς ουτοπική.

Η μάχη πάντως προβλέπεται έντονη τόσο στη Βουλή, όσο και στους δρόμους. Ιδωμεν…

Ο Μητσοτάκης και το μαραμένο λεφτόδεντρο

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό