23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο προκάτοχος του Τυραννόσαυρου είχε τα σαγόνια καρχαρία

Ειδήσεις Ελλάδα

Καλλιτεχνική απεικόνιση του δεινοσαύρου που κυριαρχούσε πριν τους Τυραννόσαυρους.

Τη δεκαετία του 1980 εντοπίστηκαν στην έρημο Kyzylkum στο Ουζμπεκιστάν τα απολιθώματα ενός δεινοσαύρου. Τα απολιθώματα δεν ταυτοποιήθηκαν και στην πορεία των ετών δεν δόθηκε σε αυτά καμία σημασία. Ερευνητική ομάδα τα εντόπισε το 2019 σε ένα μουσείο του Ουζμπεκιστάν και με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Royal Society Open Science» παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποίησε σε αυτά.

Πρόκειται για τα απολιθώματα ενός άγνωστου μέχρι σήμερα είδους σαρκοφάγου δεινοσαύρου με εντυπωσιακά σαγόνια. Ο δεινόσαυρος που ονομάστηκε Ulughbegsaurus uzbekistanensis ζούσε πριν από 90 εκατ. έτη στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το Ουζμπεκιστάν. Είχε μήκος 8 μέτρων, βάρος ενός τόνου και ήταν πέντε φορές μεγαλύτερος από τα κυρίαρχα σαρκοφάγα ζώα στο τοπικό οικοσύστημα.

Ο δεινόσαυρος αυτός διέθετε τεράστια σαγόνια με μια οδοντοστοιχία που σύμφωνα με τους ερευνητές έχει πολλά κοινά στοιχεία με αυτή των καρχαριών. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ο τρομερός Τυραννόσαυρος στη θέα του U. Uzbekistanensis δεν θα ένιωθε ιδιαίτερα ασφαλής. Δεδομένου του ότι ο U.uzbekistanensis ζούσε πριν κάνουν την εμφάνιση τους στον πλανήτη οι Τυραννόσαυροι οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο δεινόσαυρος αυτός θα πρέπει να θεωρείται ο προηγούμενος κορυφαίος θηρευτής στον πλανήτη.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό