16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Πούτιν, η Ασία και ο Nordstream 2

Ειδήσεις Ελλάδα

 του Μιχάλη Ψύλου

Στο μακρινό Βλαδιβοστόκ, πραγματοποιείται από το 2015 και κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το «Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ», με στόχο την προσέλκυση επενδυτών, ειδικά από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Το φόρουμ αποτελεί μέρος της “στροφής προς τα ανατολικά” που προωθεί το Κρεμλίνο  για την αναζήτηση νέων επιχειρηματικών εταίρων. Μια στροφή που έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση του μεριδίου της Κίνας στο εμπόριο με τη Ρωσία, όσο και αν σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Μόσχας εξακολουθεί να είναι η Ευρωπαική Ενωση. 

Η Ρωσία θέλει να προσελκύσει επενδυτές από την Ινδία, την Κίνα και την Ιαπωνία. Σε αντίθεση όμως με τα προηγούμενα χρόνια, αυτή τη φορά σχεδόν δεν υπήρχαν υποσχέσεις για μεγάλες επενδύσεις στο Φόρουμ του  Βλαδιβοστόκ αυτή τη φορά: Μόνο ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι  ανακοίνωσε μέσω βίντεο ότι η Ινδία θέλει να βοηθήσει τη Ρωσία να επεκτείνει το βορειοανατολικό πέρασμα στον Αρκτικό Ωκεανό – ώστε να αποτελέσει εναλλακτική λύση στη νότια διαδρομή μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Το ινδικό ναυπηγείο Mazagon Dock Limited θα συνεργαστεί με το ρωσικό ναυπηγείο Zvezda για να κατασκευάσει ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά πλοία στον κόσμο, σύμφωνα με τον Ινδό πρωθυπουργό.

Αντίθετα, ουδεμία επενδυτική προσφορά ήρθε από την Κίνα. Ενώ το 2018, ο Κινέζος  Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε υποσχεθεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων στη ρωσική Απω Ανατολή, εφέτος ο Σι μίλησε μόνο για τον κορονοϊό σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του .

 Αλλά ούτε και η Ιαπωνία έδειξε ενδιαφέρον στο Φόρουμ , καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες λόγω της συνεχιζόμενης διαμάχης για τις Κουρίλες νήσους ,ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στον  Ειρηνικό που κατέλαβε η Σοβιετική Ένωση το 1945 και από τότε  Μόσχα και Τόκιο δεν έχουν ακόμη υπογράψει συνθήκη ειρήνης από τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βάντιμίρ  Πούτιν ανακοίνωσε  μάλιστα ότι θέλει να δημιουργήσει μια ειδική οικονομική ζώνη στις Κουρίλες νήσους , στην οποία οι ξένοι επιχειρηματίες δεν θα πληρώνουν φόρους για 10 χρόνια. Με αυτό τον τρόπο ο Πούτιν θέλει να προσελκύσει και Ιάπωνες επενδυτές , αν και ελάχιστοι φαίνονται διατεθειμένοι να εμπλακούν – λόγω της διαμάχης για τα νησιά, αλλά και επειδή η Ιαπωνία συμμετέχει  στις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας.

 Ξεκινά εφέτος ο Nordstream 2

 

Οι εξελίξεις αυτές υποχρεώνουν τον Ρώσο Πρόεδρο να στραφεί πλέον περισσότερο προς την Ευρώπη με στόχο την ενίσχυση της ρωσικής οικονομίας. 

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι , το πιο σημαντικό μήνυμα του φόρουμ για την οικονομία της Ρωσίας  ανακοινώθηκε από τον Αλεξέι Μίλερ, τον επικεφαλής της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom : «Πολύ σύντομα» αναμένεται η ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2 στην Βαλτική », ανακοίνωσε ο Μίλερ στο Βλαδιβοστόκ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Gazprom θα μπορούσε να παραδώσει εφέτος στην Ευρώπη  το πρώτο φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nordstream 2.

«Πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θέρμανσης, θα είμαστε σε θέση να παραδώσουμε το πρώτο φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω του αγωγού Nord Stream 2», δήλωσε ο επικεφαλής της Gazprom.

Από τη ρωσική πλευρά, όλες οι προετοιμασίες έχουν γίνει, είπε ο Μίλερ. Αναφέρθηκε στις εγκαταστάσεις  στη χερσόνησο Γιαμάλ  και στη μεταφορά φυσικού αερίου στη ρωσική πόλη Βάιμποργκ, όπου ξεκινά ο αγωγός και μέσω της Βαλτικής Θάλασσας πηγαίνει στη Γερμανία. «Η πιο σημαντική δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν χρειάζεται να αισθανθούν το κρύο του χειμώνα», είπε  ο Μίλερ.

Όπως γράφει πάντως η Suddeutsche Zeitung , «δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία για το πότε θα τεθεί σε λειτουργία ο σχεδόν ολοκληρωμένος αγωγός».

 Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, η Gazprom σχεδιάζει να παραδώσει 5,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 2 στην Ευρώπη έως το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, το έργο  παραμένει αμφιλεγόμενο, καθώς η  αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι  η Ευρώπη θα εξαρτάται όλο και περισσότερο  από τη Ρωσία για τον ενεργειακό της εφοδιασμό .

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά τον αγωγό ενάντια στην κριτική: «Αυτό είναι ένα αποκλειστικά εμπορικό έργο που δεν μπορεί να αποτελέσει απειλή για κανέναν»,τόνισε. 

Ο υπεύθυνος για το Περιβάλλον του Κρεμλίνου, Σεργκέι Ιβάνοφ, περιέγραψε μάλιστα τον Nord Stream 2 ως «σημαντική συμβολή της Ρωσίας και της Γερμανίας στην προστασία του περιβάλλοντος».  

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό