31.1 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Ο Πούτιν αμφισβητεί τη νομιμότητα του Ζελένσκι και λέει ότι η Δύση προκάλεσε την επίθεση στο Χάρκοβο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι η Ουκρανία πρέπει να διεξάγει προεδρικές εκλογές μετά τη λήξη της πενταετούς θητείας του Ζελένσκι

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αμφισβήτησε για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες τη νομιμότητα του Ουκρανού προέδρου, δηλώνοντας σήμερα ότι η Ουκρανία πρέπει να διεξάγει προεδρικές εκλογές μετά τη λήξη της πενταετούς θητείας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι, παρά τη λήξη της θητείας του, δεν θα συμμετάσχει σε εκλογές, καθώς σχετική απόφαση που ο ίδιος και οι σύμμαχοι του Κιέβου θεωρούν σωστή, απαγορεύει τη διεξαγωγή τους σε καιρό πολέμου.

Ο Πούτιν είπε ότι η μόνη νόμιμη αρχή στην Ουκρανία τώρα είναι το κοινοβούλιο και ότι ο επικεφαλής του πρέπει να αναλάβει την εξουσία.

Ο Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι αρμοδιότητες του Ζελένσκι έληξαν στις 20 Μαΐου, καθώς από τότε που ανέλαβε καθήκοντα έχουν περάσει πέντε χρόνια. Στις 24 Μαΐου ο Πούτιν δήλωσε ότι οι αρμοδιότητες του Ουκρανού προέδρου «τελείωσαν».

Ωστόσο η ουκρανική νομοθεσία απαγορεύει ευθέως τη διεξαγωγή εκλογών σε περίοδο πολέμου, γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC επισημαίνοντας ότι στο Σύνταγμα της χώρας υπάρχουν διατάξεις που αναφέρουν ότι ο εν ενεργεία πρόεδρος διατηρεί τις αρμοδιότητες του, έως ότου αναλάβει καθήκοντα ο επόμενος αρχηγός του κράτους.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Δύση προκάλεσε την τελευταία επίθεση στην περιοχή του Χαρκόβου αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας να μην επιτρέψει στην Ουκρανία να επιτεθεί στη ρωσική περιοχή του Μπλέγκοροντ.

Οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος με όπλα που έχει προμηθεύσει η Δύση την Ουκρανία μπορούν να γίνουν μόνο με τη βοήθεια ειδικών από δυτικές χώρες, είπε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι Γάλλοι μισθοφόροι βρίσκονται στην Ουκρανία για μεγάλο διάστημα και η εμφάνιση τακτικού στρατού εκεί, είναι ένα ακόμη βήμα προς την παγκόσμια σύγκρουση.

Η Γαλλία επανειλημμένα έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι στην Ουκρανία βρίσκονται Γάλλοι μισθοφόροι. Το Παρίσι λέει ότι δεν έχει αποκλείσει να στείλει μελλοντικά στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει λάβει την απόφαση να το κάνει.

Αναφερόμενος στις ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Μόσχα δεν έχει απορρίψει ποτέ τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία και είναι έτοιμη να επιστρέψει σε αυτές, ενώ η ίδια η Ουκρανία έχει αποσυρθεί από τη διαπραγματευτική διαδικασία, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σχολιάζοντας την αναγνώριση εκ μέρους της Ρωσίας των Ταλιμπάν ως νόμιμης αρχής στο Αφγανιστάν και τη διαγραφή τους από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της τη γνώμη του Αφγανιστάν και να οικοδομήσει δεσμούς με τη χώρα αυτή.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό