18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο ΠΟΥ θα μετονομάσει τη νόσο και θέλει τη βοήθειά μας

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κάνει γνωστό ότι θα μετονομάσει την ευλογιά των πιθήκων για να αποφύγει τις διακρίσεις και τον στιγματισμό, καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων σε μια παγκόσμια έξαρση της νόσου. Η απόφαση για την αλλαγή του ονόματος ήρθε καθώς οι επιστήμονες θεωρούν πως είναι ανακριβές και στιγματίζει ανθρώπους και περιοχές.

Ο ΠΟΥ μάλιστα ζητά τη βοήθεια του κοινού για τη μετονομασία της ευλογιάς των πιθήκων, ως μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για την αποθάρρυνση των παρανοήσεων που σχετίζονται με το τρέχον όνομα. «Ο ΠΟΥ πραγματοποιεί ανοιχτή διαβούλευση για το νέο όνομα της νόσου για την ευλογιά των πιθήκων. Όποιος επιθυμεί να προτείνει νέα ονόματα μπορεί να το κάνει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Η απόφαση για τα ονόματα συνήθως εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ΠΟΥ, αλλά ο οργανισμός επιτρέπει στον κόσμο να υποβάλλει ιδέες μέσω μιας διαδικτυακής πύλης, σύμφωνα με τη δήλωση. Η ανακοίνωση έρχεται σχεδόν δύο μήνες αφότου ο ΠΟΥ είχε κάνει γνωστό ότι σχεδίαζε να μετονομάσει τον ιό. 

Ορισμένα τοπικά τμήματα υγείας την αποκαλούν ήδη με διαφορετικά ονόματα – στο Σικάγο, το γραφείο δημόσιας υγείας χρησιμοποιεί, για παράδειγμα, την ονομασία MPV.

Από τον Μάιο, η νόσος έχει εξαπλωθεί με πάνω από 31.000 κρούσματα παγκοσμίως. Οι ΗΠΑ προηγούνται διαθέτοντας τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων. 

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ανακαλύφθηκε το 1958 πριν υιοθετηθούν οι βέλτιστες πρακτικές για την ονομασία ασθενειών και ιών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ. Και εκείνη την εποχή, οι κύριες παραλλαγές ονομάστηκαν ανάλογα με τις περιοχές στις οποίες κυκλοφορούσαν – μια πρακτική που δεν χρησιμοποιείται πλέον γιατί ενθαρρύνει τις διακρίσεις.

Αφού συγκάλεσε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στις 8 Αυγούστου, ο ΠΟΥ αποφάσισε να μετονομάσει τους δύο κυρίαρχους τύπους της ευλογιάς των πιθήκων: ο κλάδος της «δυτικής Αφρικής» και ο κλάδος της «λεκάνης του Κονγκό (κεντροαφρικανική)». Ου τύποι αυτοί θα ονομάζονται πλέον επίσημα Κλάδος I και Κλάδος II, αντίστοιχα. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό