19.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά να μειωθεί το όριο ταχύτητας στις αστικές περιοχές στα 30 χλμ/ώρα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) ζητά να θεσπιστεί όριο ταχύτητας 30 χλμ/ώρα στους δρόμους των αστικών περιοχών όπου πεζοί, ποδηλάτες και άλλοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη κίνηση, επισημαίνοντας τα οφέλη που προκύπτουν από τους δρόμους με μικρή ταχύτητα στις αστικές περιοχές. Στόχος του Π.Ο.Υ είναι έως το 2030 να μειωθούν οι θάνατοι από τροχαία κατά 50%.
Σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ, περισσότεροι από 1,3 εκατ. άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα, κάτι που σημαίνει πως ένας άνθρωπος σκοτώνεται σε κάποιο τροχαίο ατύχημα κάθε 24 δευτερόλεπτα. Η υπερβολική ταχύτητα είναι η κυριότερη αιτία, με 1 στους 3 θανάτους στους δρόμους σε χώρες υψηλού εισοδήματος να αποδίδονται σε αυτή. Εκτιμάται πως το 40-50% των ατόμων οδηγούν πάνω από το όριο ταχύτητας και σύμφωνα με τα στοιχεία, σε κάθε αύξηση της ταχύτητας κατά 1 χλμ/ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων κατά 4-5%, ενώ αντιθέτως ο κίνδυνος θανάτου και τραυματισμού μειώνεται σημαντικά όταν μειώνεται η ταχύτητα.

Ο Π.Ο.Υ συμπληρώνει πως από τις αρχές του 2020, η μείωση της κινητικότητας συνολικά, λόγω των περιορισμών που τέθηκαν σε ισχύ εξαιτίας της Co-19 και είχε ως αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να εργάζονται από το σπίτι, έχει οδηγήσει σε λιγότερα μεν ατυχήματα στην οδική κυκλοφορία, ωστόσο, οι αριθμοί θνησιμότητας δεν έχουν μειωθεί στο ίδιο ποσοστό επειδή οι άνθρωποι οδηγούν με υψηλότερες ταχύτητες.
Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για τη δημιουργία ασφαλών, υγιών, πράσινων και βιώσιμων πόλεων. Οι δρόμοι χαμηλής ταχύτητας είναι ένα σημαντικό μέρος αυτού του οράματος. Καθώς ανακάμπτουμε και ξαναχτίζουμε τον κόσμο από την Co-19, ας κάνουμε ασφαλέστερους δρόμους για έναν ασφαλέστερο κόσμο.
Τόσοι πολλοί από εμάς σε όλο τον κόσμο βγαίνουμε στους δρόμους και απαιτούμε αλλαγή. Θέλουμε χαμηλές ταχύτητες, θέλουμε δρόμους και κοινότητες όπου μπορούμε να περπατάμε με ασφάλεια, όπου τα παιδιά μας μπορούν να φτάσουν στο σχολείο χωρίς να υποστούν βλάβη. Ζητούμε όρια ταχύτητας 30 χλμ/ώρα,
δήλωσε η Ζολέκα Μαντέλα, Παγκόσμια Πρέσβης για την Πρωτοβουλία για την Υγεία των Παιδιών. Η Μαντέλα, εγγονή του Νέλσον Μαντέλα, έχασε την 13χρονη κόρη της, Ζενάνι, σε τροχαίο δυστύχημα στη Νότια Αφρική το 2010.
Σε πόλεις που ισχύει ήδη το όριο των 30 χλμ/ώρα, όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Τορόντο και το Γκρατς της Αυστρίας, τα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει μείωση σε τροχαία ατυχήματα, τραυματισμούς και θανάτους, ενώ παράλληλα προωθείται το περπάτημα, η ποδηλασία και η κίνηση προς την κινητικότητα μηδενικού άνθρακα. Επίσης σύντομα και άλλες πόλεις και χώρας θα θέσουν σε ισχύ το όριο ταχύτητας των 30 χλμ/ώρα, όπως η Ισπανία, η Βρυξέλλες, το Παρίσι, η Μπογκοτά, η Κολομβία, η Γκάνα και το Βιετνάμ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό